Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Binicilik

Binicilik Binicilik'e dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Arama Değerlendirme Stil
Alt 02-04-2007, 19:26   #1
webmaster
Administrators
 
webmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oca 2007
Bulunduğu yer: Malatya
Mesajlar: 4.799
Teşekkürleriniz: 0
138 Mesajına 242 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webmaster is on a distinguished road
Standart

Reklam Alanı



=er2 colSpan=6>Binicilik Teknikleri- 3

colSpan=6>



=TextStandart colSpan=4>ADETA VE SÜRATLİDE BİNİCİNİN POZİSYONU


Adeta


Adeta, dört zamanlı bir hamle ile kolay ve seri bir yürüyüştür. Ve binici ritmik hareket içerisinde oturuşu öğrenir ve yardımları doğru ileri gidişte, duruşta, dönüşte ve dairede uygular.


Rastgele istikamette gitmeksizin izleri takip ederek doğru bir şekilde bu iş yapılmalıdır.


Dönmede önce izinize bakın ve ondan sonra bu işarete doğru isabetli olarak sürün. Gözlerinizin nereye baktığı önemlidir. Aşağıya doğru bakmak sırtı etkileyecektir. Omuzların düşmesine neden olacak bel gevşeyecek, oturuş kayacak, durağan olmayacaktır. Bulunduğumuz yükselikte daima ileri bakmak suretiyle dengeniz gelişecek, sırtınız ve beliniz amacını muhafaza edecektir. Öne eğilme merakının üstesinden gelin. Ağırlığınız, elleriniz ve baldırlarınızı öne eğdiğinizde yardımlarınızı etkili bir şekilde tatbik edemezsiniz ve böyle olunca da oturuşunuzun bütün etkileri kaybolur. Öne eğildiğinizde oturuşunuz zayıflayacak ve atın omuzlarına daha fazla ağırlık binecek, onu kontrol etmek daha zor olacaktır.


Oturuş esnasında ağırlığınızın çoğu ile yukarı doğru oturmak suretiyle ellerinize ve baldırlarınıza hareket serbestliği verirsiniz. Adateda çalışırken şu konulara kolayca adapte olabilirsiniz: Duruş yardımların uygulanması ve hareketin devamlılığını sağlama. Dururken yaptığımız denge hareketlerinin birleştirilmesiyle dengeniz, adele kontrolü ve serbestisi çabukça geliştirilecektir. Ayrıca adetada, dizginlere müsaade etmek ve tekrar doğru uzunlukta toplama hareketi de bu tutuşun zarifliğini geliştirmeye yardımcı olacaktır.


Süratli


Acemi binici sadece duruşta ve adetada güvenle çalışmasını sürdürebiliyorsa süratliye teşebbüs etmelidir. Duruştaki ve adetadaki denge geliştirilmeli ve aynı zamanda uyluk adaleleri uzatılmalı ve kuvvetlendirilmelidir. Birinci süratliye başlamadan önce üzengileri kullanarak adetadaki yükselme denge hareketini, atın yelesini tutmadan yapabilene kadar çalışmalıdır.


Süratliyi hissetmenin en iyi yolu salon bir at ve deneyimli bir antrenör ile, lonjda çalışmaktır, binici dik oturmalı ve eyerden tutmalıdır. Eğer bu mümkün değilse kapalı bir manejde binici bir eliyle dizginleri tutarken diğer eliyle eyerin ön hanesinden tutarak çalışmalıdır.


Adi Süratli


İlk birkaç uygulamada güvenlik için üzengileri kolanlara bağlamak iyi fikir olacaktır. Üzengilerin asılı kalması baldırın hareketini önler. Baldırın alt kısmının duruşu vücudun üst kısmını daha çok yönetir ve oturuşun emniyetine yardım eder. Bacağın alt kısmının omuzların alt hizasında olduğuna, topukların ayak burunlarından, aşağıda olmasına, baldır adalelerinin baskısına ve baldırın iç tarafının atın tarafına doğru kapalı olduğuna emin olun. Dizlerinizi yumuşak olarak muhafaza edin, süratliye başlamak için baldır adalelerine baskı uygulayın sertçe sıkıştırın aynı zamanda dizginleri koyuverin. Kendinizi sağ elinizin parmakları ile eyerin ön hanesinden tutarak eyere sabitleyin, vücudunuzu dik olarak tutun ve gözleriniz ileri baksın. Birkaç uzun adımdan sonra aynı yardımı uygulayın, adetaya dönün, süratli atın çapraz olarak yaptığı harekettir. Her gerçek hamlede eyerde doğru olarak oturarak bu hamleleri sayın.


