Beden Eğitimi ve Spor Portalı  

Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Hentbol

Hentbol Hentbol'e dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Seçenekler Stil
Alt 02-04-2007, 13:19   #1
webmaster
Administrators

webmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webmaster is on a distinguished road

Reklam Alanı

Aaldatma

Aldatma, rakip oyuncuyu bilerek yanlış hareket etmeye yönelten topla ve vücudun kısımları ile yapılan hareketlerdir. Aldatmanın inandırıcı olabilmesi için,iyi bir top tekniği ve iyi bir top kontrolünün olması gerekir. İkiye ayrılır: = o ns = />
4.1 – Aldatma Çeşitleri
4.1.1 - Topsuz Aldatmalar
Yön değiştirmeler stoplar tempo değiştirmeler ve bunların iç içe kullanılışı.
4.1.2 - Top ile Yapılan Aldatmalar
1. Pas aldatması,
2. Kale aldatması,
3. Kale öncesi aldatmaları,
4. Savunmayı geçme öncesi aldatmalar.
4.1.3 - Aldatma Alıştırmaları
1. 1 nolu oyuncu kale atışı aldatması yapar ve yaklaşık 5 mt. uzaklıktaki 2’nolu oyuncuya pasını vererek onun arkasına geçer. Pası alan 2’nolu oyuncu aynı hareketi yapar.
2. Aynı dizilişte ortada A savunma oyuncusu.1’nolu oyuncu kale atışı aldatması yapar ve savunma oyuncusunun karşı reaksiyonuna göre 2’nolu oyuncuya pas verir. Oyuncular pozisyonları değiştirirler.
3. 1’nolu oyuncu üçüncü ritm sonrası kale atışı aldatması yapar ve ense pas ile topu 2’nolu oyuncuya verir,grubun arkasına geçer. 2’nolu oyuncu da pasını 3 numaralı oyuncuya vererek bu grubun arkasına geçer.
4. Dörtgen dizilişte 1 üçlü ritm sonrası kale atışı aldatması yapar ve topu ense pas ile 2’ye verir, grubun arkasına geçer.

5. Savunma oyuncusu sağdan ve soldan topsuz geçilir. Daha sonra pas alınır.
6. Toplu oyuncu eş oyuncusuna pas verir ve koşu içerisinde topu tekrar alır. Aldatma ile savunma oyuncusuna geçer ve kale atışı uygular.

4.2 - Aldatmalarda Yeni Gelişmeler
4.2.1 - Problem
Aldatmalar konusunda batı literatüründe oldukça fazla yazı bulmak mümkündür. Şimdilerdeki bilgilerimizden önce, aldatmayı, rakibi yanlış reaksiyon göstermesine neden olacak davranışlarla gol atmayı başarmak olarak tanımlıyorduk. Durum şimdi değişti mi? Hayır, ancak konuyu aldatmaların sistematiğine bakarak açabiliriz.
Aldatmalar, genel olarak pasif ve aktif aldatmalar şeklinde ikiye ayrılıyor. Aktif aldatmalarda, eğer hücum oyuncusu, savunma oyuncusunun önünde ise, savunmanın yanlış yöne hareket etmesini sağlayacak bir aldatma aksiyonunu hazırlaması gerekiyor. Bu, sağdan geçiş yaparak gol atmak amacını taşıyan bir aldatmanın önce sola doğru yapılarak, sanki soldan atış yapılacakmış gibi davranılması olabilir.Burada, aktif olan kişi hücum eden oyuncu olmaktadır.
Kuşkusuz savunma taktiği de yapılan ve uygulanmakta olan aldatma davranışlarına karşı bazı önlemler kullanmaya başladı. Savunma, bu tür aldatmalara karşı; defansif savunma, savunmanın sıklığını arttırma, 1:1 duruma düştüğünde toplu aldatma yapması muhtemel olan hücum oyuncusunun kalçasına bakarak hücumun gol atmasındaki başarısını,onun aksiyonlarını durdurmaya çalışmaktadır.
Savunmanın, aktif aldatmaları savunmasındaki bu başarılı çalışmalarından sonra hücumun aldatmalarda yeni değişiklikler getirmesini, bunların daha iyi bir şekilde kullanılmasını sağladı ve adına pasif aldatma dediğimiz aksiyonların günümüz hentbol maçlarında daha sık görülmesine neden oldu.
4.2.2 - Pasif Aldatma Olayı
Kamen’deki (F. Almanya ) A-Antrenörlük kursu’nda aldatmalar için yeni uygulama olasılıkları konusunda bir gösteri grubu ile hazırladığı çalışmayı sunan Günter Klein, aldatmalardaki amaca dönük davranışları (aldatma davranışları) şematik olarak aşağıdaki şekilde ortaya koydu.

