07-04-2007, 11:48 | #1 |
Administrators
Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10 |
Reklam Alanı
A) Gece uyuyamadığı için derste uyuyakalmıştı. B) Dinlenmek için tatil yapacaktı. C) Artık yaşlandığı için iş göremez olmuştu. D) Sınavlar yaklaştıkça tedirginleşiyordu. E) Bu kadar acı çekmen beni dinlememendir. 2- Ne kadar okursan o kadar az bilirsin. Tümcesiyle anlatılmak istenen nedir? A) Okuyarak değil gezerek öğrenilir. B) Okumak çoğu kez boşa kürek çekmek gibidir. C) Okudukça ne kadar az bildiğimiz ortaya çıkar. D) Okuyarak öğrenmek çok zordur. E) Ne kadar okunsa da bilgi dağarcığımız sınırlıdır. 3- Uğraşım ve görevimin, eylemlerim ve şiirlerimle bu bölgenin insanına hizmet olduğunu düşündüm hep. Onların türküsünü söyleyerek ve onları savunarak yaşadım. Altı çizili bölümle anlatılmak istenen nedir? A) Onlar gibi, onların diliyle B) En etkili biçimde C) Hiç yılmaksızın D) Çok anlamlı bir deyişle E) Onları geliştirerek 4- Edebiyatımızın içeriğini oluşturan malzeme köy ve kent yaşamından sağlanır ve birbirine karşıt iki kanaldan akar. Bu yüzden, kendi kaynaklarının daha önemli olduğunu savunanlar arasında sık sık tartışmalar çıkmaktadır. Bu, bana göre anlamsız, yıpratıcı bir inatlaşmadır. Bu parçada altı çizili bölümle anlatılmak istenen nedir? A) Edebiyat birikimimiz B) Köy ve kent yaşamı C) Köyden kente göç D) Zıtlaşmalar E) Kişi ilişkileri 5- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Okulda bugün kargaşa yok, aksine büyük bir sessizlik içinde. B) Çocuk elindeki tüm kağıtları mavi renge boyayacaktı. C) Okul koridorunda öğretmenin o sert sesi geliyor, galiba yine öğrencilere kızıyor. D) Okula gecikeceğini ben de tahmin etmiştim. E) Bir eseri okumuş olmak için okumanın, hiç okumamaktan ne farkı vardır? 6- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Meçhule giden bir gemi kalkar bu limanda. B) Dünyada sevmiş ve seven nafile bekler. C) Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler. D) Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden. E) Birçok seneler geçti dönen yok seferinden. 7- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Bu konuyu dün de bugün de anlamıyorum. B) Yamaçlardan inerek, yokuşlardan çıkarak köye ulaşıldı. C) O, yaşanmış deneyimlerden ders almayı bir türlü beceremedi. D) Doktor, çocuğun kolunu alçıya aldı ve hemen eve gönderdi. E) Çok aradıktan sonra aradığını bulmuştu, sanırım. 8- (I) Siz bakmayın benim hep geçmiş aşklardan söz ettiğime. (II) Torbamda el değmemiş aşkların hayali var. (III) Geçmişin tadını duymadan gelecek zamana kulaç atmak mümkün mü? (IV) İnsanoğlu, hayal ağının geçmişe ve geleceğe serpip oralardan gelecek tatlarla “şimdi”yi yaşanır kılmaktan başka ne yapar? (V) Çaresiz bir o yana bir bu yana savruluyoruz yekpare zamanın içinde. Yukarıda numaralandırılmış cümlelerin hangisinde koşul ilişkisi vardır? A) I B) II C) III D) IV E) V 9) (I) Son zamanlarda Ankara’da bir şiirli siyaset modası esiyor gidiyor. (II) Meclis kürsüsünden sık sık şiirler irad olunuyor, liderler, hasımlarını meşhur şairlerin dizeleriyle iğneliyorlar. (III) Bazı şiirler, ise hassas noktalara yöneldiğinden neredeyse bir krize sebep olabiliyor. (IV) Ee tabii, şiirdir bu. (V) Mazmunları, sembolleri, alegorileri vardır. Yukarıda numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “neden” belirtilmiştir? A) I B) II C) III D) IV E) V 10- Bir senin için katlanırım bunca sıkıntıya. Altı çizili sözcüğün anlamına yakın bir sözcük aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır. A) Böyle bir işe ancak seninle girebilirim. B) Verdiğin evrakları incelerim; yalnız sen de yardım edeceksin. C) Dolaştım memleketimin ovalarını bir bir. D) Tek tek ağardı, bak saçlarım. E) Sana yardım ederim; ancak bir karşılık beklemiyorum. 11- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir yazım yanlışlığı yoktur? A) Siz de bizimle pikniğe gelecekmisiniz? B) O kasabaya nasıl gidildiğini bilmiyordum. C) Hiçkimse bu konuda yeterli bilgiye sahip değildi. D) Hiçbirimiz, Mehmet’te dahil, yüzmeyecektik. E) Şirketin müdürüyle konuşmağa fırsatımız olmadı. 12- Ömer Seyfettin (I) Sait Faik (II) Aziz Nesin öykü alanında (III) Halit Ziya (IV) Reşat Nuri (V) Tarık Buğra roman alanında ün yapmışlardır. Yukarıdaki cümlede numaralandırılmış yerlerden hangisine farklı bir noktalama işareti getirilmelidir? A) I B) II C) III D) IV E) V 13- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yapılmıştır? A) Eyvah, ne yer ne yar kaldı! B) Bravo! Güzel şeyler yaptınız bugün. C) Hakan -mahallemizin en haşarı çocuğu- yine iş başında. D) Öğretmenimiz bugün gelmeyecek mi, diye sordu? E) Evimizin neşe kaynağı, kardeşim, yarın gelecek. 14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi başkasına yaptırma anlamı vardır? A) Yerdeki elmaları çabucak çuvala doldurdular. B) Bahçe sahibini sonunda kızdırdınız. C) Dilara, parti için süslenmişti. D) Çocuklar, sonunda annelerini bezdirdiler. E) Tüm ders notlarını bir gecede yazdırmıştı. 15- Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlilik açı-sından diğerlerinden farklıdır? A) Eserin böyle bir konuyu ele almış olması onu daha da önemli kılmıştır. B) Yazar bu eseriyle sayısız ödül almıştı. C) Köy ve köylüyü böyle çarpıcı anlatan başka bir eser yoktur. D) Kullandığı sade dil romanlarındaki en belirgin özelliktir. E) Şehir yaşamını en ince ayrıntısına kadar anlatmıştır son dönem eserlerinde. 16- Romanın gelişimini çok iyi takip ederdi. Dünya edebiyatında seçkin örneklerden beslendiğini biliyorum. Bundan rahatsızlık da duymazdı. Hiç kimse de onu taklitçilikle suçlamadı; çünkü eserlerinde bir kendine özgülük hep vardı. Daha çok halkını konu edindi. Onların dilini, yaşamını işledi. Bunu bir vefa borcu bildi. Okuyucuda yeni bir bakış açısı geliştirmek onu çok mutlu ederdi. Böyle tanıtılan yazarın yapıtlarıyla ilgili tutumu konusunda aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Eserlerinde özgün bir üslup yakaladığına B) Etkilenmelere açık bir yazar olduğuna C) Romanlarında lirik bir dil kullandığına D) Sanatını toplumun gelişimi için kullandığına E) Gelişmeleri takip ettiğine 17- Türkçenin güzel konuşulmadığından rahatsızlık duyuyor aydınlarımız. Böyle bir söylemi dillendiren bir dil bilimci sözünün ardından da “pardon” diyerek araya giriyor. Bu yadırganacak bir durum değildir. Dil, canlı bir olgudur. İnsanlarda bütünleşerek şekil bulur. Toplumun yapısını, etkileşimini hesaba katmadan sadece dile yüklenmek doğru olmaz. Öz değerlere dayalı bir toplum yapılanması kurmadan öz Türkçe ideali geliştirmek mümkün değildir. Bu parçada dille ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Dilin etkilenmeye açık bir varlık olduğuna