<H4 MARGIN: 0cm 0cm 0pt; LINE-HEIGHT: 150%">İYİ BİR EĞİTİM PROGRAMININ ÖZELLİKLERİ
Eski eğitim anlayışında okulun görevi öğrencilere kuru bilgiler kazandırmaktı. Bu bilgilerin, ihtiyaç olduğu zaman işe yarayacağı ve öğrencinin başarılı tabloda uyum yapması sağlayacağı düşünülüyordu. Bu yüzden programlar
Öğrencilerin zihni tıka basa bilgilerle dolduracak tabloda düzenliyordu. Bugün artık okulda öğrencilere, içinde yaşadıkları hayata uyum yapmalarını sağlayacak, pratik bilgi ve becerilerin kazandırılmasına önem verilmektedir. Buna bağlı olarak eğitimcilerin program anlayışlarında da eskiye göre önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Buna göre, bir eğitim programının aşağıda açıklana özelliklere sahip olması öngörülmektedir:
1) Görevsel (işlevsel) olmalıdır: Eğitim programının görevsel olması demek, programda yer verilen konuların ve etkinliklerin hayatta geçerli olması yani işe yaraması yanında, birey ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi, bireyin yeteneklerini ortaya çıkarması ve geliştirmesi gibi niteliklere de sahip olması demektir. = o ns = />
2) Esnek (Elastik) olmalıdır: Eğitim programının görevsel olması yanında esnek olması da gereklidir. Önder (1987, s.70)'in belirttiği gibi: "Esneklik kavramının, çerçeve program şeklinde ele almak ve düşünmek gerekir. Çerçeve program, öğretme-öğrenme etkinliklerine konu olan ünite ve konuların, sadece anahtarlarını veren, çok ayrıntıya inmeyen program demektir". Böyle bir program öğretmene bilim ve tekniğin getirdiği yenilikleri, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını, okulun bulunduğu yerin özelliklerini, göz önünde bulundurarak konuların ayrıntılarını belirleme ve bunları ele alma imkanı verir.
3) Devletin ve toplumun görüş ve isteklerine uygun olmalıdır: Eğitim kurumları toplumu meydana getiren bireylere, milli değerleri ve idealleri kazandırmakla görevlidir. Bunun için eğitim programlarında yer alan çeşitli dersler ve faaliyetler, devletin dayandığı temel felsefe ve ilkelerin öğrencilere kazandırılmasına yönelik olmalıdır. Ülkemizde ana okulundan üniversitenin sonuna kadar tüm eğitim kademelerinde, Atatürk ilkelerini, Cumhuriyet idaresini benimseyen ve koruyan, milli değerlere bağlı bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Türk Eğitim sisteminde yer alan okulların eğitim programları bu amaçları gerçekleştirecek tabloda düzenlenmektedir. 4) Uygulayıcılara yardımcı olmalıdır: Programların hazırlanması kadar uygulanması da önemlidir. Çünkü en iyi program yetersiz ve kötü bir uygulama ile verimliliğini kaybeder. Bu bakımdan öğretmenlere programları başarıyla uygulayabilmelerini sağlayacak rehberlik yapılmalıdır. Ülkemizdeki eğitim programlarının çoğunda öğretmenlere bu anlamda rehberlik yapmaya yönelik olarak okulun "eğitim-öğretim ilkeleri" ve derslerin "açıklamaları"ına yer verilmiştir. Öğretmen bunları dikkatli tabloda okuyup anladığı ve çalışmalarını buna göre yaptığı takdirde eğitim programını daha başarılı olarak uygulaması mümkün olacaktır.