= v ns = :schemas-microsoft-com:vml" />
>

Kasıtlı olarak gerçek davranışı saklamak </V:TEXT></V:RECT></V:STROKE></V:LINE></V:STROKE></V:LINE>
>

Yanlış önlem alınmasını sağlama </V:TEXT></V:RECT>
>

Hücumun yapacağı belirsizlik </V:TEXT></V:RECT></V:STROKE></V:LINE>
>

Savunmanın ne yapacağını beklemek </V:TEXT></V:RECT>
>

Düşünülen harekti dinamik olarak uygulamak </V:TEXT></V:RECT></V:STROKE></V:LINE>
Bu şemadan hareket ederek, artık aldatmaların, sonunda mutlaka gol ile sonuçlana bilmesi için zaman zaman pasif olarak uygulanmasının yararlı olacağı gerçeği kursu izleyen antrenörlerce de benimsendi
Öte yandan Olimpiyat oyunları’nda ve aynı yılın Süper Kupa finalindeki çekilen filmlerin izlenerek ayrıntılı olarak analiz edilmesinde; 1:1 aslında birer aldatma aksiyonundan başka bir şey değildi ama, daha çok savunmanın davranışından sonra hücumun aldatma yapması, aldatmanın değişikliğini getiriyordu. 1:1 oyunda, aldatmalar, adam geçme gibi topsuz hücum oyuncularının devreye girmeleriyle sonuçta yine gol atılabilir, hatta hücum eden oyuncunun atış yönü bile önceden bellidir. Oysa bu atışın rahat yapılabilmesi için savunmanın yanlış tepki göstermesi beklenemez mi? Hücum oyuncusu olarak bulduğumuz o andaki pozisyon, acaba savunmanın yanlış reaksiyon göstermesine yol açmaz mı?
İşte şimdi pasif aldatma olayını en basit şekliyle pratik olarak anlatabiliriz:
Son zamanlarda kullanılan bir aldatma şekli; topu aldıktan sonra çift ayak üzerine düşme ve bundan sonra yeni olaylar yaratmadır. Bu durumda savunma oyuncusu hücumun ne yapacağını bilemez. Savunma oyuncusu, hücum oyuncusunun çift ayakla düşerek atış yapması durumunda eğer zamanında hareketlenirse hücumun atış yapmasını engelleyebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında savunmadan kurtulmanın iki yolu vardır.
a) Çift ayak üzerine düşen oyuncu, eğer savunma tarafından gözlenmişse, aldatması şöyle olur: Çift ayakla düştükten sonra hemen sıçrayıp atışını uygular.
b) Aynı durumda iken, atış kolu yönünde bir adım alınıp atış yapılır veya iki adım alıp atış yapılır. ( Sağ el atış kolu ise, sağ adım- sol adım + atış ).
Pasif aldatmada, yukarda görüldüğü gibi daha çok savunmanın hareketlerine göre hücum oyuncusunun hareketlendiği görülmekte. Pasif aldatma denilmesinin nedeni de zaten bu olmakta. Aktif aldatmalarda hücum eden oyuncunun daha fazla hareketli olmasından ötürü savunmanın pasif kaldığı görülmektedir. Ama her şeye karşın gol atmanın daha önemli olduğu ve bunu gerçekleştirebilmek için hücum oyuncularının her pozisyonda, o pozisyona uygun davranışları gerçekleştirmek zorunda olduklarını bir antrenör olarak unutmamak zorundayız.
Aldatma kullanarak adam geçmenin birkaç yolu daha vardır. Eğer savunma ile
hücum oyuncusu arasında fazla mesafe varsa üç adım kullanarak aldatma yapılıp atış gerçekleştirilir. Dönerek de aldatma yapılıp adam geçmek mümkündür. Çift ayak üzerine düşme (topu aldıktan sonra), atış kolu ayağı üzerinde dönerek aldatma yapma ve atışı uygulama ile bu aksiyon tamamlanabilir. Bir başka aldatma, topu aldıktan sonra çift ayak üzerine düşüp bükülü atış kullanarak kalecinin uzakta savunduğu yere atış yapmaktır.
Özellikle pasif aldatmalarda topun iyi kontrol altına alınmış olması gerekir ve
aynı zamanda top rakiple oyuncu arasında olmalıdır. Hücum oyuncuları, bir-iki-üç adım kullanarak yapacakları aldatmalar için önceden antrenmanlar sırasında eğitilmelidir.
Hücum oyuncuları bir veya iki adım sonunda aldatma yapıp atış yapabilmelidir. Üç adım ritmi (üç adım kullanarak aldatma) aldatmalarda stereotip bir olaydır. Üç adım kullandıktan sonra yapılan bu tür atışlarda zaman zaman kurtulmak gerekir. F.Almanya Hentbol Milli Takımı’nın ünlü oyuncularından olan Hansi Scehmidt üç adım kullanarak sürekli aldatma ve atış yapardı.
Savunmanın tepki göstermesini beklemeden aldatma yapıp atışı gerçekleştirme ve bunun gol olarak sonuçlanması hücum oyuncusuna zaman kazandırır.
