Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Atletizm

Atletizm Atletizm'e dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 23-02-2012, 00:34   #1
binali
Super Moderator
 
binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Şub 2008
Bulunduğu yer: Samsun
Mesajlar: 2.731
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart Gülle atma alıştırmaları

Reklam Alanı
Gülle atma alıştırmaları

George DUNN Çeviren : Nuriye ÖZSU


Gülle atmanın teknik görünümlerini doğru anlama, branşın daha hızlı öğrenilmesinde yardım eder. Bunu yapmanın en iyi yolu alıştırmaların kullanılmasıdır. Bu nedenle antre­nör olarak, tekniğin spesifik parçalarını çalışmak için kullanılabilecek bir alıştırma listesi geliştirmelisiniz.
KAYMA ADIMI

Kalça-omuz ayırımını denemek için egzersizler :
Egzersiz 1
Iki atlet kol uzunluğu mesafesinde karşılıklı ayakta durur ve birbirlerinin ellerini tutar­lar. Her ikisi aynı anda yukarıya hoplarlar ve kalçalar ve ayaklar kendi soluna döner, omuzlar değişmeyip birbirine düzgün tutulur. Eğer omuzlar kalçaların hareket yönünü iz­leme eğilimindeyse, bir eş diğerinin sol kolunu ve elini çeker.
Egzersiz 2
Atlet ayaktadır ve ayakları paraleldir, sol kolunu omuz düzeyinde, omuzun önünde düzgün tutar.Atlet yaklaşık 30-60cm geriye hoplar, omuzlar ilk pozisyonunda kalır, kal­çalar ve ayaklar sola çevrilir. Atlet , sol omuzuna kuvvet uygulayarak omuzunun gönye­sini devam ettirirken, sol kolunu ileriye doğru uzatmayı sürdürmelidir.
Egzersiz 3
Bu duvar alıştırması Egzersiz 1'deki gibi yapılır. Atlet tek başınadır ve yüzü duvara
dönüktür, duvardan uzaklığı bir kol boyudur. Eller duvara karşıdır ve dirsekler dışa çev­rilidir. Atlet kalçalarını sola çevirerek hoplar.

Kaymayı güç pozisyonuna birleştirmek için uygulanacak alıştırmalar :

Egzersiz 1
Atlet çemberin gerisinde ayaktadır. Çömelme pozisyonu alır, daha sonra sol ayağıy­la geriye doğru itme yaparken aynı anda sağ kolundan patlayıcı olarak itme yapar To­puğun en son yere gelmesi önemlidir.
Atletin güç pozisyonunda mükemmel bir dengede kalması, üzerinde durulacak önemli bir noktadır.l5cm aralarla yerleştirilen çizgiler, ayakların nereye basacağına ve kaymanın uzunluğuna karar vermede atlete yardım eder. Örneğin, acemi bir atlet, kay­mayı 15cm de tamamlayabilmeli ya da kullanabilmelidir.
Egzersiz 2
Bacağın çalışabileceği bir şekilde bacaklardan birine lastik bağlanır. Atlet lastiğin di­rencine karşı çemberde kayma yapar Lastiğin diğer ucu antrenör ya da bir eş tarafından tutulur. Bu egzersiz, yeniden gerilmiş bacağı saldırganca kullanmak için kuvvetlendiren mükemmel bir egzersizdir.
Egzersiz 3
Atlet çemberin gerisinde ayaktadır. Sonra kaynıa lıazırlığı için alçalır ve sol ayağının yaklaşık 30-60 cm arkasına sağlık topu yerleştirilir. Sol ayak sağlık topuna karşı geriye götürülür ve top çarpma tahtasına itilir. Bu alıştırnıa atlete, kayma boyunca zayıf olan sol ayakla geriye doğru uzanmayı öğretir Ayrıca sol ayakla geriye ve aşağıya hareket etmek için atleti kuvvetlendirir.
Egzersiz 4
Çemberde kayma hareketini yaparken sağ ayağını yeterli yüksekliğe getirmede güç­lük çeken atletler bu havlu alıştırmasından yararlanacaklardır. Küçük bir el havlusu çem­berin gerisindeki atletin topuğunun arkasına yerleştirilir. Bu yukarıya ve geriye saldırgan­ca hareket etmek için atleti kuvvetlendirir, böylece sağ ayak havlunun üzerinden geçer ve çemberin merkezine basar.
Egzersiz 5
Bu bir ortak alıştırmadır, üst vücudun yardımı olmadan, çemberde kayma hareketin­de bacakları saldırganca kullanmak için çalışan eşi kuvvetlendirir. Iki eş birbirine yüzünü dönerler ve ellerini tutarlar. Kayma boyunca, bir eş elleriyle diğerinı çeker ve belini arka­sından tutar.
GÜÇ POZİSYONU

