Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Masa Tenisi

Masa Tenisi Masa Tenisi'ne dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 27-05-2007, 02:16   #1
webmaster
Administrators
 
webmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oca 2007
Bulunduğu yer: Malatya
Mesajlar: 4.804
Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webmaster is on a distinguished road
Standart

Reklam Alanı
FOREHAND LOOP
Sean Lonergan

Freddie Gabriel forehand loop hareketini gösteriyor.
Forehand loop masa tenisindeki en dinamik ve güçlü vuruşlardan birisidir ve doğru yapmayı öğrendikten sonra oyununuzun temelini oluşturabilir. Daha önceki Paddle Palace yazılarında servis atma ve servis karşılama konularından bahsetmiştim. Şimdi rakibiniz servisinizi karşıladığında ne yapacağınızı öğrenmelisiniz. Loop yapmayı öğrenmenin anahtarı onu diğer sporlarla bağdaştırmanızdır. Biliyorum, iyi bir masa tenisi oyuncusundan gelen bu ifade size komik gelebilir, fakat bana göre konuya yaklaşmanın en iyi yöntemi budur. Bunu sadece masa tenisindeki bir teknik olarak alırsanız tüm vücudunuzu kullanmanız gerektiği gibi kullanmayabilirsiniz. Forehand loop vuruşunu ilişkilendirdiğim sporlar baseball ve golf sporlarındaki savurma (swing) hareketidir. Şimdi bunlara bakalım.
Mark McGuire veya Ken Griffey'in baseball da vuruş yaptıklarını hayal edin. Vuruş sırasında bellerini döndürüp, bacaklar ve karın kasları ile tüm vücutlarını kullanmasalar iyi bir vuruş yapmaları mümkün olur muydu ? Tiger Wood'un vücut ağırlığını bir bacaktan diğerina transfer etmeden yaptığı bir vuruşu veya Andre Agassi'nin yerden havalanıp topla çabuk buluşmadan yaptığı bir forehand vuruşu hayal edin. Bu fikirlerin hepsini loop vuruşunuzda kullanmalısınız.
İlk önce kesmeye karşı loop konusu ile başlayacağım. Topspine karşı loop daha az spin ve daha fazla hız gerektirir. Bunun farklarını daha sonra göreceğiz.
Kesmeye karşı loop yaparken loopunuzun gücünü belirleyen en önemli şey nedir ? Cevap bir bacağınızı iterek diğer bacak üzerinden kuvvet alıp bunun topa hız veya spin olarak yansımasını sağlama becerisidir. Daha fazla spin için topa daha yukarıya doğru hareketle ve daha az vurmak (daha çok fırçalamak) gerekir. Daha fazla hız için vücut ağırlığını yukarıya ve topa doğru kaydırıp topa daha fazla vurmak (daha az fırçalamak) gerekir.
Ben gençken Danny Seemiller'in belirttiği loop nasıl olmalı tanımında iki şey beni etkilemişti. Üç metre yüksekliğinde bir duvarın üzerinden bir tuğla attığınızı farzedin. Bunu tek kolunuzla yapamazsınız. Eğilip tüm bacak gücünüzü de katmalısınız demişti. Danny'den öğrendiğim ikinci önemli şey de dengedir. Loop yaparken tüm vücut gücünüzü topa yansıtmalısınız fakat bir sonraki vuruşa da hazır olmalısınız. Bunlar vuruşun ana noktalarıdır. Şimdi vuruşun değişik bölümlerine bakacağız.
Kesmeye karşı loop yaparken ilk yapmanız gereken vücudunuzun tüm ağırlığını arka bacağınıza verecek şekilde pozisyon almanızdır. Topun nereye doğru gittiğini görerek, doğru pozisyon alıp, ağırlık transferi yapmanıza zaman kalacak şekilde topa yaklaştığınızda ayağınızı arkaya getirmeyi düşünmelisiniz. Loop hareketine başlarken arka ayağınız masa ile yaklaşık 45 derecelik bir açı yapmalıdır. Eğer daha fazla zamanınız varsa daha çok dönebilirsiniz. Eğer zamanınız az ise o zaman vücut döndürmeyi daha az yapabilirsiniz.
Pozisyon aldıktan sonra belinizi döndürürken aynı anda raketinizi de arkaya getirmelisiniz. Hazır pozisyonu oyuncudan oyuncuya değişebilir fakat kabaca tanımlarsak el ve kolunuz rahat ve karın hizasında vücudunuzun önünde olmalıdır. Bu hareketin ve bir çok Çinli oyuncunun çok iyi olmasının anahtarı, bence, beli çok verimli olarak döndürebilmektir.
Bunu yapmakla en fazla gücü elde edersiniz. Diğer bir deyişle, belinizi döndürürken, bel ve kalça kısmınızla, ne kadar küçük bir daire çizerseniz o derece başarılı olursunuz. Demekki belimizi döndürürken vücut ağırlığımızı arka bacağa aktaracağız ve raket tutan kolumuzu aynı anda arkaya getireceğiz. Masa tenisi kolay diye kim demiş ki ?
Loop yaparken omuzlarınız masaya paralel olarak başlayıp, daha sonra masaya 90 derece olacak şekilde döndürüp, hareket sonunda da yine masaya paralel olarak bitirmeniz gerekir. Ne kadar fazla dönerseniz o kadar güç elde edersiniz ve kolunuz da topa vuruken o kadar rahat olur. Bu vücudunuzun üst kısmı bacaklarınızdan daha fazla dönüyor demektir. İyi bir loopta vücudun üst kısmı bacaklara göre yaklaşık iki misli daha fazla dönerek kurulmuş yay gibi gerilip sonra boşalmalıdır. Başarılı bir loop için dönmenin önemini anladığınızda diğer konulara bakabiliriz.
