PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Müfredatın İncelenmesi 2011


webmaster
04-07-2007, 00:09
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETİM PROGRAMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER. = o ns = /><?:NAMESPACE PREFIX = O />

Beden eğitimi dersi öğretim programında, <I mso-bidi-font-style: yapılandırıcı[/I] <I mso-bidi-font-style: öğrenme yaklaşımı [/I] esas alınarak hazırlanmıştır. Genel olarak programlarda yenilik getirici bir bakış açısı bulunmaktadır. Öğrenciyi daha fazla merkeze alan ve geleneksel yöntemlerden farklı yöntemler öneren bir yapısının olduğu gözlenmektedir.

YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine bina edilir. Yapılandırmacı öğrenme, var olanlarla yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olanlarla bütünleştirme sürecidir Yapılandırmacı öğrenmede temel olarak ele alınanlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
1 Bilgiyi araştırma yorumlama ve analiz etme.
2. Bilgiyi ve düşündürme sürecini geliştirme.
3. Geçmişteki yaşantılarla yeni yaşantıları bütünleştirme.
Öğrenenin etkin rol aldığı yapılandırmacı öğrenmede sadece okumak ve dinlemek yerine tartışma, fikirleri savunma, hipotez kurma, sorgulama ve fikirler paylaşma gibi öğrenme sürecine etkin katılım yoluyla öğrenme gerçekleştirilir. Bireylerin etkileşimi önemlidir. Öğrenenler bilgiyi olduğu gibi kabul etmezler, bilgiyi yaratır ya da tekrar keşfederler

Programlara bakıldığında genel olarak koşullara göre değişebilecek gibi görünmektedir. Programlar değişen bilgi, teknoloji ve sosyal koşullara göre uyarlanabilecek öğeler taşımaktadırlar.
Yeni programların başarılı bir şekilde yürütülmeleri için çok kapsamlı ve iyi organize edilmiş bir öğretmen eğitimine gereksinim vardır.
Yeni programda üniteler ve konular yoktur. Programın öğrenme alanları üzerine yapılandırıldığı açık olarak belirtilmiştir.