Hafif Süratli


Adi süratliyi hissedince, adalelerin daha gelişeceği ana kadar hafif süratliyi denemek daha kolay olacaktır. Hafif süratlide vücut hafifçe ileri doğru eğilecektir. Binici kendisini bir darbede itilmiş olarak yukarı kaldıracak diğer darbede eyere oturacaktır. Yaklaşık olarak denge hareketindeki gibi çalışacaktır. At süratliye başladığı zaman bacaklar faaliyete geçecek eller yumuşak olacaktır. Ritm bir kere yakalanınca her iki dizgin ellere alınacak ve dizginlerin baskısı artırılmadan çalışılacaktır. Süratlide atın başı yaklaşık olarak sabittir, bu yüzden eller aynı temasta sabit kalmalı teması kaybetmemelidir.


Hafif süratliyi dengede yapmak ve oturuş akıcılığını muhafaza etmek için binici doğru kavis yapmış olarak ağırlığını topuklara yöneltmiş dizlerinin yumuşak ve sıkıştırmadan eyere doğru kapanmış olarak bulunmasından emin olmalıdır. Yukarı ve ileri doğru yapılan hareket kalçalardan gelmeli ve omuzlar kalçalarla ileri doğru gitmelidir. Gözler devamlı ileriye bakmalı. Bir çok kişi vücudunu öne doğru eğerek ve dizlerini sıkarak yükselir bu oturuşu geri iter, en önemlisi oturuşun akılcılığı kaybolur.


Adi süratli sadece yürüyüş kararının azatılması veya artırılması için kullanılmalıdır. Binicinin yumuşaklığı ve uyluk adaleleri gelişinceye kadar çok yorulmak, binicinin pozisyonunda ve atın yürüyüşünde pozitif zarar meydana getirebilir.
DAHA AKTİF BİNİŞ


Süratlide Çalışma


Binici şimdi adetada yaptığı bütün hareketleri hafıf süratlide yapmalıdır. Önce süratliden adetaya daha sonra adetadan süratliye geçmek. Her iki baldır uygulandığında ve eller koyverdiğinde at süratliye geçmelidir. Eğer sonuç hemen alınmazsa eğitim kamçısı baldır yardımını kuvvetlendirmek için kullanılmalıdır. Doğru yürüyüş elde edildiği zaman yükselmeyi oluşturun; baldırlar pasif olarak bulunmalı fakat yürüyüş kararına etki etmek için hazır olmalıdır.


Yürüyüş kararını süratliden adetaya düşürmek için binici atına oturmak suretiyle hazırlanır, sonra sırtını düz hale getirir ve baldırlar atla teması devam ettirir. Ardından, eller atın yürüyüşü durana kadar direnç uygular. At sağrısını yavaşça düşürür ve başını taşıması sabit hale gelir, binicinin eli yürüyüşün ritmini alacaktır. Bu her iki çalışma bütün geçişlerde büyük önem taşır ve tam olarak yapılana kadar çalışılmalıdır. Bütün dönüş ve bükülme, istikamet değişiklikler doğru ve yumuşaklıkla yapılmalıdır. At manej yolunda olmalı ve ard ayakları ön ayak izlerini takip etmelidir. Binicinin baldırının iç tarafı baskıyı muhafaza etmelidir. Daireler büyük ve doğru olmalıdır. 20 m.lik bir daire amaca uygun olacaktır. Keskin kenarlı ve karışık bir şekilde olmamalıdır.


Yanlar


Hafıf süratli binicinin bir yanda oturduğu, diğerinde kalktığı bir yürüyüş karardır. Binici eyere ilave bir vuruş ile yanı değiştirmeyi öğrenmelidir. Bu kısa zamanda az bir çalışma ile öğrenilir. Eğer binici aynı yanda kalırsa at sertleşecek ve diğer yana biçimsiz bir şekilde geçecektir. Düzenli değiştirme binicinin her iki tarafa süratli yapmasını sağlayacaktır. Binicilik okulunda veya manejde dizgin değiştiği zaman yanın da değişmesi bir gelenektir. Manejde çalışırken binici aktif, fakat soğukkanlı olarak saatte yaklaşık 7 millik bir yürüyüşle adi süratlisini çalışmayı amaçlar. Bu öğrenim iyi yürüyüşün gelişmesinin temelidir. Binici manej içinde adeta ve süratlide atı tam olarak kontrol edebilmeyi ve oturuşunu muhafaza etmeyi öğrenebildiği zaman, yavaş arazi çalışmalarına, sakin bir at ve usta bir antrenör eşliğinde teşvik edilmelidir. Yukarı veya aşağı doğru tepelerde, dalgalı arazide çalışmak, binicinin dengesinin gelişmesine ve hareketleri sezinlemesine yardım eder. Bu doğal olarak binici ve atın beraberce dengesini, ayrıca oturuştaki inceliğini de beraberinde getirecektir. Hataların bilincinde olunmalı ve at istediği anda dizginleri uzatmaya her zaman hazır bulunulmalıdır.


