Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Genel Bölüm > Eğitim Haberleri

Eğitim Haberleri Eğitim camiasındaki tüm gelişmeler burada

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 01-05-2009, 16:31   #1
webceren
Çalışkan Üye
 
webceren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Ara 2008
Bulunduğu yer: Niğde
Mesajlar: 4.065
Teşekkürleriniz: 7
16 Mesajına 19 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
webceren is an unknown quantity at this point
Standart

Reklam Alanı
TÜRKİYE'DE BİR İLK KURUM İDARİ KURULLARI İŞLERLİK KAZANDIRAN 4/B ÇALIŞTAY’I ANTALYA’DA YAPILDI






4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 22. Maddesi gereği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN arasında Ekim ayında yapılan Kurum İdare Kurulu tutanağı IV/d maddesinde karara bağlanan “Mevcut 4/B li çalışanlarla ilgili Bakanlığımızın geniş kapsamlı bir Çalıştay yapmasının yararlı olacağı, bunun için 81 il’den birer 4/B’li çalışan ve sorumlu bir müdür veya Müdür Yardımcısı ile Bakanlık ve Yetkili Sendika temsilcilerinin katılımıyla yapılacak teferruatlı Çalıştay raporunun Bakanlık Makamına sunularak TAR-GEL Projesinin kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesi ve mevcut durumun gözlenmesinin sağlanması” hükmüne istinaden “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi” kapsamında tamamı 4/B statüsünde istihdam edilen personellerin durumu ve projenin geleceğinin tartışıldığı bir “çalıştay” düzenlenmiştir.


















































Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 19-21 Nisan 2009 tarihlerinde düzenlenen toplantıya; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Et ve Balık Kurumu genel Müdürü Bekir ULUBAŞ, TEDGEM Genel Müdür Yardımcısı Osman ŞİMŞEK, Personel Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünal YILMAZ, TEDGEM Daire Başkanı Habib ÇADIRCI, PERGEM Daire Başkanı Necdet ERENLER, İlgili Şube Müdürleri ve Personel, 81 İl Müdür/İl Müdür yardımcıları, 81 il Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürleri, 81 İlde Tar-Gel Projesi kapsamında görev yapan 4/B ‘lileri temsilen 81 sözleşmeli personel ile TOÇ BİR-SEN’i temsilen Genel Başkan Günay KAYA, Genel Sekreter Mustafa ÖZKAYA, Teşkilatlandırma Sekreteri Tahsin SUDA, Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri A. Oğuzhan KARAMAN, Konya Şube Başkanı Ali DOĞAN, Mersin Şube Yönetim Kurulu üyesi Sinan ACIÖZ, Antalya Şube Başkanı Mustafa AKTAŞ ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Oldukça seviyeli ve demokratik bir şekilde gerçekleştirilen toplantının Oturum Başkanlığını TEDGEM’den Daire Başkanı Habip ÇADIRCI yapmıştır.


Yapılan toplantıda katılımcılar tarafından objektif bir şekilde ortaya konulan görüş, öneri ve çözüm yöntemleri üç gün boyunca özgür bir şekilde tartışılmıştır. Sözleşmeli personel, Tarım İl Müdür/Müdür Yardımcıları, Çiftçi Eğitim Şube Müdürleri ve Yetkili Sendika Temsilcileri projede ortaya çıkan aksaklıklar ile sözleşmeli personelin sıkıntıları çok yönlü olarak ortaya konulmuş ve çözüm önerileri için fikir jimnastiği yapılmıştır . Oldukça yoğun ve bir o kadar da verimli geçen toplantıda bütün öneriler on bir sayfadan oluşan bir rapor haline getirilmiştir.
>






Çalıştay’ın sözleşmeli personel başta olmak üzere ülkemize ve tarımla uğraşan herkese hayırlı olmasını temenni ediyor, o n bir sayfadan oluşan “TAR-GEL Toplantısı Değerlendirme Raporunun Sonuç Bildirgesini” yayınlıyoruz.


TAR-GEL Toplantısı Değerlendirme Raporunun Sonuç Bildirgesi


T ARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI


TARIMSAL YAYIMI GELİŞTİRME PROJESİ (TAR-GEL) TOPLANTISI


DEĞERLENİDİRME RAPORU


(19-23 NİSAN 2009)


4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları Kanunu’nun 22. Maddesi gereği kurulan kurum idare kurulunda 23.10.2008 tarihinde yetkili sendika ile Personel genel Müdürlüğü ile imza altına alınan tutanağın IV/d maddesine istinaden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürlüğünün 07.04.2009 tarih ve 3453 sayılı yazıları ile “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesini Değerlendirme Toplantısı” yapılmıştır.


Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi kapsamında yürütülmekte olan Bakanlığımız faaliyetlerinin ve değerlendirilmesi ve sözleşmeli personelin karşılaştıkları problemlerin tespiti amacıyla 19-23 Nisan tarihleri arasında Antalya İlinde düzenlenen toplantıya Bakanlık yetkilileri, İl Müdürü/İl Müdür Yardımcıları, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürleri, Yetkili Sendika Temsilcileri ile proje kapsamında çalışan sözleşmeli personel temsilcileri katılmıştır.


1 - AÇILIŞ VE PROTOKOL KONUŞMALARI :





Toplantının ilk gününde açılış ve istiklal marşının ardından protokol konuşmalarına geçilmiştir.


Açılış konuşmasını Mardin Tarım İl Müdürü Hasan ÇEBİ yapmıştır. Hasan ÇEBİ konuşmasında;


Bakanlığımızca yürütülen yayım faaliyetlerinin önemine değinerek, projede yaşanan aksaklıkların giderilmesi anlamında “Değerlendirme Toplantısının” faydalı olacağına inandığını ifade etmiştir.


Tar-Gel Projesi çalışanları adına söz alan Yavuz EKİCİ konuşmasında;


Kırsal kalkınmanın sağlanmasında projenin önemli bir yapıtaşı olduğunu vurgulamış ve toplantı programının sözleşmeli personelin mevcut durumunun iyileştirilmesine imkan tanıyacağını ifade etmiştir.


Toç-Bir Sen Genel Başkanı Günay KAYA konuşmasında;


2008 Yılı Ekim ayında alınan Kurum İdare Kurulu kararında geçen hususlar ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile Personel Genel Müdürlüğünün ortak çalışması sonucu toplantının gerçekleştirildiğini, üretimde insan unsurunun önemli olduğunu, projenin insan unsuru dikkate alınarak her yönüyle gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.


Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünal YILMAZ konuşmasında;


Köy-Mer Projesinden Tar-Gel projesine gerçekleşen çalışmalara değinmiş, 2009 Mart ayında, Sözleşmeli personele İller arası yer değişikliği hakkının verildiğini ve bu konuda Bakanlığımızca gerekli düzenlemelerin yapılmakta olduğunu belirtmiştir.





TEDGEM Genel Müdür Yardımcısı Osman ŞİMŞEK konuşmasında;


Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünün görev ve sorumlulukları ile yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vermiştir.


Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir ULUBAŞ konuşmasında;





Kurum faaliyetlerine değinmiş, Tar-Gel projesinin ülke ekonomisi ve tarımına sağladığı katkının ne denli büyük olduğunu, proje kapsamında çalışan sözleşmeli personelin başarılı çalışmaları sayesinde istihdam olanaklarının artacağını ve meslektaşlarımızın işsizlik probleminin çözüleceğini ifade etmiştir.





2 - TAR-GEL PROJESİNE AİT SUNUM :


Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayım Dairesi Başkanı Habip ÇADIRCI tarafından, projenin içeriği, yürütülen çalışmalar, sözleşmeli personelin faaliyetleri ve hedefleri içeren sunum yapılmıştır.


Oturumları Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayım Dairesi Başkanı Habip ÇADIRCI “Oturum Başkanı” olarak yönetmiştir. Ayrıca oturumlarda yapılan sunularla ilgili görüşlerin yer aldığı “TAR-GEL Değerlendirme Toplantısı” raporunu hazırlamak üzere TEDGEM’den Ziraat Mühendisi Can AŞIK, PERGEM’ den Nevruz KEPENEK, TAR-GEL çalışanlarını temsilen Yavuz EKİCİ, Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN’i temsilen Genel Sekreter Mustafa ÖZKAYA raportör komisyonuna seçilmişlerdir.


3 – TAR-GEL PROJESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ :





I. OTURUM :





PROJE KAPSAMINDA ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİ PERSONELİN GÖREV,


YETKİ VE SORUMLULUKLARI :


Bakanlığımız ana hizmet birimlerinin ortak çalışması sonucu hazırlanan Sözleşmeli personelin Görev ve Sorumlulukları ön hazırlık raporu Tarımsal danışmanlık Şubesi Müdürü Selman EREN tarafından okunarak, Ön hazırlık raporu katılımcı görüşlerine sunularak, karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Söz alınarak sorulan soruların cevaplandırılmak üzere TEDGEM yayım Dairesi Başkanı Habip ÇADIRCI, Şube Müdürü Selman EREN, PERGEM Kadro Dairesi Başkanı Necdet ERENLER ve Şube Müdürü Osman YALÇINKAYA’ dan komisyon oluşturulmuştur. Soru-Cevap şeklinde gerçekleştirilen I. Oturumdan aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.


