![]() |
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 ![]() |
![]() Reklam Alanı
Ben lise 3. sınıfa giden bir devlet öğrencisiyim. Okulumda spor aidatı toplanmakda ve beden eğitimi öğretmenimiz zorunlusunuz gibisinden sözler sarf etmekdedir. İlla getirceksiniz diyor. Ben devletin öğrencisiyim devlet okulunda okuyorum. Saatlerdir konu ile ilgili yapılan yorumları okuyorum. Evet para toplamak suçtur ve bende öğretmenimiz ısrar ederse dilekçe verip yasal işlem başlatmak istiyorum. Sivil toplum kuruluşları ve öğrencinin yanında olan kuruluşlardan da fikir ve destek alıcam artık parayı vermekde zorunlusunuz sözcüğü benim çok canımı sıktı. Bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz ve ne yorum yaparsınız sayın öğretmenlerim. Okulumda zorunlu spor aidatı toplanıyor ve ben vermek istemiyorum ama zorlanıyorum. (Vereceğim 5tl nin lafını yapmıyorum asla sadece hakkımı arıyorum) |
![]() |
Reklam Alanı |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
![]()
Okul Spor Kulübünün Bütçesi, Gelir ve Giderleri
Madde 25- Okul spor kulübünün yıllık bütçesi bir öğretim yılı için düzenlenir. (Mayıs 2009 2620 S.T.D.) “Spor kulübünün gelirleri, kamu bankalarının herhangi birinde açılan hesaplarda saklanır. Paralar, bankadan yönetim kurulu başkanı ve saymanın ortak imzaları ile çekilir.” Gelir ve giderlere aşağıda gösterilmiştir. a) Gelirler: 1) Bakanlık tarafından gönderilecek ödeneklerden, 2) (Değişik: Haziran 1997-2477 S.T.D.) Kişi başına yılda, devlet memurları aylığına uygulanan kat sayı x 50 gösterge tutarı TL.’nı geçmemek üzere spor kulübü üyelerinin aidatlarından, 3) Okul kooperatifleri karının %5’inden, 4) Koruma derneklerinden, 5) Üyelerin, velilerin, özel ve resmi kuruluşların bağışlarından, 6) Okul içinde ve dışında düzenlenecek piyango ve yarışma gelirlerinden, 7) Banka faizlerinden, 8) çay, eğlence, şölen gibi faaliyetlerden elde edilen gelirlerden sağlanır. b) Giderler; 1) Okula ait saha, tesis yapımı ve onarımına, 2) Yarışmaların düzenlenmesi ve yönetiminde görev alanların zorunlu harcamalarına, 3) Beden eğitimi dersleri, spor kulübü faaliyetleri için gerekli görülen malzemelere, 4) Yarışmalar sonunda derece alan takım ve sporculara verilecek ödüllere, 5) Sporcu öğrencilerin antrenman, müsabaka, ulaşım, sağlık ve besleme masraflarına, harcanır. Spor kulüpleri, gelirlerini aşan harcamalar yapamazlar ve bir sonraki bütçe yılına borç devredemezler |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
Teşekkürleriniz: 325
1.137 Mesajına 2.464 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10 ![]() |
![]()
Spor kulübü aidatı toplanması gereken zorunlu bir işlemdir. Siz istesenizde istemesenizde yönetmelik bunu söylemektedir. Sizler gibi biz beden eğitimi öğretmenleride bu işten çok rahatsısız, fakat devlet sizlere ücretsiz kitap verirken ücretsiz spor malzemesi (top, file, raket, huni, vs.) vermemektedir. Bu toplanan para ile sadece malzeme alınmamakta, öğretmenleriniz sizleri spor müsabakalarına götürmekte ve orada sizlerin gereken ihtiyaçaları karşılanmakta). Devlet il içinde yapılan müsabakalarında ücretini karşılamamaktadır. Sadece il dışında yapılan müsabakaları karşılamaktadır. Her okulunda bütçesi de bu paraları karşılayacak güçte değildir. Bir de şu durum var senin bilmediğin, eğer bu para toplanmazsa bu sefer öğretmeniniz hakkında müfettişler tarafınan yasal işlem yapılır "Zorunlu olan bu parayı neden toplamadın diye? Sen niye çalışmıyorsun diye?" Öğretmenin hakkında soruşturma açıllır. Bu paranın toplanabilmesi içinde spor kulübü yönetmeliği çıkarılmıştır ve bu yönetmeliğe görede bu para herkesten toplanması gerekmektedir. Bu para toplama işlemi yasal işlemdir ve zorunludur. Bu para toplama işlemi zaten sizin içindir. O paralarla sizlerin daha iyi spor yapabilmesi zemin hazırlanıyor. Türkiye'nin her yerinde bu işlem değişmemektedir. İnşallah devletimiz ücretsiz kitap dağıttığı gibi ücretsizde spor malzemesi dağıtırda bizde sizde bu spor parası işlemlerinden kurturuluruz. İnşallah bu işlemin neden yapıldığını anlamışsındır.