Güç Pozisyonu tekniğini uygulamak için alıştırma:
Egzersiz 1

Atlet mükemmel teknik üstüne yoğunlaşarak ayakta duruştan gülle atışları yapmalı­dır. Ayaktan durarak atışlarda değişik ağırlıklardaki gülleler kullanılmalıdır; spesifik kuv­vet için fazla ağır gülleler ya da spesifik sürat için daha hafif gülleler. Üstelik atletler, yor­gunluk olmadan teknik gelişimi arttıran, aletsiz olarak yüzlerce defa tekniği taklit etmelidir. Uygulanan bütün atışların %50'si taklit etmeler olmalıdır. Üstelik, tekniğin mutlak gö­rünüşlerini daha geniş vurgulamak için hareketler yavaş yapılmalıdır.
Sağ-diz rotasyonunu uygulamak için alıştırmalar, kritik bir temel beceridir. Bazı ace­miler ustalaşmakta zorlanırlar :
Egzersiz 1
Atıcı sağ ayağını 30cm'lik bir kasaya basarak ayakta duruştan atış yapmalıdır. Kalça­lar iyice kasanın üstünde olmalıdır. Atlet sağ bacakla ileriye saldırganca pivot hareketi yaparak gülleyi atmalıdır.
Egzersiz 2
Atlet sol ayağını 10cm'lik bir kasaya basarak ayakta durur. Atlet sağ bacağını saldır­ganca kullanarak gülleyi atar, öyle bir atış yapar ki, atlet her iki ayağıyla kasanın üstüne çıkar Atlet aşama aşama 10cm'lik kasadan 30cm'lik kasaya ilerler. Tekniğin bütün gö­rünümleri yakından izlenmelidir.
GÜLLE ATIŞINI TAMAMLAMA

Hareketin tamamını uygulamak için alıştırmalar :
Egzersiz 1
Atlet güç pozisyonuna kayar ve durur. Bu noktada atleti kontrol ediniz. Siz atletin iyi, güçlü, mükemmel-dengeli bir güç pozisyonunda olduğundan emin olduğunuz zaman atletinize atışı tamamlaması için işaret verin.
Egzersiz 2
Atlet kişisel rekorunun yaklaşık % 70-80'lik bir atış mesafesini tekrar tekrar uygular. Almanlar ve Rusların yaptığı araştırmalar, atlet her uygulamada maksimum mesafede gülle atışı yapmaya çalıştığı zaman tekniğin geliştirilemediğini ya da iyileştirilemediğini göstermiştir. Eğer bir atletin kişisel rekoru 15.20 metre ise alınan atış uygulamalarının ta­mamının % 80-90'ı 10.60 - 12.10 metre arasında olmalı. Atış sektörü çizgisinin dışına trafik konileri yerleştirilir. Atlet bütün atışlarını bu bölge içerisine yapmalıdır; daha sonra
atlet bu şekilde tekniğe yoğunlaşabilecektir. Uygulama, rekor kırmak için değil öğrennıek için olmalıdır.
ROTASYONEL TEKNİK ALIŞTIRMALARI