Sözleşmeli Personelin Görev ve Sorumluluklarına İlave Edilmesi Öngörülen Hususlar:


Projenin yayım projesi olması nedeniyle sözleşmeli personelin Çiftçi Eğitim ve Yayım faaliyetlerinin dışında çalıştırılıp çalıştırılmayacağı hususunda tereddütler bulunduğu ifade edilmiştir.


Sözleşmeli personele yayım faaliyetleri dışında görev verilmesi halinde;





1- Gıda Güvenliği ve hijyeni,


2- Reçete yazımı ve bilirkişilik konuları,


3- Yeşil kart uygulaması,


4- Hayvan sevklerinde ön muayene raporu düzenleme yetkisi,





Hususlarında gerekli eklentiler yapılması gerektiği ifade edilmiştir.








KATILIMCILAR TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLEN SORUNLAR:


Sözleşmeli personelin görev ve sorumluluklar anlamında hangi şubeye bağlı çalışacağı tam olarak belirlenmelidir,


· Ulaşım problemi nedeniyle bağlı köy ve beldeler ziyaret edilememektedir,


· Köy/beldede barınma problemi bulunmakta, personelin köy/beldede ikamet etmesi mümkün olamamaktadır,


· Sözleşmenin 1 yıllık düzenlenmesi, sözleşmede yer alan “İhtiyaç kalmadığının anlaşılması durumunda sözleşme Bakanlık tarafından fesh edilir” ibaresi personel üzerinde tedirginlik yaratmaktadır.


· Veteriner hekimlerin çalışma esaslarıyla ilgili belirsizlikler bulunmaktadır.


· Performans ortalamasının üzerinde başarı gösteren personele verilecek olan %10 fazla ücret konusu sözleşmede yer almasına karşın uygulanmamaktadır.


· Sözleşmeli personelin bürolarının fiziki koşullarının iyileştirilmesi, bilgisayar, büro malzemelerinin temini, elektrik, su, ısınma, telefon ve internet ücreti gibi giderlerinin ödenebilmesi için ödenek ayrılmalıdır.


· Geçici görev yollukları zamanında ödenmemektedir.


· Yayım ve denetim hizmetlerinin bir arada yürütülmesinin sakıncaları bulunmaktadır.








II. OTURUM :





YETKİLİ SENDİKA TOÇ BİR-SEN’İN GÖRÜŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ :


Yetkili sendika TOÇ BİR-SEN Genel Başkanı Günay KAYA tarafından sendikanın Tar-Gel projesine bakış açısı ile görüş ve önerilerini içeren bir sunu yapılmıştır.





Sendikanın Projeye bakış açısı;


1-Sektorel açıdan;


Tar-Gel projesi sosyal devlet anlayışına uygun bir proje olmaklar beraber, personelin uzun vadeli aynı “Çalışma Bölgesi” içerisinde çalıştırılması sektörel ihtiyaçlarla uyuşmamaktadır.


2-İstihdam açısından;


İstihdam yaratan bir proje olması nedeniyle olumlu bakılmakta, ancak istihdam şekli benimsenmemiştir. Tar-Gel çalışanları, iş güvencesi açısından SSK’lı, iş ve işçi sağlığı açısından iş kanununa, mesleki yetki olarak sözleşme hükümlerine tabi olmaları nedeniyle geleceğe güvenle bakamamakta ve çalışma motivasyonları olumsuz etkilenmektedir.


3-Sözleşme ve uygulamadaki aksaklıklar açısından;


İnsan kaynağı planlamalarında aksaklıklar bulunmaktadır. İl ve İlçe Müdürlüklerinde teknik eleman eksikliği varken köy/beldede çalışmaları gereksiz görülmektedir.


Sözleşmeli personel istihdam şeklinin, hizmet götürülmekte ve eleman temininde zorluk çekilen durumlarda tercih edilen bir sistem olmasına ve diğer Bakanlıklarda maaş açısından teşvik edici özellikler içermesine rağmen, daha zor şartlarda çalışan bakanlığımız sözleşmeli personeli (maliyeti daha yüksek olmasına karşın) emsali teknik elemandan daha az ücret almaktadır.