B) Dilin insanlarla ilişkisi C) Dilin gelişmelere kapalı yanına D) Dilin değerler üzerinde yükselebileceğine E) Dildeki değişimin normalliğine 18- (I) Günümüz ticaretinde reklamın önemi tartışılmaz. (II) Bu bir gerçek diye reklamı tartışmaya açmayalım mı? (III) Açalım tabi ki ama nereden başlayalım? (IV) Tüketicinin bilinçlendirilmesi gereklidir. (V) Ülkemizde ne yazık ki bu konuda ciddi çalışmalar yapılmıyor. (VI) Oysa okullarda, medyada, sivil toplum örgütlerinde bu konu işlenmeliydi. Yukarıdaki parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragraf numaralı cümlelerden hangisiyle başlamalıdır? A) II B) III C) IV D) V E) VI 19- Her insanın üstün bir ya da birkaç yanı olmalı. Bu, en azından kendi hayatını devam ettirebilecek oranda olmalı. Aksi takdirde hayatını sürdürebilmesi imkansız olur. İşte eğitimin amacı da tam burada ortaya çıkıyor… Bu parçaya göre eğitimin amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) İnsanın üstün yanlarını bulup geliştirmek B) İnsanı anlamlı bir hayata kavuşturmak C) İnsanı toplumsal bir varlık haline getirmek D) İnsanı yepyeni yeteneklerle donatmak E) İnsanın hayatına heyecan katmak 20- …Öncelikle bunu iyi anlamalıyız. Aksi takdirde, liderlere olan sevgimiz gözümüzü kör eder. Onların da zaaflarının olabileceğini bilmek, onlara bir şey kaybettirmez. Aksine, hem onlar hem biz, yanlıştan kurtulma şansını yakalamış oluruz. Anlam akışına göre paragrafın giriş cümlesi aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Liderleri doğru tanımlamalıyız. B) Liderler de insandır, onlara şans tanımalıyız. C) Liderler de insandır ve yanlış yapabilirler. D) Her toplum liderine sahip çıkmalıdır. E) Liderler de zamanla değişmelidir. 21- Ateş yakmak bir süreden beri zor geliyor. Kibritler eskisi gibi değil, baş aşağı tutup alevin güçlenmesini beklemek gerekiyor. Odunlar ıslak, ellerim yapış yapış oluyor. Frederic’ten bana kuru odun getirmesini rica ediyorum. Hepsi nem kokuyor ve ağır yanıyor. Yanarken yaş odun cızırtılarını duyabiliyorsunuz. Yukarıdaki paragrafın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden faydalanılmamıştır? A) İşitsel öğelerden B) Dokunma duyusundan C) Koku alma duyusundan D) Gözlem gücünden E) Soyutlamalardan 22- Yağmur çiseliyordu. Çimenler ıslaktı ve yürüdükçe de paçalarımız, ayaklarımız ıslanıyordu. Hava çok soğuk değil; ama yine de yağmur insanı üşütüyordu. Gölü tamamen sis bürümüştü. Rüzgâr bize doğru esiyordu, birazdan bizi de sis bürüyecekti. Yukarıdaki parçanın anlatımında kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir? < |
Reklam Alanı |
07-10-2007, 14:54 | #2 |
Guest
|
soruların cevap anahtarlarınıda eklerseniz daha ii olur
|
23-01-2008, 23:05 | #3 |
Yeni Üye
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
bu soruların cevapları yokmu
|
25-01-2008, 14:12 | #4 |
Yeni Üye
cevapları gönderirmisiniz?yaaaaaaaaaaaaa
|
31-01-2008, 12:43 | #5 |
Üye
iyi güzelde cevapları niye yok ((((((((
|
31-01-2008, 13:02 | #6 |
Administrators
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10 |
Hocam cevapları yayınlayacaktım, ama harddiskim yandı, fakat bir kaç güne kadar Türkçe öğretmeni arkadaşıma çözdürüp cevapları yayınlayacağım. Kusura bakmayın arkadaşlar.
|
16-02-2008, 23:26 | #7 |
Yeni Üye
soruların cevap anahtarınıda yayınlarsanız
seviniriz |
17-02-2008, 03:02 | #8 |
Üye