![]() |
![]() |
#1 |
Girişken Üye
Teşekkürleriniz: 2
7 Mesajına 14 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 17 ![]() |
![]() Reklam Alanı
FONT-FAMILY: Trebuchet MS; #0000a6; FONT-SIZE: 8pt; FONT-WEIGHT: bold" height=21 =../s/s/orta_mavi.gif>JOHN WOODEN'IN ANTRENMAN FELSEFESİ <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Her ne kadar, antrenmanda bile, bazı antrenörler basketbolu karıştırmaya çalışsa da, basketbol kolay bir oyundur ve öyle kalmalıdır. Sabırlı olmalısınız ve oyuncuların neyi doğru neyi yanlış yaptıklarını anlamalarını sağlamalısınız. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Benim antrenmanlarımda temel hareketler (fundamental) hep ilk sırada gelmiştir ve bence bu herkes için geçerlidir. Sadece temel bilgi yeterli değildir. Oyuncular hareketleri doğru yapmalıdır ama bu da yeterli değildir. Hareketleri çabuk yapmalıdırlar. Diğerlerinden iyi olan antrenörler, kendi fikirlerinin kolayca anlaşılmasını sağlayabilen kişilerdir; çünkü bilirler ki, bir şeyi mümkün olduğu kadar basitleştirmek, onun anlaşılmasını kolaylaştırır. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Biz iyi düzenlenmiş antrenman yapmak isteriz. Çünkü zaman kaybetmek istemeyiz. Oyuncuların sahada boşuna oyalanmalarını istemeyiz. Oyunculardan sadece antrenmanın belli bölümünü ve kendileri ile takımı geliştirmelerini düşünmelerini isteriz. </ADDRESS> FONT-FAMILY: Trebuchet MS; FONT-SIZE: 8pt" id=table122 > TAKIMI YETİŞTİRMENİN TEK YOLU KENDİNİ YETİŞTİRMEKTİR ! <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Antrenmanlara zamanında başlarız ve zamanında bitiririz. İlk maç oynanana kadar oyuncularımız antrenmanlara saat 15:00'da gelebilirler. Yardımcım ve ben orada onları bekleriz ve erken gelenlerle özel olarak çalışırız. Bazı oyunculara özel çalışmak için erken gelmelerini öneririz. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Saat I5:30'dan yaklaşık 5 dakika önce onları kendi başlarına bırakırız. Saat 15:29'da düdük çalarım ve 17:30'a kadar sürecek, organize antrenmanımıza başlarız. Bu program antrenmanların ilk günü olan 15 Ekim'den Aralık'a kadar sürer. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Oyuncuların hafta sonlarından mahrum kalmalarım istemem. Antrenman dışındaki zamanlarını almak istemediğimi bilirler ve bence bu sayede antrenmanda onlardan daha iyi verim sağlıyoruz. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Rakip sahada oynadığımız ve çalışmamız gereken Cumartesi - Pazartesi maçları durumu ortaya çıkması haricinde, aynı nedenden dolayı Pazar günleri antrenman yapmayı sevmem. Maçtan sonra da antrenman yapılmaması iyi olabilir. Oyuncuların biraz gevşemelerinin ve rahatlamalarının iyi olacağına inanıyorum, </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Yani gerekirse Pazar günleri antrenman yapabiliriz ama ben bundan hoşlanmıyorum. Cumartesileri de oyuncularımın gelip antrenman yapmalarını istemiyorum. Biz Pazartesi'den Cuma'ya kadar antrenman yaparız ve sahada harcadığımız vaktimizin mümkün olduğu kadar organize olmasını isteriz. Aralık 'ta hazırlık maçlarımız başladığında, Pazartesi antrenmanlarımızı yarım saat kısaltırız ve sahadan saat 17:00' da ayrılırız. Çarşamba ve Perşembe günleri yine 17:30' a kadar 2 saat antrenman yapanz. Maçtan önceki gün 17:00'a kadar çalışırız. Maçları Cumartesi oynadığımızda bu genellikle Cuma gününe rast gelir. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Grup maçlarımız başladığında 15:30' dan 17:00' a kadar antrenman yaparız. Oyuncularımız bunu bilirler. Onları geç bırakıp hayal kırıklığına uğratmayacağımı da bilirler. Onları geç bırakmaktansa erken bırakmayı yeğlerim, </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Ben oyunculun fiziksel olarak cezalandırmaya inanmıyorum. Ben onları zihinsel olarak cezalandırırım. “Peki Çalışmak istemiyorsanız antrenman bu günlük bitti” diyerek onları daha fazla düşündürebileceğime inanıyorum. İşler yolunda gitmiyorsa, göstermeniz gereken dikkati göstermiyorsanız oyuncular çalıştıklarını hissedemiyorlarsa o günlük antrenmanı bitirmek daha iyidir. </ADDRESS> FONT-FAMILY: Trebuchet MS; FONT-SIZE: 8pt" id=table123 > “Yarın daha iyi bir tavır içinde antrenman yapalım” <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"></ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Bu gibi davranışlar oyuncuları bir düzine ceza turu koşturmaktan veya merdiven indirip çıkartmaktan daha olumludur. Ben artık bunları hiç yapmıyorum. Gençken yaptırırdım ama bu da antrenör olarak zaman içinde öğrendiğim bir nokta. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Ben oyuncularımdan da çok şey öğrendim. oyuncularınızdan bir şeyler öğrenmek çok önemlidir. Birçok şeyi doğrudan doğruya öğrendim ve eminim farkında olmadan öğrendiğim başka şeyler de vardır. Antrenörler her zaman gözlerini ve kulaklarını açık tutmalıdır; çevremizde birçok önemli şeyler meydana geliyor. Hepimiz antrenmanlarda oyuncularımızdan bir şeyler öğreniriz ve öğrenmeliyiz. Antrenmanlarda veya maçlarda bencil veya ekstra gösterişli oyuna izin vermem. Oyuncularımdan akıllı olmalarını beklerim, gösterişli değil. Tribün için oynanan oyunu da sevmem. Bazen bunu alışkanlık edinen ve bu huyunu değiştirmeyi zor bulan oyuncular olur. Değişene kadar çok fazla oynama şansı elde edemezler.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Arkadan pas, ekstra gösterişli ve lüzumsuz hareketler üzerinde durmadan bir defalık uyarıdan sonra kabul edebilirim. İkinci sefer aynı hareketi yaparsa oyuncu o günü basketbolsuz kapatır. Eğer bir oyuncu antrenmandan çıkmak istiyorsa, bu en kolay yoldur. Üçüncü sefer aynı hareketleri yine tekrarlarsa bu bir suistimaldir. </ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Oynamak istemeyen birini takımımda istemem. Antrenman yapmak istemeyen için daha kolay bir yol vardır, sadece bana söyleyebilir. Tabii, eğer bunu sık sık yaparsa, çevrede uzun süre kalamaz. Oyuncularımın onlara verebileceğim en kötü cezanın onların antrenman yapma haklarını ellerinden almam olduğunu anlamalarını isterim.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Akademik sebeplerden dolayı bir oyuncu istediği kadar antrenmana gelmeyebilir. Yapması gereken tek şey bana haber vermektir. Eğer geç gelecekse, bunu bilmeliyim. Eğer antrenmanı erken bırakması gerekiyorsa, bunu bilmeliyim. Ve eğer herhangi bir nedenden dolayı antrenmana gelemeyecekse, bunu bilmeliyim. Oyunculara üniversitede bulunmalarının ilk nedeninin eğitim olduğunu öğretmek için elimden geleni yaparım. Öncelik eğitimdedir. Eğer ders çalışmaları gerekiyorsa, sebep ne olursa olsun izinlidirler. Ama basketbolun daha az önemli olan şeylerin en başında gelmesini isterim.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> 15 Ekim'de sezon başlar başlamaz her gün yardımcılarımla buluşurum. Akşam üstü antrenmanını planlamak için iki saate yakın zaman harcarız. Ailemden telefon gelmesi dışında bu, herhangi bir sebeple rahatsız edilmek istemediğim zamanlardan biridir. Antrenmanda ne yapacağımız konusunda konsantre olmak isteriz.