Görev yerlerinin fiziksel ve altyapısal anlamda eksikleri bulunmakta, bina, taşıt, araç gereç ve haberleşme giderleri ve güvenlik problemi bulunmaktadır.


Köyde ikamet zorunluluğu, aile bütünlüğü ve sosyal gelişimi olumsuz etkilemektedir.


Mesleki fonksiyonların bir kısmı (klinik ve imza yetkisi gib) icra edilememektedir.


Meslekte yükselme hakkının bulunmaması, iş heyecanı ve çalışma isteğini azaltmaktadır.


Performans uygulamasında objektif ve adil olamayan uygulamalar bulunmaktadır.


Personel mesleki saygınlıktan uzak ikinci sınıf personel muamelesi görmektedir.


Sendikanın Çözüm Önerileri :


Personelin İl/İlçe merkezinde istihdam edilmesi,


· Çalışan personelin rotasyona tabi tutulması (eskilere yer değişikliği hakkı verilmesi),


· Mevcut koşulların bilerek kabul edildiği ve itiraz edilmesinin manasız olduğu vurgusundan vazgeçilmesi, bakanlığın üst düzey yöneticilerinin çalışanlara sahip çıkması ile kurumsal aidiyet duygusu yükseltilecektir.


Bakanlığımız norm kadro açığının bulunması nedeniyle sözleşmeli personel istihdamına gerek olmadığı ve personel maliyetinin 4/a lılara göre daha yüksek olması nedeniyle kadroya atamaları yapılmalıdır.


Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatındaki mevcut çalışan personel göz önüne alınarak, yayım hizmetlerinin tamamı Tar-Gel çalışanlarına havale edilmemelidir.








III. OTURUM :





SÖZLEŞMELİ PERSONELİN GÖRÜŞ ÖNERİ VE TALEPLERİ:





Tar-Gel Projesine ilişkin olarak her bölgeden seçilen bir sözleşmeli personel tarafından çalışma bölgelerindeki sorunlara ilişkin görüşlerini sunmuşlardır. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesini TAR-GEL çalışanlarının kendi aralarından seçmiş oldukları temsilciler belirlendi. Buna göre:


İç Anadolu Bölgesi : Tuğba TAVUS (Kırşehir)


Ege Bölgesi : Sezen APAYDIN (Aydın)


Marmara Bölgesi : Ebru DOĞRUCAN (Tekirdağ)


Akdeniz Bölgesi : Sezai YİĞİTBAŞI (Antalya)


Karadeniz Bölgesi : Hale ÖNAY (Artvin)


Güneydoğu Anadolu Bölgesi : İsmail Hakkı SAĞLAM (Batman)


Doğu Anadolu Bölgesi : Onur ARSLAN (Iğdır)





SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:


“Çalışma Merkezi” olarak belirlenen köy ve beldelerdeki teknik ve altyapı eksiklerinden dolayı yayım faaliyetleri etkin bir şekilde yürütülememektedir.


Barınma, araç, bilgisayar ve büro malzemelerinin temin edilememesi nedeniyle sözleşmeli personel çiftçiye gerektiği zamanda ulaşamamaktadır.


Yayım Faaliyetlerinin sürdürülmesi için gerekli giderler kendi imkanları tarafından karşılanmaktadır. Bunun için sözleşmeli personelin ekstra ödeme yapılmamaktadır.


Köyde ikamet zorunluluğu sebebiyle ailevi problemler yaşanmaktadır. Eşler birbirinden uzak, anne ve babalar çocuklarına karşı üstüne düşen sorumlulukları yerine getirememekte ve aile bütünlüğü sağlanamamaktadır. Evli olmayan sözleşmeli personel gelecek endişesiyle aile kurmaya cesaret edememektedir. İkamet zorunluluğu nedeniyle anne ve babasına bakmakla yükümlü çalışanlar sorumluluklarını yerine getirememektedir. Köyde ikamet eden personel yüksek kira gideri nedeniyle ev bulmakta zorluk çekmekte, bayan personel <NOBR>güvenlik<OBR> sıkıntısı yaşamaktadır. İkamet edecek yer sorununu çözümleyemeyen personel, muhtar ve çiftçilerin evlerinde ikamet etmek zorunda kalmaktadır.


