Beden Eğitimi ve Spor Portalı  

Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Genel Bölüm > Kanun ve Mevzuatlar

Kanun ve Mevzuatlar Kanunlar, Yönetmelikler, Tüzükler, Genelgeler, Tebliğler Dergisi

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Seçenekler Stil
Alt 07-09-2008, 14:37   #1
webmaster
Administrators

webmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webmaster is on a distinguished road

Reklam Alanı
width=590 >

height=41>
>

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI ÖĞRETİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN ÇİZELGE

cellSpacing=1 cellPadding=1 width=396>

width=208>

Talim ve Terbiye Kurulu Kararı
width=181>
: 1/6/2000 - 340

Amaç
Madde 1- Bu Esasların amacı;
a) Öğretmen olarak atamaya esas alınacak alanların,
b) Öğretmenliğe atanacakların alanlara göre mezun oldukları yükseköğretim programlarının,
c) Öğretmenliğe atananların alanlarına göre aylık karşılığında okutacakları derslerin
belirlenmesidir.
Dayanak
Madde 2- Bu Esaslar, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde 3- Bu Esaslar, resmî ve özel okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas alanların, alanlara göre mezun oldukları yükseköğretim programlarının ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsar.
Tanımlar
Madde 4- Bu Esaslarda geçen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
c) Başkanlık: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını,
d) Kurul: Talim ve Terbiye Kurulunu,
e) Eğitim Kurumu: Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü kurumlar ile bu kurumlarda yürütülen eğitim ve öğretim etkinlikleri için; program hazırlama, eğitim araç ve gereci üretme, öğrenci ve öğrenci adaylarına uygulanacak seçme ve/veya yarışma sınavları için gerekli iş ve işlemleri yürütme, rehberlik hizmetleri verme yoluyla yardımcı ve destek olan kurumları,
f) Öğretmen: Yükseköğretim kurumlarında genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon eğitimi alarak yetişmiş olan ve her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile kurs ve seminerlerde eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütenleri,
g) Aylık karşılığı ders: Öğretmenlerin alanları ve yan alanları ile ilgili olarak ekli çizelgede "Aylık Karşılığı Okutacakları Dersler" bilgi başlığı altında gösterilen dersler ile hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirildikleri dersleri,
h) Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin atamalarına esas olan lisans düzeyindeki öğrenimlerini,
ı) Yan Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin yüksek öğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenimlerini,
j) Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı: Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile belirlenen alanlarda, alana yakın lisans programı mezunları için açılan pedagojik formasyon ve alan derslerinin alındığı programı
ifade eder.
Öğretmen Olarak Atamaya Esas Alanlar, Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutulacak Dersler
Madde 5- Öğretmen olarak atanmaya esas alanlar, her bir alan öğretmenliği için mezun olunacak yükseköğretim programı, öğretmenliğe atananların alan ve yan alanlarına göre aylıkları karşılığında okutacakları dersler, ek çizelgede belirtilmiştir.
Öğretmenlerin atama kararlarına, mezun oldukları yükseköğretim programı ile bu programa göre alan ve varsa yan alanları yazılır. Birden fazla alan öğretmenliğine atanabilecek yükseköğretim programı mezunlarının atanabilecekleri alanlar birlikte yazılır. Bu durumda bulunan öğretmenler, gereksinim duyulduğunda isteklerine bakılmaksızın, bu alan öğretmenliklerinden herhangi birisinde görevlendirilebilir veya atanabilirler ve görevlendirildikleri veya atandıkları kurumlarda benzeri öğretmenler gibi değerlendirilirler.
Öğrenim Şartı
Madde 6- Öğretmenler, ek çizelgede belirtilen alanlar itibariyle ve bu alanların karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilir.
Lisans eğitimindeki alanı üzerine yapılmayan yüksek lisans eğitimi yan alan olarak değerlendirilebilir.
Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden biri için yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz. Ancak, öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda, pedagojik formasyonu olmayanların atamaları da yapılabilir. Bu durumda ilgililerin adaylık dönemi içinde pedagojik formasyon kazanmaları için gerekli önlemler alınır.
Atamada Öncelik
Madde 7- Öğretmen atamalarında dikkate alınacak öncelik sırası aşağıdaki şekildedir:
a) Eğitim fakültesi mezunları.
b) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında olmakla birlikte ek çizelgede yer verilen ve karşılarında (*) işareti bulunan yükseköğretim programlarından mezun olup Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler ile Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği sonucunda düzenlenen sertifika programını (Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Rehber Öğretmenliği Sertifika Programları vb.) bitirenler.
c) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında kalan yükseköğretim programlarından mezun olmakla birlikte atanacağı alana ait derslerden yeteri kadar kredi aldığını belgelendiren Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler.
İngilizce öğretmeni açığının, ek çizelgede yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlar ile İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programını bitirenlerden karşılanamadığı durumlarda, ek çizelgede yer alan ve yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olanlar da İngilizce öğretmeni olarak atanabilirler.
Yukarıdaki öncelik sıralamasında belirtilen yükseköğretim kurumlarından mezun olup, alanlarında lisans üstü öğretim görenler, bitirdikleri yükseköğretim programına göre yer aldıkları sıranın bir üstünde değerlendirilir.
İlköğretim öğretmenliği programlarından mezun olanlar öncelikle ilköğretim kurumlarına atanırlar.
Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı Mezunlarının Atamaları
Madde 8- Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı mezunlarının öğretmen olarak atanabilmeleri için, lisans eğitimindeki kredilerinin en az % 30'u kadar kredinin, atanacağı alana ait derslerden alınmış olması gerekir.
Fazla Başvuru
Madde 9- Atama yapılacak kadro sayısından daha fazla başvuru olması halinde, ilgili mevzuatında belirtilen seçim yöntemine göre atama yapılır.
Aylık Karşılığı Okutulacak Dersler
Madde 10- Öğretmenler, atandıkları alanın "Aylık Karşılığı Okutacağı Dersler" sütununda yer alan dersleri, öncelikle atandıkları kurumun alan ve alan seçmeli dersleri olmak üzere, eğitim kurumlarının tür ve dereceleri bakımından herhangi bir ayırım yapılmaksızın okuturlar.
Dersi Kaldırılan Veya İstihdam Alanı Daralan Öğretmenler
Madde 11- Dersi kaldırılan ya da istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın atanabilirler.
Bu şekilde atanamayan öğretmenlerin Bakanlıkça öğretmen gereksinimi duyulan ve kendi alanına yakın olan bir alanda hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilmeleri sağlanır.
Yeni Konulan Dersler
Madde 12- Yeni konulan derslerin veya meslek alanlarının, ek çizelgede yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlardan karşılanamaması durumunda, hangi yükseköğretim programı mezunlarından karşılanacağı Kurulca belirlenir.
Öğretmen Gereksiniminin Karşılanamaması
Madde 13- Öğretmen gereksinimi ek çizelgede yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlarla karşılanamayan alanlarla ilgili dersler, Kurulca belirlenen veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen öğretmenlere aylık karşılığında okutturulur.
Sertifika Programlarına Alınacaklar
Madde 14- Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile düzenlenen sertifika programlarına ek çizelgede yer verilen yükseköğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı Kurulca belirlenir.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 15- Bu Esasların yürürlüğe girdiği tarihte, Talim ve Terbiye Kurulu' nun 12/08/1998 tarih ve 173 sayılı Kararı ile değişik 21/06/1996 tarih ve 218 sayılı Kararı yürürlükten kalkar.
Geçici Madde 1- Bu Esaslarla yürürlükten kaldırılan Kararlar kapsamında mezun oldukları yükseköğretim programları itibariyle herhangi bir eğitim kurumu öğretmenliğine atanmış olanlar, yer değiştirme suretiyle atamalarında bu Esaslarla belirlenen durumlarına uygun alan öğretmenliğine öncelikle atanırlar. Ancak, gereksinim halinde daha önce atanabilir durumda oldukları alan/kurum öğretmenliğine atamalarına da devam edilir.
Geçici Madde 2- Bu Esaslar eki çizelgede yer verilmeyen, ancak daha önceki kararlarda yer alan ve adları değişen yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyindeki öğretmenlik programlarından mezun olanlar, bu Esaslar eki çizelgede yer alan denk oldukları yükseköğretim programı mezunları gibi değerlendirilir.
Geçici Madde 3- Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programları dışında olmakla birlikte ek çizelgede yer verilen yükseköğretim programlarından mezun olup Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenen en az 21 kredilik pedagojik formasyon eğitimini bitirenlerin atamaları, 7 nci maddenin birinci fıkrası (c) bendinden sonra gelen öncelik sırasında değerlendirilir.
Geçici Madde 4- Alanları dışında sınıf öğretmenliğine, yabancı dil öğretmenliğine ve benzeri diğer alanlara atamaları yapılanların, atandıkları alandaki öğretmen gereksiniminin karşılanmış olması ve kendi alanlarında da gereksinim duyulması durumunda ilgili mevzuatına göre alanlarına atamaları yapılabilir. Bunlardan ek çizelgede yer verilmeyen yükseköğretim programlarından mezun olanlar için ayrıca, düzenlenecek olan hizmetiçi eğitim programında başarılı olma koşulu aranır.
Madde 16- Bu Esaslar onay tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 17- Bu Esasları Milli Eğitim Bakanı yürütür.

Aşağıdaki eklerin orjinallerini indirmek için tıklayınız.

Ek-1 Form1

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
aylik, Çİzel, derslere, karŞiliĞi, okutacaklar, İlİŞkİn

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)