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
![]() Alıntı:
Peki konuya birde buradan bakalım. Ben 4 yıldan beri aynı lisede öğretim görüyorum. Spor kondisyon aletlerinin olduğu bir oda var içerisinde 5-10 civarından kondisyon aleti var. 4 yıldır beden dersi görüyoruz ve her yıl kondisyon aletlerinde spor yapmak istemişimdir ve her seferinde aldığım yanıt hayır oluyor. Okul müdürü bizi spor odasında olduğumuzu görünce kızarmış bahanemiz bu. Şimdi sormak istiyorum o oda kimin için ? Okulumuzda sporcu arkadaşlarımız yani okul futbol takımı üyelerinin, okulumuz öğrencilerinden çeşitli spor dallarıyla uğraşan belirli öğrenciler için. Peki onlarda aynı aidat parasını veriyor bende aynı aidat parasını veriyorum. Ben 4 yıldır 1 kere kullanamadığım kondisyon aleti için mi para vericem ? Haftada 2 saat beden dersimiz var. 80 dakika yapıyor. Şimdi 80dk biz ne yapıyoruz. İlk 10 dakikası yoklama alınır okulun bahçesinde ardından sözlü yapılacağı zaman 2 hafta öncesinden artık konumuz ne ise onun için 15 dakikalık bir çalışma yapılır örnek veriyorum sağa dön sola dön basket at gibisinden Şimdi 25 dakikamız öyle gitti. Kaldı 55 dakika. Peki bu 55 dakikada biz ne yapıyoruz. İsteyen voleybol futbol veya basketbol topu alır kafasına göre oynar. Evet 55 dakika canımız nasıl isterse ister bankda otururuz istersek canımız nasıl isterse okul bahçesinde oynarız. Peki bir sınıfda 30 kişi var kişi başı 5TL eder 150TL. Peki bu para nereye gidiyor ? Okulun spor odasını kullanamıyoruz. Çeşitli aktiviteler olmuyor. Beden dersleri boş boş oturmakla geçiyor. Bir şey öğrendiğimiz işlediğimiz bir konu dersimiz yok. Verdiğimiz paradan bize dönen 5-6 tane top. Biz bu 5-6 ile oynamak için mi para veriyoruz. Ben bu parayı vermesemde okula o toplar alınır versemde gene alınır. Ben daha iyi hizmet almak için o parayı veriyorum ama hiç bir değişiklik yok. Konun başında lise 3 öğrencisiyim demişti. Şimdiki yorumumda 4 yıldır aynı okuldayım dedim yanlış anlaşılma olmasın lise 1 de tekrar yaptım. |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
![]()
Eski okul idarecisi yakın bir aile dostumuza konuyu e-posta ile izah ettim ve bana cevap olarak dönüş yaptı.
Sizlerle paylaşmak istiyorum. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
![]()
tanıdığın eski idareci pek kanun yönetmelik bilmiyo sanırım. o sadece mesleğini idare etmiş. kısacası şöyle anlatayım; okuldaki her öğrenci spor kulübünün doğal üyesidir ve her üye spor kulübü yıllık aidatını ödemek zorundadır. bunun ne kadar toplanacağı önemlidir. bu sene için 3. 75 tl en fazla istenebilecek miktardır. bunun üstü aidat olmaz zorunlu bağış olur.
sen milli eğitim bakanına dahi şikayet etsen bir sonuç çıkartamazsın. bakan yönetmeliklerin üzerinde değildir. o yüzden parayı verde öğretmeninide uğraştırma. eminimki öğretmeninde bu parayı istemekten zevk almıyordur. sen 5 tl değilde git 3,75 tl yi ver en kısa zamanda. |
![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
![]()
Değerli öğrenci kardeşim,
Spor kulübü aidatı yasal bir işlemdir ve bu konuda yönetmelik vardır.Alınması gereken aidat miktarı yaklaşık 3.50 liradır.Bu para memeur maaş katsayısı * 50 üzerinden hesaplanır. Sizden istenen 5 tl nin 1.5 tl sini vermek zorunda değilsiniz 1.5 tl bağış olarak alınabilir.Ama vermek istemezsen verme. Değerli arkadaşım 1000 kişilik bir okuldayım ve topladığım para hiçbir zaman 600 tl yi geçmedi her öğrenci verse senin hesabınla 3000 tl eder ama toplanması zor Öğretmenlerde zaten bu işe meraklı değil ama sağlam bir topun 30 tl olduğu,bir formanın 50 tl olduğu zamanımızda,yarış masrafları için cebimizden para gittiği bir zamanda senin bu başlığın bizleri üzmüştür. Okulunuzda bi faaliyet olmaması beden eğitimi branşıyla ilgili değil okul öğretmeninizle ilgilidir. |
![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
![]()
Okuldaki her öğrenci spor kulubunun doğal üyesidir diyorsunuz ?