Çalışma Bölgelerinde çiftçiye karşı mesleki açıdan daha saygın bir çerçevenin olması için sözleşmeli personele gerekli yetkiler verilmelidir.(Yem Bitkisi Kontrolleri, Kooperatif Denetlemeleri sözleşmeli personel tarafından yapıldığı halde, gerekli belgeler İlçe Müdürlüğü elemanları tarafından düzenlenmektedir. Çiftçiye İlçe Müdürlüğünde görevli mühendis ile sözleşmeli personelin arasında fark bulunmadığı yetki verilerek gösterilmelidir.


Kadrolu personele ödenen aile yardımı, arazi ve seyyar görev tazminatı gibi ek ödemelerden sözleşmeli personel de faydalandırılmalıdır. Geçici görev yollukları zamanında ve eksiksiz ödenmelidir. Hizmet sözleşmelerinin süresi uzatılarak, her yıl alınan sözleşme bedeli ücretinin kesilmesi önlenmelidir.


Sözleşmeli personelin İlçe Müdürlüğü tarafından bilirkişilik hizmetlerini yürütmesine imkan verilmelidir.


Sözleşmeli Veteriner Hekimlerin çalışma şartlarının tam olarak belirlenerek, serbest veteriner hekimler ile karşı karşıya getirilmemelidir. Kadrolu Veteriner Hekimlere tanınan klinik açma hakkı sözleşmeli personele de verilmelidir.


İl içi ve İller arası yer değişikliği ile ilgili yapılan son düzenlemenin, sözleşmeli personelin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak hale getirilmesi için (Bağ-Kur ve SSK lı çalışanları kapsayacak şekilde) Bakanlar Kuruluna teklif götürülmelidir.


Sonuç olarak sözleşmeli personelin sıkıntılarının tam olarak çözümlenebilmesi, geleceğe yönelik endişelerinin giderilmesi ve daha etkin yayım faaliyetlerinde bulunabilmeleri için 4/a statüsüne geçirilmelidir.








IV. OTURUM:


ÇEY ŞUBE MÜDÜRLERİ TARAFINDAN TAR-GEL PROJESİNİN İKİ YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ:


Çiftçi Eğitim Şube Müdürleri tarafından TAR-GEL projesinin uygulanmasında ortaya çıkan sorun ve fiili durumlarla ilgili çözüm önerileri için yedi coğrafi bölgeyi temsilen şube müdürleri belirlenmiştir:


İç Anadolu Bölgesi : Muhammet DEMİRTAŞ (Aksaray)


Ege Bölgesi : Şakir KARAKAYA (Aydın)


Marmara Bölgesi : Necmettin KÖŞKEROĞLU (Tekirdağ)


Akdeniz Bölgesi : Ali Ulvi BÜYÜKSOY (Antalya)


Karadeniz Bölgesi : Ali KORKMAZ (Samsun)


Güneydoğu Anadolu Bölgesi : Ramazan YAMAN (Diyarbakır)


Doğu Anadolu Bölgesi : Mehmet KARINSIZ (Malatya)





ÇEY ŞUBE MÜDÜRLERİNİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ:


Sözleşmeli personelin görev tanımının tam olarak yapılması sağlanarak sadece yayım hizmetlerinde çalışmaları sağlanmalıdır.


· Bağlı köy/beldelere ulaşımlarının sağlanabilmesi amacıyla gerekli araç ve akaryakıt desteği sağlanmalıdır.


· Proje kapsamında yeni istihdam edilecek personel köy/beldelere gönderilmeden önce bölgedeki tarım potansiyeline göre en az 6 ay uygulamalı eğitime tabi tutulmalıdır.


· Etkin çalışan, performansı iyi olan ve en az 3 yıl görev yapmış olan sözleşmeli personelin 5.ve 6. Bölgelerden başlamak üzere 4/a statüsünde atamaları yapılmalıdır.


· Tar-gel projesinin devam etmesi gerekmekte olup, çiftçiler ile sözleşmeli personelin sorunları göz önüne alınarak mutlaka revize edilmelidir.


· Köy/beldelerdeki mevsimsel göç nedeniyle köydeki çiftçi sayısı azalmaktadır bu nedenle yılın büyük bir bölümünü çok az kişiye hizmet verildiğinden sözleşmeli personel zamanla monotonluğa sürüklenmektedir.


· Tar-gel personeli il ve ilçe merkezine çekilerek kuruma ait araçlarla hizmet vermeleri sağlanmalıdır.


· Tar-gel personeline geçici görev yolluğu için ayrıca ödenek tahsis edilmelidir.