AMAÇLAR
Önceki ve yeni programların farklılaştığı önemli ayrımlardan birisi de öğrenme çıktıları için
kullanılan terminolojidir. Önceki programlarda “amaç ”, “hedef” ve “hedef davranışlardan ” bahsedilirken yeni programda bu terminoloji terk edilerek yerine “kazanım” ifadesi kullanılmıştır. Bu kullanımın amaç olarak yüzeysel olmadığı, aksine programın benimsediği felsefi yaklaşıma uygun bir çıkış olduğu söylenebilir.
Programlarda kazanım sözcüğü kullanılarak daha çok öğrenciyi merkeze alan bir tutum takınılmıştır.
Öte yandan yeni programların becerilere ağırlık verdiğini gözlenmiştir. <I mso-bidi-font-style: Eleştirel düşünme, [/I]
<I mso-bidi-font-style: yaratıcı düşünme, iletişim, problem çözme, araştırma, karar verme, bilgi teknolojilerini kullanma, girişimci olma, kişisel ve sosyal değerlere önem verme[/I] gibi beceriler her
programda altı çizilerek belirtilmiştir.
Kazanımlar, her sınıf düzeyi için ayrı ayrı, ilgili öğrenme alanlarının altında alt başlıklarla listelenmiştir.
ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ
Yeni programlarda öğrenme-öğretme süreçleri ve öğretmenin rolü önceki programlara göre daha ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Bilgi ve becerilerin edinimi ile ilgili uygulama
sürecine dönük öneriler yapılmış ve “ Etkinlik Örnekleri ” verilmiştir. Ancak etkinliklerin
örnek niteliğinde olduğu ve uygulamada bireysel farklılıklar ve çevresel koşullar dikkate
alınarak esnek olmanın gereği üzerinde durulmuştur.
Yeni programlarda eskiye oranla öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla somut araç-gereç kullanımının özendirildiği ve bununla ilgili daha somut örneklerin verildiği görülmektedir.
Öğrencilerin <I mso-bidi-font-style: araştırma, sorgulama, problem çözme ve karar verme[/I] süreçlerine katılmasını sağlayacak etkinliklerin kullanılması önerilmiştir. Ayrıca “ yaparak- yaşayarak düşünerek ” öğrenme etkinliklerinin önemli olduğu vurgulanmış ve iş birlikli öğrenme stratejilerinin gerektiği ölçüde kullanılması öngörülmüştür. Etkinlikler de Çoklu Zeka Kuramına dayandırılmıştır.
Öğretim sürecinde öğretmenin rolü ise, öğrencilere <I mso-bidi-font-style: rehberlik[/I] yaparak öğrenmeyi
kolaylaştırmak olarak belirlenmiştir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yeni programlarda, ölçme ve değerlendirme sadece öğrenme sonucunu değil, sürecini de <I mso-bidi-font-style: değerlendirmeye dönük[/I] ele alınmıştır. Hem öğrencinin kendini değerlendirmesi için hem de öğretmenin öğrenciyi değerlendirmesi için değişik ölçme aracı örneklerine yer verilmiştir. Bu açıdan önceki programlarda sadece geleneksel ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin
örneklendirildiği düşünülürse çeşitliliğin arttığı söylenebilir. Programların en zayıf yönü yeni yaklaşımlara göre öğrenci değerlendirmelerinin nasıl yapılacağıdır. Bu açıdan öğretmenlerin bilgilendirilmesi ve onlara destek olunması gerekmektedir. Programların başarısı değerlendirme sürecinin ne kadar sürekli olduğu ve araştırmalarla desteklenerek programı geliştirmede nasıl katkıda bulunacağı ile ilgilidir.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ROLLERİNDEKİ DEĞİŞİM
Programlarda yapılan değişikliklerin önemli bir yönü, öğrenci ve öğretmen rollerinin de temele alınan yaklaşımla birlikte şekillenmesidir. Yeni öğretim programlarının giriş bölümleri incelendiğinde öğrenci ve öğretmen rollerinde önemli değişiklikler gözlemlenmiştir. Öğrenciye, dinleyen, alıştırma yapan ve sorulara cevap veren bir rol yerine, sorular soran, problem kuran, problem çözen, tıpkı bir bilim insanı gibi gerekensinim duyulan bilgiyi ortaya çıkarmaya ve değerlendirmeye yönelik faaliyetlere girişen, etkinlikler yoluyla kendi bilişsel yapısını oluşturan aktif bir rol öngörülmektedir.
Programlarda öğrencinin aktif ve bilgiyi yapılandırmacı rolü üzerinde altı çizilerek durulmaktadır. Öğrenci, bilgiye nasıl ulaşması gerektiğini bilen, bilgiye ulaşarak bunu zihninde yeniden yapılandıran, sonunda da yeni bilgi üretebilen bireydir.
Öğretmene “ öğretici ” yerine “ ortam düzenleyici ”, “ yönlendirici ” ve “ kolaylaştırıcı ” roller yüklenmektedir. Öğretmenin temel rolü öğrenme-öğretme ortamını düzenlemek, etkinlikler konusunda öğrencilere rehberlik yapmaktır. Öğretmene rehberliğin yanı sıra <I mso-bidi-font-style: işbirliği sağlayıcı, yardımcı, kolaylaştırıcı, kendini geliştirici, planlayıcı, yönlendirici, bireysel farklılıkları dikkate alıcı, sağlık ve güvenliği sağlayıcı [/I] roller verilmiştir. <I mso-bidi-font-style: [/I]
Öğretmenin rolü bir <I mso-bidi-font-style: antrenör gibi öğrencileri motive eden, durumlara tanı koyan, gerektiğinde onlara rehberlik eden, öğrencilerin yararına uygun ve destekleyici öğrenme ortamları hazırlayan, öğrenmekten bıkmayan ve sürekli araştıran[/I] kişiler olarak tanımlanmıştır. Öğrenim sürecinde öğretmenin rolünün, öğrencilere rehberlik yaparak öğrenmeyi kolaylaştırmak olduğu vurgulanmaktadır.