Peki 18 yaşını doldurmamış kişiler hür kararlar verebiliyorlar mı. Doğal üyesi diye bir şey yoktur olsada 18 yaşından sonra olunur. Yapmayın lütfen 18 yaşını doldurmamış birisi kendi kararlarını vermez ve istediği bi yerede üye olamaz. Ben spor klubune üye deyilim. Yapamadığım bir spor için mi üye olucam yoksa karşılığını alamadığım bir şey için mi aidat vericem ? Ben bu parayı veriyom peki ya karşılığı bana neden dönmüyor. Yol su hava dönse keşke. Versem değişen birşey yok vermesemde. 5tl içerisinde 3,50 tl aidat diyorsunuz. 1,50tl ise bağış. Peki okullar bağış kabul etme yetkisine sahipler ama zorla bağış isteme yetkisine sahip deyiller. Bunlar 5tl isterken bile en başında suç istiyor bağış istenmez bağış yapılır. İstense adı bağış olmazdı haksızmıyım. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Girişken Üye
Teşekkürleriniz: 114
40 Mesajına 85 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 17 ![]() |
![]() Alıntı:
![]() |
#10 | |
Yeni Üye
![]() Alıntı:
Şimdi sinirlendiğim tek şey sosyal bir devletiz. Kimse istemediği sürece bir kuruma veya başka bir şeye üye olamaz. Ben bunun düşüncesindeyim. 3-5 liranında lafını yapmak istemiyorum aslında. Ben sadece hakkımı aramak istiyorum. Zorla bu parayı vermem için zorluyan öğretmenim ve konuyu araştırınca kimileri haklısın kimileri ise haksızsın diyor. İlk okulda sınav kağıdıma bakma isterdim öğretmenimiz bakarsan 10 notunu kırarım diye tehdit ediyor. İlk okulumda aidat toplanırdı fakat her geçen sene okul müdürü ve müdür muavinleri arabalarını değiştirirlerdi. Her geçen yıl daha iyi arabalara binerlerdi. İlkokul öğretmenlerimize zorla baskı yaparlardı aidatlar ne zaman toplanıcak, çocuklara karne vermeyin getirmezlerse denirdi. Şimdi ise lisedeyim. Okul kayıt parası istedi yatırmadım lise 1 de. Sınıf tekrarı yaptım gene kayıt parası gene yatırmadım. Lise 2 ye geçtim bölüm seçtim gene kayıt parası istendi onuda yatırmadım. Şimdi okulda 4. senem 3 yıldır spor parasını verdim ama 3 yıldır okulumuzda hiç bir sportif aktivite yapılmadı. Spor odasını dahi kullanamıyorum. Beden dersi deseniz 80 dakikalık ders 70 dakikası banklarda oturmakla geçiyor. Kimi zaman kantinde oturuyoruz. Yani öğretmenlerimizde bir şey yapma çabasında deyil. Şimdi ne kadar yasal denirse densin ne için toplanıyor bu aidatlar bu neden sorgulanmıyor. Tamam hademe parası boya parası. Hadi tamam diyelim. Peki neden hep öğrenci/velilere tehdit ediliyor paralar için. Neden getirmezseniz karne vermem derse almam deniyor. Neden bütün okullar aidat toplamak için örgütlenmiş de neden devletin eğitime daha fazla kaynak sağlaması için örgütlenmiyoruz. Böyle devam ederse daha çook öğrenci ve velilerden para istenir diye düşünüyorum. Biz ne zaman öğrenci-veli-öğretem birleşiriz devletden bu parayı isteriz işte o zaman doğru bir şey yaptığımız kanaatine varırım. Bizimkisi hazır balığı yemek. Hep beraber balık tutsak yarınlar daha iyi olucak düşüncesindeyim. Sosyal bir devletsek herşeyi devletden beklemek yerine birleşip sesimizi duyurmalıyız. (lütfen siyasi bir içerik yazmadım,sadece görüşlerimi bildirdim) |
|
![]() |
![]() |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
aidatları, spor, yasal, İşlem |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
‘Memura Ek İş’ Bahanesiyle Esnek Çalışmayı Yasal Hale Getirmeye Çalışıyor! | binali | Spor Haberleri ve Güncel Olaylar | 0 | 11-11-2009 23:26 |
Reklam Alanı |