24-07-2008, 19:40 | #1 |
Üye
Teşekkürleriniz: 0
4 Mesajına 8 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
Reklam Alanı
Geçtiğimiz hafta sporun eğitim yönünden neden gerekli olduğunu irdelemiş ve iyi bir spor yönetimiyle toplumun barış içinde yaşayabileceğini anlatmaya çalışmıştım. Bu hafta gençlerin ve çocukların neden spor yapmaları gerektiğinden bahsedeceğim. Bilindiği üzere eğitim sistemimiz, ezbere dayalı, yaşamda karşılığı bulunmayan aşırı bilgi yüklemesi yapan bir özelliğe sahip. Doğal olarak öğrenciler de sürekli sınavlara hazırlanan, yaşama dair problem çözmeye yönelik pratikler edinemeden büyümek zorunda kalıyorlar. Oysaki okullarda henüz oyun çağından başlayıp ergenliğiyle baş etmeye çalışan çocuk ve gençlerin ne çok sorunla boğuştuğunu biliyor muyuz? Bu sorunların başlıcaları özgüven eksikliği, kendini değersiz hissetme, uyumlu ve olumlu etkileşim yetersizliği, duygularını kontrol edememe en önemliside kendini bulunduğu topluluğa ait hissetmemektir. Çocuklar ve gençler spor yapmaya başladıklarında kendilerindeki değişiklikler hemen kendini gösterir. Önce öfkesini ve duygularını kontrol etmeyi öğrenir. Daha sonra aidiyet duygusu oluşmaya başlar. Takımın bir üyesi olduğunu sürekli vurgular. “Şu kadar gol attım, çok güzel oynadım, pas verdim, sayı attı…” gibi. Bu arada bedensel enerji ve duygusal geriliminde boşalması kolaylaşır genç daha sakin tepkiler vermeye başlar. Aynı zamanda çocuk ve genç sosyalleşirken hem bazı görgü kurallarını refleks haline getirir hem de öğrendiği sportif kuralları işbirliği içersinde uygular ve değerlendirir. Böylece toplumsal değerleri ve hukuksal kuralları da içselleştirir. Okullarda öğrenci velileriyle konuştuğumuzda genellikle; çocuklarının spor yaparsa derslerini aksatacağı, başarısız olacağı kaygısını dillendirirler. Eğitim sisteminin tamamen sınava endeksli olduğu bir ülkede bu kaygılar hiçte yersiz değildir; ancak tamamen doğrudur da diyemeyiz çünkü bu bir kısır döngüyü de beraberinde getirir. Yukarıda saydığımız olumlu özellikleri kazanamamış öğrenci Derslerinde ve toplumsal ilişkilerinde de başarılı olamayacaktır zaten. Eşitlik, adalet, kardeşlik, hoşgörü, gerçekçilik, azim, fedakârlık, yardımseverlik gibi insana dair duyguları kazanmanın en güzel yolu spordan geçmektedir. Geleceğin taktik ve stratejilerini, hatta kusursuz politikalarını üretecek olan bugünün çocukları ve gençleridir. Bizlere düşen, gençlere güvenerek yaşamla başa çıkabilecekleri becerileri onlara kazandırmaktır. Bu becerileri kazandırmanın en kalıcı yolu da yaparak yaşayarak öğrenmedir. Bununda en keyifli yolu spor yapmaktan geçmektedir. Bugün sporun sadece çocuk ve gençlerde oluşturduğu toplumsal ve duygusal etkilerden bahsedebildik. Daha ilerde Fizyolojik etkilerinden de bahsedeceğim. Lütfen hatırlayınız; bilinçli bir gelecek, bilinçli anne- babayla başlar karşısında olumlu etkileyici bir model olmayan çocuk sürekli hata yapacaktır. Çocuklarımıza hatalarından ders çıkarmayı ve bu dersleri kültüre dönüştürmeyi öğretelim. Kısacası öğrenmeyi öğretelim. Hoşça kalın. Şevket ALTUN Beden Eğitimi Öğretmeni |
Reklam Alanı |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
etkileri, sporun |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|