Gönderen: zeysfun (http://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/member_profile.asp?PF=2124&amp;FID=45)

tkurtoglu
11-09-2007, 10:48
İlköğretim Beden Eğitimi Dersi = o ns = />
(1-8.Sınıf) Öğretim Programı ve Kılavuzu’nun İncelenmesi

Sayı : 349 Tarih : 28.08.2006

Önceki Karar :

Sayı : 232 Tarih : 04.12.1987


1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre Türk Milli Eğitiminin Genel amaçlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz;
Türk Gençliğinin Atatürk İlke ve İnkılâpları doğrultusunda hareket eden, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bedenen, fikren ve ruhen sağlıklı, dürüst, Türk toplumunun ihtiyacı olan nitelikli insanlar olarak yetişmelerine olanak sağlamaktır.
Beden Eğitimi öğretim programının temel amacı ise bireyin fiziksel, devinişsel, bilişsel, duygusal ve toplumsal gelişimine katkıda bulunmak, yaşam boyu fiziksel etkinliklere katılmasını sağlamaktır . Burada dikkat edilmesi ve vurgulanması gereken bölüm “yaşam boyu etkinliklere katılmasını sağlamaktır” cümlesidir. Bu hedefe ulaşabilmek için öğrenciler etkinlik sürecinin sonunda ne kadar gelişme sağladıklarının farkında olmalı ve süreci uygulamalı, birebir yaşamalıdır.
Bizler eğitim programcısı olarak değil, MEB’de görevli Beden Eğitimi Öğretmenleri olarak bu programın uygulamada bize getirdiği artıları ve düşündürdüklerini görmeliyiz.

İlköğretim Beden Eğitimi Dersi (1-8.Sınıf) Öğretim Programı ve Klavuzu ile ilgili artılar;
Önceki programlarda “amaç ”, “hedef” ve “hedef davranışlardan ” bahsedilirken yeni programda bu terminoloji terk edilerek yerine “kazanım” ifadesi kullanılmıştır.
Programlarda kazanım sözcüğü kullanılarak daha çok öğrenciyi merkeze alan bir tutum takınılmıştır.
Kazanımlar, her sınıf düzeyi için ayrı ayrı, ilgili öğrenme alanlarının altında alt başlıklarla listelenmiştir.
Öğretim sürecinde öğretmenin rolü ise, öğrencilere <I mso-bidi-font-style: rehberlik[/I] yaparak öğrenmeyi
kolaylaştırmak olarak belirlenmiştir.
Öğrencilerin <I mso-bidi-font-style: araştırma, sorgulama, problem çözme ve karar verme[/I] süreçlerine katılmasını sağlayacak etkinliklerin kullanılması önerilmiştir.
Program değişen bilgi, teknoloji ve sosyal koşullara göre uyarlanabilecek öğeler taşımaktadır. Özellikle ilişkilendirilmiş Beden Eğitimi dersleri, Milli Eğitimde bir devrim olarak kabul edilebilir. Derslerin bu şekilde işlenişi Beden Eğitimi Öğretmeninin niteliklerini ve donanımını gözden geçirmesine sebep olmuştur.
Yeni programlarda, ölçme ve değerlendirme sadece öğrenme sonucunu değil, sürecini de <I mso-bidi-font-style: değerlendirmeye dönük[/I] ele alınmıştır. Hem öğrencinin kendini değerlendirmesi için hem de öğretmenin öğrenciyi değerlendirmesi için değişik ölçme aracı örneklerine yer verilmiştir.
İlköğretim okullarının Beden Eğitimi programları teorik açıdan incelendiğinde I.kademede Beden Eğitimi ağırlıklı olup, II. Kademede Beden Eğitiminin yanı sıra Spora daha fazla yer vermektedir. Ülkemizde erken yaş da branşlaşma ve spora yönelmenin çocuklar üzerinde ki olumsuz etkilerinin önüne geçmek istenmektedir.
İlköğretim Beden Eğitimi Dersi (1-8.Sınıf) Öğretim Programı ve Klavuzu incelendiğinde program içerisinde kız ve erkek öğrenci ayrımı yapılmamıştır. Temel seviyede kız ve erkek öğrenciler arasındaki fiziksel farklılık olmadığı veya göz ardı edilebilecek kadar küçük olduğu varsayımından hareket edilmiştir.