Fakat unutulmamalı ki arazide tam olarak binişten zevk alabilmek için önce manejde usta hale gelmek şarttır. Eğer ilk dersler bilinçli olarak çalışılmışsa kolay bir kombinasyon oluşturulabilir.


Adi Süratli


Adi süratli binici için oldukça önemli bir egzersizdir ve öğrenimin daha sonraki safhalarında da gerekli ve kaçınılmazdır.


Binici buna çok sonra veya uzun süreli periyodlarda zaman ayırmamalıdır. Binici uyluk ve dizleri ile sıkıca tutunmayı oturmayı öğrenmeli ve bunun için dört derste omuzları ve topukları ile büstünü dik olarak muhafaza etme amacında olmalıdır. İlk derslerde olduğu gibi sağ eli ile eyeri sol eli ile de, dizginleri tutmalıdır. Bu, kalçaların ön tarafa doğru ilerlemesine ve dengeyi geliştiren dik bir vücudun muhafaza edilmesine yardım eder. Binici iyi bir büst ile rahat olana kadar, bunu başlatmak için yavaş bir itiş gereklidir. At boyun adelelerini ve ardlarını rahatlattığı zaman binicide rahatlayacaktır. Adi süratli, binicinin ağırlığı kalça kemikleri üzerine dağıtmasıyla ve sırtını düz hade tutarak yumuşak bir beli muhafaza etmesiyle faydalı olacaktır. Yumuşak bir diz ve bilek, binicinin bacaklarının ağırlığının üzengi demirlerine doğru gitmesine müsaade eder. Eyer tutulurken hissedilen güvenlik kısa periyotlar için daha sonra eyer bırakıldığında da hissedilecektir. Eğer binici dengesini kaybeder ve oturuşu geriye kayarsa eyeri derhal tekrar tutmalıdır.


Adi süratli üzengisiz doğru olarak yapıldığı zaman iyi bir denge ve yumuşatma hareketidir. Fakat çok kısa periyodlar halinde yapılmalıdır. Aksi halde adaleler yorgun düşer ve binici bunları kurtarmaya, korumaya teşebbüs ettiğinde oturuş bozulur ve sertleşir. Sonunda duruş ve adetada çalışılan bütün denge hareketleri süratlide de yapılmalıdır.
__________________
webmaster isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 04-02-2008, 00:03   #2
hat64
Çalışkan Üye
 
hat64 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eki 2007
Mesajlar: 3.631
Teşekkürleriniz: 2
11 Mesajına 17 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 20
hat64 is on a distinguished road
Standart

Teşekkürler.
__________________
\'\'ONE WORLD ONE DREAM\'\'





hat64 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-02-2008, 18:39   #3
enjoyment333
Moderator
 
enjoyment333 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Ağu 2007
Bulunduğu yer: OSMANİYE
Mesajlar: 2.034
Teşekkürleriniz: 13
32 Mesajına 54 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
enjoyment333 is an unknown quantity at this point
Standart

emeğine sağlık kardeş
__________________
GÜL SUNAN BİR ELDE DAİMA BİR MİKTAR GÜL KOKUSU KALIR...
enjoyment333 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
binicilik, teknikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Binicilik Sporunun Kuralları ve Branşları webmaster Binicilik 8 27-01-2009 02:25
Binicilik Teknikleri - 2 webmaster Binicilik 2 05-02-2008 18:39
Binicilik Teknikleri - 1 webmaster Binicilik 2 05-02-2008 18:38
Binicilik Teknikleri - 4 webmaster Binicilik 1 04-02-2008 00:07
Binicilik ve Türkiye'de Binicilik webmaster Binicilik 1 03-02-2008 23:41

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122