Vuruş sırasında kolunuzu hızlandırmanın püf noktası rahat ve patlamaya hazır olmaktır. Bunlar birbirine tezat gibi görünür, aslında biraz tezatlık vardır. Loop yapabilmek için el ve kolunuzun hem rahat olması, hem de inanılmaz bir hızla hareket etmesi gerekir. Bu nasıl olur ? Bana sorarsanız hız ve rahat olmanın en iyi kombinasyonunu hala arıyorum. Fakat bu arada hareketi bacakların başlatması gerektiğini keşfettim. Vuruşu kolunuz başlatırsa güç ve spin oluşturamazsınız. Bacaklarınızı hareket ettirerek kolunuzu vuruş yapacak pozisyona getirirseniz loopunuz doğru olacaktır. Vuruşa bacak hareketi ile ve sağ omuzunuzun sol omuzunuza göre biraz daha aşağıda olarak başlamak çok önemlidir. Kolu geriye doğru savururken bileğinizin gevşek ve rahat olmasına dikkat edin ve kolunuzu, belinizi döndürerek, sağ bacağınızın biraz arkasında düz oluncaya kadar arkaya getirin. Bazı oyuncular kollarını tamamen açmayabilirler, bu da onlara iyi kontrol imkanı verir. Fakat loopunuzda maksimum güç istiyorsanız kolunuzu mümkün olduğu kadar açmalısınız.
Kolunuz dizinizin arkasına geldiği zaman kolun geriye gitme işlemi bitmiş demektir. Bu aşamada omuzlarınız masaya yaklaşık dik konumda olmalı ve vücudunuz da gerilmiş yay gibi olmalıdır. Şimdi vururşun ileriye doğru olan kısmını sağ ayağınızı yere doğru iterek ve kolunuzu yukarı ve ileriye doğru hareket ettirerek başlatmalısınız. Kolunuz ve bileğiniz yukarıya doğru bükülerek uzanmalıdır ve top ile temas dirsek açınız yaklaşık 90 derece olduğu sırada olmalıdır. Topa temasınız daha çok hız veya spin istemenize göre top zıpladıktan sonra en yüksek noktada veya bunun biraz sonrasında olmalıdır. Temasdan sonra dirseğiniz daha çok öne çıkarak kolunuzun hareketi devam etmeli ve hareket bittiğinde raketiniz boyunuza bağlı olarak başınızın veya omuzunuzun önünde olmalıdır. Bu anda bir aynada kendinize bakarsanız kolunuzun yaklaşık 45 derece ile bükülü olduğunu görürsünüz. Dirseğiniz, aşağıya doğru hareket ettirdiğinizde fazla bir ayar yapmadan backhand pozisyonuna gelecek şekilde vücudunuzdan yeteri kadar uzakta olmalıdır.
Loop yaparken kafa pozisyonunuz da önemlidir. Kafanız masaya göre aşağı pozisyonda başlayıp hareket sonunda yüksek pozisyonda olmalıdır. Başınızın masaya göre aşağıdan yukarıya doğru görünen hareketi yukarıya doğru bir güç oluşturduğunuzu gösterir. Kasetlerden en iyi oyuncuları seyrettiğim zaman hepsinin farklı loop yapma yöntemleri olmasına rağmen hepsinin ortak yanı bellerini döndürmeleri ve vücutlarının (ve kafanın) yukarıya doğru hareketidir.
Loop yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da her iki gözünüzle topu takip etmektir. Diğer bir deyişle kafanızı döndürmeniz gerektiğidir. Yine baseball örneğine dönersek, vuruş yapan oyuncu kafasını çevirip her iki gözü ile topu takip etmezse topa vurması daha zor olacaktır. Aynı şey masa tenisi için de geçerlidir. Dene ve gör.
Dikkat etmeniz gereken bazı tipik hatalar şunlardır. Eğer loopunuzda yeteri kadar spin yoksa topu daha fazla fırçalamanız gerekir. Daha çok hız için top en yüksek noktadayken, daha fazla spin için ise top düşmeye başladığı anda vurmalısınız.
Loopunuzda yan spin de olursa ne olur ? Loopunuz sola veya sağa doğru kıvrılıyorsa bu ille de kötü demek değildir. Bileğiniz rahat ise hafif bir yön değiştirme normaldir. Güç kaybı oluyorsa vücudunuzu öne doğru hareket ettirmiyor veya takip hareketini kolunuz ile yapmıyorsunuz demektir. Eğer toplarınız yana doğru falso alarak gidiyorsa loop sırasında bileğinizi dik tutarak topa tam arkadan vurmaya dikkat edin. Yan falso ve falso kaybolmasının faydaları vardır ama önce temel loop hareketinizi geliştirip bunları oyun içinde bilerek yapmanız gerekir.
TOPSPINE KARŞI LOOP YAPMANIN FARKLILIKLARI
Kesme yerine topspine karşı loop yapıyorsanız yukarıda yazılanların hepsi geçerlidir. Ana fark hazır olmaya yeteri kadar zamanınızın olmayacağıdır. Bu yüzden hareketinizin daha kısa olması gerekir. Ayrıca kol hareketiniz diz civarı yerine bel ile diz arası orta noktadan başlamalıdır. Vücut ağırlığının nakledilmesi daha ileriye doğru olmalı ve raketiniz topun arkası yerine daha üst tarafına temas etmelidir. Zamanlama yukarıdakilerle aynıdır. Daha fazla güç için top en yüksek noktasındayken, daha fazla spin için top en yüksek noktadan düşmeye başladığı anda topa vurmak gerekir. Vururken vücudunuzu da kullanmyı ve bir sonraki vuruş için çabuk hazır olmayı unutmayın.
Tüm hareketleri daha kısa olarak yapın ve daima topspine karşı loop yapmayı deneyin.
Tercüme: Ertan PATIR
Kaynak: www.masatenisi.org