Rotasyonel momentumu ve tekniği arttırnıak için egzersizler:
Egzersiz 1
Ayakta durarak atış. Atlet kaymadaki güç pozisyonundan daha dar bir tenıel duruş alıc Gövdesini çemberin gerisine döndürür, aynı anda ağırlığını öncelikli olarak sağ ba­cak üzerine vererek çöker ve omuzlarını geriye doğru düzeltic Bu pozisyondan, atlet çift-bacak pivot yapar (aynı anda öne her iki ayakla pivot yapar) ve gülleyi havaya atmak için yukarıya doğru kaldırır.
Egzersiz 2
Yarım dönüşlü atış. Atlet sağ ayağını çemberin merkezine yerleştirir ve yüzünü saat 10 ya da 11 pozisyonuna çevirir. Sol ayak rahat bir şekilde arkaya yerleştirilir. Bu ne­denle ayak biraz kuvvetli itiş yapabilir. Sol ayakla itiş yaparak, atlet sağ ayakla döner, sonra sol ayak güç pozisyonu içerisinde çarpma tahtasına yerleştirilir, ayakta durarak bir atış yapılır.
Egzersiz 3
Adım ve dönüş alıştırması. Atlet yüzünü saat 12 pozisyonuna çevirir, sol ayağını çem­berin gerisine ve sağ ayağını çemberin dışına basarak ayakta durur Atlet sağ ayağını iter, pivot hareketi ve sol ayakta dönüş yapar. Sonra sol ayağını çenıberin merkezine yer­leştirir. Hareket hala devam eder; atlet sağ ayakta pivot yapar ve gülleyi atar.
Egzersiz 4
360 derece dönüş ve atış alıştırması. Atlet yüzünü saat 6 pozisyonuna çevirerek çemberin gerisinde ayakta ve normal başlanıa pozisyoruındadır. Çemberin merkezine sol ayakla pivot yapmak yerine, ilkin 360 derece, sonra gülleyi atmak için 90 derece daha dönerek hareketi tamamlar.
Linear stili (çemberin merkezine vuruş) geliştirnıek için alıştırrualar:
Egzersiz 1
Step-out alıştıması. Atlet çemberin gerisinde normal başlama pozisyonu (Şekil 1) alıc Sol ayakta pivot yapar ve sağ ayagını saat 4 ya da 5 pozisyonunda çeberi dışına yerleştirir. Bu noktadan, sağ ayak saldırganca çemberin merkezine atılır. Atlet sağ ayak­ta döner ve gülleyi atar.

Şekil 1. Step-out alıştırması
Egzersiz 2
Step-in alıştımıası. Atletin sol ayağı çemberin iç tarafındadır ve yüzü saat 3 pozis­yonuna çevrilidic Sağ ayak çemberin dış tarafından (Şekil 2) başlac Bu noktadan, atlet sağ ayağını saldırganca çemberin merkezine atar, sağ ayakta döner ve gülleyi atar. Sağ ayak toplanır toplanmaz sol ayaktan hareket etmeyi düşünmek kritiktir.

Şekil 2. Step-in alıştırması
Egzersiz 3
Gizli gülle alıştırması. Atlet çemberin gerisinde normal başlama pozisyonu alır. Çem­berin gerisinde ilk dönüşünü yaptıktan sonra, atlet sağ ayağını çemberde yerleştirdiği zaman durur. Sol ayak hala çemberin gerisindedir, kalçalar saat 12 pozisyonunda ve omuzlar saat 3 ya da 4 pozisyonundadır. Eğer siz yüzünüzü saat 12 pozisyonunda at­lete çevirerek ayakta duruyorsanız gülleyi göremeyebilirsiniz.


KAYNAK: The Athletics Congress's Track and Field Coaching Manual, Leisure Press, Champaign, Illinios, 1989.
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 20-12-2012, 19:12   #2
Dikey22
Yeni Üye
 
Dikey22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Ara 2012
Mesajlar: 4
Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
Dikey22 is on a distinguished road
Standart

Teşekkürler
Dikey22 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
alıştırmaları, atma, gülle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gülle Atma Drilleri - 1 webmaster Atletizm Eğitim Videoları 9 22-04-2009 19:40
Atletizmde Gülle Atma webmaster Sunular ve Slaytlar 3 02-02-2009 23:48
Tüm zamanlar gülle atma Atletizm 0 28-11-2008 02:15
Atletizmde Gülle Atma webmaster Atletizm 2 22-09-2008 12:10
Gülle Atma enjoyment333 Atletizm Eğitim Videoları 5 05-09-2008 02:48

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159