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Her antrenmandan sonra yine yardımcılarımla konuşurum. Her şeyi kendiniz görmeye ve yapmaya çalışmaktansa yardımcınızla tartışmanız daha yararlıdır. Antrenmanlarda yardımcılarınıza danışarak notlar almak ve antrenman hakkında görüş alış verişinde bulunmak zayıf ve güçlü yönlerinizi daha iyi ortaya koymanızı sağlar. Bir sonraki günkü antrenmanı planlarken bunlar hakkında ne yapacağımızı da tartışırız. Bu sırada epey zaman harcarız. Yani aslında antrenmanı hazırlamak için harcadığımız zaman, her sabah harcadığımız iki saatten daha fazla sürer.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Unutmayın ki, her gün antrenmanınız var ve bu size oyuncularınızın ne yapıp ne yapamayacağı hakkında bir klinik ortamı yaratmak için mükemmel bir fırsat yaratır. Oyuncularınızı seyrederken çok dikkatli olun. Her zaman söylerim, genç oyuncuların eleştiriye değil örneğe ihtiyaçları vardır. Bu antrenman dahil olmak üzere her şey için geçerlidir.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Antrenmanlar dikkatlice hazırlanmalıdır. Biz sadece koşarak ısınmayız. Bu hiç bir şey öğretmez. Biz fundamental çalışarak ısınma yaparız. Yön değiştirme, savunma kayışı, hız değişimi, durup fırlama, top sürme ve bunun gibi temel hareket içeren ısınma çalışmaları, kondisyon ve ısınmak için koşmaktan daha etkilidir.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Antrenmanın hemen başında yeni bir şey öğretmeyiz. Önce oyuncuların ısınmasını bekleriz. Bizce en iyi öğrenme zamanı antrenmanın ortasının biraz öncesidir. Eğer antrenmanın sonunu beklerseniz oyuncular o hareket üzerinde konsantre olmak için fazla yorgun olabilirler.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Bence her hareket yavaş yavaş ve azar azar sabırlı davranarak geniş zaman dilimi içinde daha iyi öğrenilebilir. Tekrar ederek her şey en iyi şekilde öğrenilir. Alışkanlık oluşana kadar çok çok tekrar ettiririm. Bazı çalışmaları sezon boyunca her gün yaparız. Bazılannı haftada iki bazılarını da haftada üç kez tekrarlarız. Bu rast gele bir düzen değildir, benim yıllar süren antrenman, çalışma ve mücadelelerimin sonucunda geliştirdiğim bir şeydir.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> Çalışmaları her gün yaparız ama bu çalışmalar nadiren 10 dakikayı geçer. Usandırıcı olmasını istemeyiz. Fundamental öğretirken, çalışmaları biraz değiştiririz. Aynı fundamental hareketleri üzerinde her gün 5-10 dakika çalışabiliriz ama çalışma şekilleri hep farklıdır.</ADDRESS> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"></ADDRESS> align=right> FONT-FAMILY: Trebuchet MS; FONT-SIZE: 8pt" id=table124 width=65 align=right> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt"> <ADDRESS MARGIN: 0in 0in 0pt">TBF Rüştü Yüce Eğitim Merkezi Eğitim Bülteni GENEL KONULAR Sayı :3</ADDRESS></ADDRESS>
Reklam Alanı |
![]() |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
antrenman, felsefesİ, john, wooden'in |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Antrenman Bilgisi - Futbolda Antrenman | webmaster | Sunular ve Slaytlar | 13 | 27-10-2018 23:58 |
HENTBOL ANTRENMAN DRILLERI SEZON ONCESI ANTRENMAN PROGRAMI | salih1367 | İstek Bölümü | 0 | 10-12-2009 22:10 |
Antrenman bilgisi-3 | binali | Antrenman Bilgisi | 2 | 01-03-2009 12:29 |
Dağcılıkta Antrenman | binali | Doğa Sporları | 0 | 11-12-2008 17:05 |
ANTRENÖRLÜK FELSEFESİ | ayla_06 | Sunular ve Slaytlar | 6 | 28-01-2008 22:37 |
Reklam Alanı |