Sitemize desteklerini esirgemeyen Sayın Hocamız Ertan PATIR'a çok teşekkür ederiz.
Edited by: webmaster
__________________
webmaster isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 05-01-2009, 18:04   #2
webceren
Çalışkan Üye
 
webceren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Ara 2008
Bulunduğu yer: Niğde
Mesajlar: 4.065
Teşekkürleriniz: 7
16 Mesajına 19 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
webceren is an unknown quantity at this point
Standart

harikasınız hocam
__________________
Kontrolsüz Güç Güç Değildir...! Bizler Gücümüzü Kontrol Ederek Ve Birliktelik İçerisinde Daha Doğru Ve Güzele Ulaşacağız...!
webceren isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
forehand, loop


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ZIPLAMA NOKTASINDA LOOP YAPMAYI ÖĞRENELİM webmaster Masa Tenisi 2 31-08-2008 23:56
İÇTEN DIŞA FOREHAND LOOP VE DOĞRU YERE YAPILMASI webmaster Masa Tenisi 0 27-05-2007 02:03
KESMEYE BACKHAND LOOP VE DOĞRU YERE YAPILMASI webmaster Masa Tenisi 0 27-05-2007 02:03
FOREHAND LOOP VE BACKHAND KARŞI VURUŞ webmaster Masa Tenisi 0 27-05-2007 01:56
"Forehand Slice Approach - Forehand Kesik Yaklaşma webmaster Tenis 0 30-03-2007 15:15

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159