04-05-2008, 23:32 | #1 |
Girişken Üye
Teşekkürleriniz: 0
1 Mesajına 1 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
Reklam Alanı
İzciliğin dünyada kuruluşundan dört yıl sonra yani 1912 yılında Türk İzcilik Teşkilâtı’nın başında Sadrazam Talât Paşa, Başbuğ (izcilerin, yani keşşafların başı) olarak bulunmuştur. 1910 yılında "Say ve Terakki" dergisi Lozan’da bulunan Ragıp Nurettin Ege’nin izcilikle ilgili yazılarının yayımlamıştır. Ülkemizde izciliğin ilk uygulayıcılarından olan Darüşşafaka Lisesi beden eğitimi öğretmeni ve oymak beyi (oymak başı) Mehmet Sami Karayel 1915 yılında "İzci Rehberi" adlı bir kitap yayımlamıştır. Edirne Öğretmen Okulu Müdürü Nafi Atıf Kansu ve Manastır Öğretmen Okulu Müdürü Ethem Nejat ve İstanbul’un birkaç lisesinde Ahmet ve Abdurrahman Robenson Kardeşlerin keşşaflığın (izciliğin) yayılmasında yararlı olduğu, böylece Darüşşafaka, Galatasaray ve İstanbul liselerinde izciliğin kurulduğu ve çalışmalarını sürdürdüğü aynı kitaptan anlaşılmaktadır. = o ns = /> 1926 yılında M. Eğitim Bakanlığı talimatı ile okullarda izci oymakları kurulmuştur. 1935’te MEB’na bağlı Beden Eğitimi ve İzcilik Müdürlüğü faaliyete geçmiş, bunu 1950 yılında Türkiye’nin Dünya Erkekler İzciler Birliği’ne kabulü izlemiştir. 1955 yılında Türkiye İzciler Birliği oluşturulmuştur. Türkiye İzcilik Yönetmeliği 1968 yılında yayımlanmış, 1972 yılında kız izcilerimiz Dünya Kız İzciler Birliğine yedek üye, 1988’de ise asil üye olmuştur. 1989 yılında Türkiye İzcilik Yönetmeliği günün koşullarına göre yenilenmiş, bunu 1991’de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı olarak Türkiye İzcilik Federasyonunun kurulması izlemiştir. Rona Özener federasyonun ilk başkanlığını üstlenmiştir. Daha sonra ikinci başkan olarak göreve gelen Sevim Ergin’in yerine de 2000 yılında İbrahim Kurak Federasyon Başkanı olarak seçilmiştir. 1992 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar için "Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları İzcilik Yönetmeliği" çıkartılmıştır. Dünya İzcilik Teşkilâtı nezdinde ülkemiz izcilerini Türkiye İzcilik Federasyonu temsil etmektedir. |
Reklam Alanı |
05-05-2008, 09:08 | #2 |
Moderator
Teşekkürleriniz: 0
8 Mesajına 9 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz...
tÜrkİye'de, İzcİlİk |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|