İki veya üç adım aldıktan sonra top sürerek adam geçme gerçekleştirilebilir. Ancak birincisine oranla ikinci tür adam geçme hakemler açısından problem olmaktadır. Topu hareketli olarak alan bir oyuncu üç adım olarak aldatma yapar ve ardından bir tip yaparak geliştirir ve bunun sonucunda atış uygularsa normal olarak bunda herhangi bir problem olabilecek bir durum yoktur. Ancak, pasif aldatma dediğimiz aldatma uygulanacaksa o zaman; çift ayak üstüne düşme ve bundan sonra alınacak olan adımların üçüncüsünde atış yapılacaktır. Bu anda, hakemler ilk topu alındığı anda “Sıfır adım” olayını fark etmezlerse alınmış olan üçüncü adım, dördüncü adım olarak nitelendirilecek ve adım hatası kabul edilerek hücumun sona ermesi olayı ortaya çıkacaktır. Hakemlerin sıfır adım konusunda yeterli bilgi sahibi olmaları durumunda bu problem kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak; sıfır adımla düşüp, daha sonra adım kullanarak aldatma yapmak daha yararlıdır. Yapacağımız davranışı gizleyerek savunmanın yanlış hareket etmesini sağlamak aldatmanın ilkesidir.
4.2.2.1 - Pasif Aldatma Üzerine Özet Alıştırmalar
Çift ayak üstüne düşüldüğünde (ayaklar birbirine paralel) aldatma yapılmadan bir
de savunmanın nasıl durduğuna bakmak gerekir. Savunmanın ayaklarına bakarak;
a) Birbirine paralel duruyorsa, bükülü veya dönerek aldatma sonrası atış,
b) Sol ayağı önde ise, solundan geçerek atış,
c) Sağ ayağı önde ise sağından geçerek atış yapmak daha yararlıdır.
Üç adım kullanarak aldatma yapmak istiyoruz. Bunu pasif aldatma olarak uygulamak istersek savunmanın 9 m. Çizgisine kadar çıkıp çıkmadığını kontrol etmemiz gerekir. Karar verme yine savunmaya göre olacaktır.
Çift ayak üstüne, ayaklar birbirine paralel düştükten sonra, sağa veya sola doğru bir adım alıp öne getirdiğimiz ayak üzerinde dönerek aldatma uygulayabiliriz.
Hücum oyuncusu olarak topu alıp yere çift ayak üzerine düşerken savunma oyuncularından biri öne doğru çıkarsa, düştükten hemen sonra sıçrayarak atış uygulamak gerekir. Bunu yapmak için hücum oyuncusunun son derecede gelişmiş bir sıçrama kuvvetine sahip olması gerekir. Gerçekleştirilmesi için önceki bölümlerde anlattığımız Darbe Metodu yoluyla oyuncuların sıçrama kuvveti geliştirilebilir.
Kanat bölgelerinde yapılan aldatmalarda 1 veya 2 adım kullanarak atış yapılır. Üç adım kullanmak hele hele salonlarımızın dar olan oyun sahalarının kanat bölgelerinde zaten iki adım bile zor kullanıldığına göre zaman zaman iki adım kullanıp atış yapmak hücum oyuncusuna bazı güçlükler doğurmaktadır. Kanat savunma oyuncusunun ofansif oynaması durumunda dönerek aldatma uygulanır.
4.2.3 - Genel Aldatma Alıştırmaları
1. Üsten Atış gösterme, alttan atış (yana bükülü veya kalça yüksekliğinde atış)
2. Aynı şekilde; fakat dönerek aldatma sonunda atış.
3. Üçlü gruplar halinde aldatma çalışması (3:3 oyun esnasında topu alan her oyuncu üç adım kullanarak aldatma yapar, pozisyon uygun ise atış yapılır).
4. Üç adım sonrasında sıçrayarak atış gösterme, tip ve atış yapma,
5. Ofansif savunmaya karşı; üç adım alındıktan sonra sıçrandığında savunma blok yaparsa, bu durumda tip yapılarak savunma geçilmeye çalışılır.
6. Geri saha oyuncusu hareketlenen kanat oyuncusundan pas aldıktan sonra kendine pas veren kanat oyuncusuna pas veriyor gibi yapar ve ardında kendisi atış yapar.
Aldatmalar eğer pas aldatması olarak da yapılacaksa, topsuz ve hareketlenen
Oyuncular pas alacaklarmış gibisinden savunma oyuncularının üzerine doğru girmeliler ve perdeleme yaparak takım arkadaşının daha iyi ve rahat koşullarda atış yapmasını sağlamalıdırlar.
Edited by: webmaster
Alt 24-01-2009, 14:13   #2
bdn_öğr_37_92
Yeni Üye

bdn_öğr_37_92 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
bdn_öğr_37_92

cok teşekkürler

bdn_öğr_37_92 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
aldatma, hentbolde

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)