· Sözleşmeli Veteriner hekimlerin hayvan sevk raporu tanzim edebilmeleri için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılmalıdır.


· Performans değerlendirme kriterleri daha somut değerlere göre tekrar düzenlenmelidir. Performans notlarına itiraz halinde izlenecek yol belirlenmelidir.


· Projenin adı değişerek “Tarımı Geliştirme Projesi” adı altında yürütülmelidir.


· Köy/ beldede çalışmayı cazip hale getirmek için hizmet vermekte olan sözleşmeli personelin maaşları il/ ilçe müdürlüğündeki emsali personelden daha fazla olmalıdır.


· Yeni çalışma bölgeleri belirlenirken barınma, ulaşım, sağlık ve eğitim olanakları dikkate alınmalıdır. Uygun olmayan çalışma bölgeleri proje kapsamından çıkarılmalıdır.


· Tarım teknikerleri de projeye dahil edilmelidir.


· Çalışma bölgelerinde kurulacak büroların daha ekonomik olması amacıyla kiralama yöntemi seçilmelidir. Bunun için il müdürlüklerine yeterli ödenek aktarılmalıdır.


· Sözleşmeli personele daha kolay iletişim kurmak için birer cep telefonu ve hat alınmalıdır. Ayrıca bilgi akışı için SMS hattı ödeneği verilmelidir.


· Yeni oluşturulacak çalışma bölgelerine yeni sözleşmeli personel atanmadan önce eski çalışanlara tercihen yer değişikliği hakkı verilmelidir.


· Tar-gel projesinin önemini ve sözleşmeli personelin diğer meslektaşlarıyla eşit haklara sahip olduğu il ve ilçe müdürlerine yeterince anlatılmalıdır.


· İl Müdürlüklerine değişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak mühendis ve veteriner Hekim kadrolarında değişiklik yapma yetkisi verilmelidir.





V. OTURUM:


İL MÜDÜRLERİ VEYA MÜDÜR YARDIMCILARI TARAFINDAN TAR-GEL PROJESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:





İl müdürleri ve il’i temsilen katılan il müdür yardımcılarının tarafından TAR-GEL projesinin uygulanmasında ortaya çıkan sorun ve uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ile ilgili çözüm önerileri için yedi coğrafi bölgeyi temsilen il müdürleri veya il müdür yardımcıları sunum yapmak üzere seçilmiştir.


İç Anadolu Bölgesi : Bülent ALPARSLAN (Konya İl Müdür Yardımcısı)


Ege Bölgesi : Hasan Ünal AYDIN (Aydın İl Müdür Yardımcısı)


Marmara Bölgesi : Mehmet Ali KOÇKAYA (Bursa İl Müdür Yardımcısı)


Akdeniz Bölgesi : Hasan Hüseyin OLUĞ (Mersin İl Müdürü)


Karadeniz Bölgesi : Erkan Elfaz ERMİŞ (Artvin İl Müdür Yardımcısı)


Güneydoğu Anadolu Bölgesi : İbrahim YILMAZ(Gaziantep il müdürü)


Doğu Anadolu Bölgesi : Osman AKAR (Muş İl Müdür Yardımcısı)





İL MÜDÜRLERİ VEYA İL MÜDÜR YARDIMCILARININ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ:


Belirli aralıklarla bu tür sorunların masaya yatırıldığı, taşra teşkilatı yönetici ve personellerin birlikte katılacağı toplantılar yapılmalıdır.


· Sözleşmeli personelin iki yıl normal iki yıldan sonra rotasyon yapılmalı bu dört yıldan sonra 5. Ve 6. Bölgedeki il ve ilçelerde 4/a kadrosunda görevlendirilmesi önerilmiştir.


· Projenin adının “Tarım Hizmetlerini Geliştirme Projesi” olarak değiştirilmesi, sözleşmeli personelin ÇEY şube müdürlüğünün elemanı olarak çalışıyor görüntüsünden çıkarılarak tüm hizmetleri yürütmek üzere İl müdürlüğü emrinde çalıştırılmalıdır.


· Sözleşmeli personel makine, ekipman ve araç yönünden desteklenmeli, akaryakıt desteği sağlanmalı, büro ve barınma giderleri bakanlığımız tarafından karşılanmalıdır.


· Uygulamalı hizmet içi eğitimlere ağırlık verilerek personelin bilgi ve tecrübesi artırılmalıdır.