İlköğretim Beden Eğitimi Dersi (1-8.Sınıf) Öğretim Programı ve Klavuzu ile ilgili düşündüklerim;

Yeni programların başarılı bir şekilde yürütülmeleri için çok kapsamlı ve iyi organize edilmiş bir öğretmen eğitimine gereksinim vardır. Programın uygulamaya sokulmasından itibaren Beden Eğitimi Öğretmenlerine düzenli bir şekilde Hizmet İçi Eğitim verilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bu Eğitimin verilmesini daha çok bekleyecek miyiz?
Sınıflardaki öğrenci sayımız programın uygulanması için uygun mu?
Ders süresinin yeterli olmaması öğrenciye verilmek istenen amaçlarda, öğretmen tarafından uygulanacak olan öğretim yöntemlerini kısıtlamaz mı?
Beden Eğitimi ve Spor ile ilgili kazandırılması istenen bilgi, beceri, tavır ve alışkanlıkların tamamının değerlendirilmesi istenmektedir. Sınıf mevcutları ve ders saati ışığında öğrencinin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden değerlendirilmesinin yapılması mümkün mü?
Öğrenim Kurumlarımız Beden eğitimi ve spor çalışmaları için gerekli olan araç-gereç ve malzemeye sahip mi?
Programda bazı spor dallarının öğretilmesi aşamasında ( yüzme, kayak vb.) uygulamaların nasıl yapılacağı açık mı?
Yeni öğretim programı içerisinde yer alan ilişkilendirilmiş Beden Eğitimi dersleri konusunda Beden Eğitimi öğretmenleri yeterli donanıma sahip mi?
Özellikle 4. ve 5. sınıflarda uygulanması daha kolay olan ilişkilendirilmiş Beden Eğitimi derslerinde Sınıf öğretmenleri ile ortak çalışma yapılması konusunda bir ön hazırlık yapılmış mı?
İlişkilendirilmiş Beden eğitimi derslerinin uygulanmasının daha kolay bir hale gelmesini sağlamak açısından branş ve sınıf öğretmenlerinin sene içerisinde işleyecekleri konulara ilişkin konu başlıklarını içeren bir kılavuz kitabın yayınlanması Beden Eğitimi programın üretkenliğini arttırıcı etken olmaz mı?

selkad
11-09-2007, 10:52
elinize saglık

eray__
14-09-2007, 00:10
teşekkür ederim hocam

webmaster
03-06-2008, 00:24
Dosyayı indirmek için tıklayınız... (http://www.bedenegitimi.gen.tr/upload/w1l3d4/paspas/BEDEN_Egitimi_mufredati_olumlu_olumsuz_yonleri_enu r.zip)


Gön: Nurdan


Hocamıza çok teşekkür ederim.

Ahmet Köseoğlu
03-06-2008, 00:36
Çok sağolun sevgili arkadaşlar...http://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gifhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gifhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gifhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gifhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gif

enur
03-06-2008, 01:54
tş ederim :) linki yapamamıştım saolasın hocam

ayhanogretmen
06-06-2008, 01:30
teşekkürler arkadaşlar

mnebi
13-06-2008, 12:59
teşekkürler hocam çalışmalarınızda başarılar

doyran
18-06-2008, 22:00
tşkkürler...................

tuwa2005
19-06-2008, 12:00
çölçö

palaefe
06-10-2008, 23:19
çok teşekkürler hocam emeğine sağlık

m.selçuk
28-11-2008, 13:03
teşekkürler ellerinize sağlıkhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley32.gif

pırıl2
26-07-2009, 23:14
http://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley19.gifMerhabalar Arkadaşım...Benim eylül ayındaki seminerde sunmam gereken konu 'Beden eğitimi müfredat prorgramının incelenmesi ve ders örneği' Gönderiniz bana çok faydalı olacak ama sormak istiyorum bunun sunum şeklinde(power point) olanıda var mı?http://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley19.gifVarsa eğer rica etsem yollayabilirmisiniz....Şimdiden teşekkür ederim...

7yedikule7
24-06-2010, 21:43
teşekkürler