![]() |
![]() |
#1 |
Administrators
Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10 ![]() |
![]() Reklam Alanı
Rehberliğin dayandığı temel ilkeler aslında Rehberlik anlayışını ifade etmekledir. Rehberliğin dayandığı temel ilkeler psikolojik danışma hizmetleri içinde geçerli ilkelerdir. Rehberliğin dayandığı temel ilkeleri bilmek Rehberliğin ne olduğunu anlamak ve sunulacak hizmetlerin kalitesini ortaya koymak açısından önemlidir. Bu yönde çok çeşitli görüş ve öneriler ileri sürülmekle beraber üzerinde fikir birliğine varılmış olan temel ilkeler şöyle sıralanabilir. 1. insanın değerliliği ilkesi , her insan yaşı, cinsi, dini, dili, ırkı ne olursa olsun değerlidir. 2. Demokratiktik ilkesi : Rehberlik hizmetlerinin temelinde insan halk ve özgürlüklerine saygı vardır. 3. Birey merkezdir : Her türlü Rehberlik çalışması insana yöneliktir. 4. Birey özgürdür ilkesi: Birey her yönüyle özgürdür fakat bir özgürlüğünün sonuçlarını da üstlenebilecek şekilde yetiştirilmelidir. 5. Birey öğrenme ve gelişme yeteneğine sahiptir : Birey kişiliğini oluşturma sürecinde öğrenebilen ve gelişebilen bir varlıktır. 6. Rehberlik işbirliğini gerektirir : Rehberlik hizmetleri birey ile ilgili tüm diğer bireylerin işbirliği ile yürütülür. 7. Rehberlik bireyi kendine yeter bir duruma getirmeyi amaçlar : Rehberlik hizmetlerinin özünde bireyi tüm yönleriyle yeterli bir duruma getirmek yatar. 8. Her birey dinamik bir yapıya sahiptir : Birey birtakım direktif ve yönlendirmelerle hareket etmez. Uyarıcı gücün büyük bir kısmını içten alan dinamik bir varlıktır. 9. Bireyi tanımak esastır : Bireye yardım sunulurken onu olabildiğince çok yönüyle tanımak gerekir. 10. Bireyi anlamak esatir : Bireyi anlamak için onun duygu düşünce ve davranışlarının bir bütün olarak ele alınması gerekir. 11. Bireyin saygınlığı ilkesi : Hizmetlerin yürütülmesi bireye saygı duyulmasını ve onunla kendisine saygı duymasını geliştirmeyi esas alır. 12. Farklılıklara saygı esastır : Her birey içinde doğup büyüdüğü sosyal sistemin bir ürünüdür farklılıklara saygı esastır. 13. ihtiyaçlar ön plandadır : Rehberlik hizmetleri her kurumun amaç ve ihtiyaçlarına göre uygun alanlar da yoğunlaşın' 14. Rehberlik hizmetleri belli bir plana, programa, örgütlenmeye göre profesyonel kişilerce yürütülür. 15. Rehberlik hizmeti toplumdaki tüm bireylere açıktır : Hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmetlerin yürütüldüğü kurum ve kuruluşların özellikleri de dikkate alınarak başvuran herkes bu hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. 16. Rehberlik hizmetlerinde gizlilik ilkesine tam olarak uyulur. 17 Rehberlik profesyonel yardım işidir. 18. Rehberlik her okulun amacına göre planlanır. |
![]() |
![]() |
Reklam Alanı |
![]() |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
dayandiĞi, rehberlİĞİn, İlkeler |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Rakamlarla Ülkeler Futbolu | webmaster | Futbol | 1 | 18-01-2009 20:11 |
Sporda İlkeler | webmaster | Beden Eğitimi ve Spor | 0 | 09-05-2008 00:19 |
REHBERLİĞİN TARİHÇESİ | webmaster | Eğitim Bilimleri | 0 | 05-04-2007 12:15 |
REHBERLİĞİN DAYANDIĞI TEMELLER | webmaster | Eğitim Bilimleri | 0 | 05-04-2007 12:09 |
REHBERLİĞİN GEREKLİ KILAN NEDENLER | webmaster | Eğitim Bilimleri | 0 | 05-04-2007 12:09 |
Reklam Alanı |