· Personelin demonstrasyon çalışmaları için mali kaynak aktarılmalıdır.


· Köy statüsünü kaybederek mahalle statüsüne dönüşen çalışma bölgelerinde personelin çalışmaya devam etmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.


· Bu projenin sürdürülebilir bir proje olabilmesi için bundan sonraki yeni çalışma bölgelerini oluştururken akademisyen görüşlerine başvurulmalı ve altyapısı <NOBR>uygun<OBR> olan köyler seçilmelidir.


· <NOBR>Performans<OBR> değerlendirilmesi objektif kriterler ve rakamlara dayanmalı, şahsi kanaatlere yer verilmemelidir.


· Başarılı sözleşmeli personelin ödüllendirilme mekanizması oluşturulmalı, beş yıl sonra personele il içi ve iller arası tayin hakkı tanınmalıdır.


· Mevcut çalışan sözleşmeli personelin durumları iyileştirilmeden yeni personel alımı yapılmamalıdır.


· Bakanlığın yeni 4/a’lı personel ihtiyacı tecrübeli proje çalışanı sözleşmeli personelden karşılanmalıdır.


· Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde istihdam edilen sözleşmeli personelin güvenlik problemleri çözülmeli gerek görüldüğünde il ve ilçe müdürlüklerine alınması için il müdürlüklerine yetki verilmelidir.


· Coğrafi ve fiziki şartların müsait olmaması nedeniyle personel tutmakta güçlük çekilen illerin cazip hale getirilmesi amacıyla ücret düzenlemesi yapılmalıdır.


· Projenin yirmi yıl sonra fiziki olarak yaşlanması olacağından şimdiden bu problemin düşünülerek çözülmesi gerekir. 4/b’li statüsünün 4/a’ya dönüştürülerek tasfiye edilmelidir.


· İllerde boş bulunan sözleşmeli personel kadrolarına acilen yeni atmalar yapılmalı, eş durumu sağlık gibi özür durumlarında sözleşme dönemi beklenmeksizin yer değişikliği gerçekleştirilmelidir.





3-SONUÇ BİLDİRGESİ VE ÖNERİLER :





Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Antalya ilinde 19-23 Nisan 2009 tarihinde “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. Oldukça verimli geçen toplantıya, İl Müdürü/İl Müdür Yardımcıları, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürleri, Yetkili Sendika Temsilcileri, Tar-Gel çalışanlarının temsilcileri katıldı. Katılımcıların görüş ve sunumlarını serbest bir şekilde sunmuş ve yapılan değerlendirme toplantıda özet olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:





1. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesini değerlendirme toplantısı demokratik bir ortamda, sağlıklı bir çalışma yapılmış, yapılan bu çalıştay projenin geleceğine yön verme açısından verimli olmuştur.


2. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesinin değerlendirilmesinde uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ortaya konulmuştur. Ancak bütün katılımcıların ortak kanaati kesinlikle projenin revize edilerek verimliliğinin arttırılması yönündedir. Projenin uygulanmasına devam edilmesi iş imkanı bulamamış ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekimlerin istihdamı açısından önemlidir.


3. Projenin kuruma, köylümüze, tarım üretimine katkıda bulunması uygulayıcı sözleşmeli personelin daha başarılı olması için alet, ekipman, kırtasiye, araç, akaryakıt, büro, telefon, bilgisayar yönünden güçlendirilmeli, gerektiğinde kiralama yoluna gidilmelidir. Bu konularda modern bir çalışma yapabilmesi için yeterli ödenek verilmelidir.


4. Proje kapsamında çalışan personelin köy/beldede çalışanların ücretlerinin il-ilçe merkezlerine göre artırılmalıdır. Ücretleri belirlemesinde esas olan performans kriterlerinde yaşanan sıkıntıları çözecek bir şekilde düzenleme ile objektif kriterlere göre puanlama yapılmalıdır. Performans puanına yapılacak itirazlar 657 sayılı devlet memurları kanununda uygulanmakta olan üst disiplin kuruluna benzer bir düzenleme yapılarak sonuçlandırılmalıdır.


5. Proje kapsamında çalışan personelin eş durumu, özür becayiş gibi konularda ki kısıtlamalar giderilmeli il içinde belirli dönemlerde rotasyon sağlanarak monotonluk giderilmelidir. Yeni çalışma bölgeleri oluşturulması bazı bölgelerin tasfiyesi ve personelin yazılı talebi halinde, makamın uygun görüşleri alınarak, il içersinde yer değişikliği için Tarım İl Müdürlüklerine yetki verilmelidir. Yeni oluşturulacak çalışma bölgelerine yeni sözleşmeli personel atanmadan önce eski çalışanlara il ve iller arası bölüm şartı aranmaksızın tercihen yer değişikliği hakkı verilmelidir.


6. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesinde çalışan personelin köyde ikamet şartının kaldırılması; il veya ilçe merkezlerine çekilmesi yoğun olarak talep edilmiştir. İl ve ilçe merkezlerine çekilecek personelle ilgili çalışma koşulları, verimlilik, personel ihtiyacı gibi somut kriterler tespit edilerek ilçe merkezlerine çekilme şartları ve yetkilinin kim olduğu yönünde düzenleme yapılmalıdır. İl ilçe müdürleri ile sözleşmeli personelin çalışma mevzuatından kaynaklanan riskleri en aza indirilmelidir. Ancak ilçe merkezine çekilen personelin tarım takvimi ve ürün desenine uygun olarak çalışma bölgesinde bulundurulması sağlanmalıdır.


7. Çalışma Bölgelerinde çiftçiye karşı mesleki açıdan saygınlığının sağlanabilmesi için sözleşmeli personele diğer personel haiz olduğu imza yetkileri verilmelidir. Ayrıca bilirkişilik yapma imkanı sağlanmalıdır. Tar-gel projesinin önemi ve sözleşmeli personelin diğer meslektaşlarıyla eşit haklara sahip olduğu taraflara yeterince anlatılmalıdır.


8. Coğrafi ve fiziki şartların müsait olmaması nedeniyle personel tutmakta güçlük çekilen illerin cazip hale getirilmesi amacıyla ücret avantajı sağlanmalıdır.


9. Gelecek endişelerini, sosyal ve psikolojik sıkıntıları gidermek için etkin çalışan, performansı iyi olan ve en az 3 yıl görev yapmış olan sözleşmeli personelin 5.ve 6. bölgelerden başlamak üzere 4/a statüsünde atamaları yapılmalıdır. Bu yöntem Tarım ve Köyişleri Bakanlığına tecrübeli, eğitimli, pratiği olan ve kurumu tanıyan personeller kazandırılacaktır. 4/a kadrosuna atanan personellerin yerine projeyi devam ettirmek üzere <NOBR>yeni<OBR> sözleşmeli personeller alınmalıdır.


Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Değerlendirme Toplantısında iyi niyetlerle ortaya konulan görüşlerin ışığında hazırlanan iş bu rapor; ülke tarımının geliştirilmesi, ülke tarımına yön veren en önemli aktör insan kaynağının veriminin artırılması, karşılaşılan sıkıntılar ile projede ki aksaklıkların giderilmesi için çözüm önerilerini ortaya koymaktadır.


Şüphesiz bu toplantı sorunların çözümüne bir yöntem geliştirilmesi açısından önemlidir. Ancak idari çözülecek sorunlar olduğu gibi birçok konunun çözümü Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenlemeyi gerektirmektedir. İdari konuların bakanlığımız tarafından ele alınarak çözüm üretilmesi, Bakanlar kurulu kararı veya yasal düzenleme gerektiren hususlarla ilgili hem Bakanlığımız hem de Yetkili Sendika Toç Bir-Sen tarafından hükümet nezdinde çalışmalar yapmalarının gerekli ve önemli olduğu kanaatiyle <NOBR>iş<OBR> bu toplantı değerlendirme raporu tarafımızdan düzenlenmiştir.
__________________
Kontrolsüz Güç Güç Değildir...! Bizler Gücümüzü Kontrol Ederek Ve Birliktelik İçerisinde Daha Doğru Ve Güzele Ulaşacağız...!
webceren isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
4 or b, Çalıştay, türkiye'de, İçin, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklar İçin Aerobik 75 dk webkerem Step - Aerobik - Fitness - Pilates Eğitim Videoları 1 02-02-2012 23:20
Çocuklar İçin İlkyardım overmars Spor Sakatlıkları ve İlk Yardım 0 25-08-2010 23:47
Cimnastik İçin Fon Müziği müjdatyıldızhan Bayram ve Fon Müzikleri 7 15-04-2009 18:21
Türkiye 2009 K-Y-G Okullar Türkiye birinciliği binali Spor Haberleri ve Güncel Olaylar 7 08-01-2009 12:37
Sağlıklı Yaşam İçin... burçak Sporcu Beslenmesi 4 24-06-2008 17:23

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159