Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Taekwondo

Taekwondo Taekwondo'ya dair her şey...

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

 
 
Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 02-05-2007, 12:53   #2
webmaster
Administrators
 
webmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oca 2007
Bulunduğu yer: Malatya
Mesajlar: 4.804
Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webmaster is on a distinguished road
Standart

=MsonormalTable WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-yfti-tbllook: 1184; 0cm 0cm 0cm 0cm" >

0;
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent" >
Madde 14. Yasaklanmış Hareketler

1. Herhangi bir yasaklanmış hareketin cezası orta hakem tarafından ilan edilecektir. = o ns = />
2. Birden fazla yasaklanmış hareketin aynı anda meydana gelmesi durumunda, dana şiddetli olan yasaklanmış hareket ceza olarak verilecektir.
3. Cezalar “Kyong-go” (uyarı cezası) ve “Gam-jeom” (eksi puan cezası) diye iki bölüme ayrılmıştır.
4. İki “Kyong-gos” seksi bir (-1) olarak sayılacaktır. Ancak, son tek “Kyong-go” genel toplama dahil edilmeyecektir.
5. Bir “Gam-jeom” eksi bir (-1) puan olarak sayılacaktır.
6. Yasaklanmış hareketler “Kyong-go” cezası
1)Maç akışını kesintiye uğratmak
Sınır çizgisini geçmek –Yere düşmek-Rakibe sırtını dönerek kaçmak
2)Arzu edilmeyen hareketler
Rakibi tutmak-Rakibi el veya gövde ile itmek-Sakatlanmış gibi yapmak-Kasıklara saldırı-Kafa atma veya diz ile saldırı-Ayak veya bacağın herhangi bir kısmına darp veya tekmeleme-El veya yumrukla rakibin suratına vurmak-Müsabık veya antrenörün maçın akışını engellemesi-Maçtan kaçmak/kaçınmak
7. Yasaklanmış hareketler:”Gam-jeom” cezası
1)Maç akışını kesintiye uğratmak
a.Eliyle rakibi iterek veya rakibin ayakla yaptığı atağı kol ile havada tutmak suretiyle rakibi fırlatıp düşürmek.
b.”Kal-yeo” komutundan sonra kasıtlı olarak düşen rakibe saldırmak
c.Kasıtlı olarak rakibin yüzüne yumrukla saldırmak
2)Arzu edilmeyen hareketler
a.Müsabık veya antrenörün, maçın geçici duraklamalarına sebep olan taşkınlık ve davranışlar.
8.Müsabıkın müsabaka kuralları veya hakem talimatlarının kasıtlı olarak uymayı kabul etmemesi halinde hakem ceza ile (bir) dakika sonra müsabıkı mağlup ilan edebilir.
9.Müsabıkın eksi üç (-3) puan alması halinde hakem müsabıkı ceza ile mağlup ilan edebilir.
10.”Kyong-go” ve “Gam-Jeom” cezaları üç raunt sonundaki puanlamalarda sayılacaktır.
(Yorum)
Yasaklanmış hareketlerin oluşturulmasındaki amaç:
1.Müsabıkları korumak
2.Adil müsabaka yönetimini sağlamak
3.Uygun ve ideal teknikleri teşvik etmek
(Açıklama)
Birden fazla yasaklanmış hareketin aynı anda yapması:
Böyle bir durumda sadece daha şiddetli ceza değerlendirilir. Örneğin aynı anda bir “Kyong-go” cezası ve bir “Gam-Jeom” cezası verilmelidir. Eğer iki ihlalinde eşit şiddetli olması halinde verilecek ceza orta hakem kendi inisiyatif kullanabilir.
(Açıklama)
İki “Kyong-go” eksi bir (-1) ceza puanı olarak sayılacaktır. Bununla beraber en son “Kyong-go” ‘nün toplam puan içerisinde bir değeri olmayacaktır. Yapılan ihlallerin aynı veya değişik hareketler olup olmadığına ve hangi raunt da ortaya çıktıklarına bakılmaksızın her iki “Kyong-go” eksi bir (-1) puan olarak sayılacaktır.
Açıklama)
Yasaklanmış hareketler: Kyong-go
1.Maçın akışını kesintiye uğratmak
1)Sınır çizgisini geçmek
Müsabıkın iki ayağı da Sınır Çizgisini geçtiğinde, orta hakem derhal “Kyung-go” cezasını verecektir.
2)Yere düşmek
Rakibin yasaklanmış hareketi sebebiyle düşen müsabıka “Kyong-go” cezası verilmeyecek, rakibine ceza verilecek. Bununla beraber müsabık teknik veya atak yaparken düştüğünde “Kyong-go” verilecek. İki müsabıkın düşmesi halinde, kasıtlı düşene veya ilk düşene ceza verilecek.
3) Rakibe sırtını dönerek kaçmak
Rakibin atağından kaçmak için sırtını dönmek; ciddi sakatlanmaya ve adil maç yapma ruhuna uygun olmadığı şeklinde yorumlanarak bu hareket cezalandırılmalıdır. Aynı ceza, rakibin atağından bel seviyesinden eğilerek veya çömelerek kaçmaya da verilmelidir.
2. Arzu edilmeyen hareketler
1)Rakibi tutmak
Bu hareket, rakibin vücudunun bir kısmını, giysisini veya koruyucu malzemesini el ile tutmayı ihtiva eder. Aynı zamanda ayağı, bacağı veya önkollardan birini engellemeyi de ihtiva eder.
2)Rakibi el veya kol ile sarmak
Rakibin omzunu el veya kol ile sıkıştırmak veya rakibin hareketini kasti olarak engellemek amacıyla rakibin vücudunu kol ile çengellemek. Eğer müsabaka sırasında bu bahsedilen sebeplerle, kollar rakibin koltuk altını veya omzunun arkasına geçtiğinde ceza mutlaka verilmelidir.
3)Rakibi el veya gövde ile itmek
Rakibi el ile itmek veya kollarla iterek düşürmek.
4.Sakatlanmış gibi yapmak
Adil müsabaka ruhuna aykırı durumların cezalandırılması bu alt başlığın konusudur. Bu yaralanmayı abartma veya rakibin hareketini sert göstermek maksadıyla vücudun darbeye maruz kalmamış bir kısmını acıyor gibi göstermek ve oyun içinde zaman geçirmek maksadıyla acıya abartmaktır. Bu durumda beş (5) saniye aralıklarla iki defa, hakemin talimatlarını dinlemeksizin bu hareketlere devam ederse “Kyong-go” cezası verilecektir.
5)Kafa atma, alın veya diz ile saldırmak
Bu madde rakiple yakın temas halinde kasıtlı kafa atma veya diz ve alınla saldırma ile ilgilidir. Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda dizle saldırı bu maddeye göre cezalandırılmaz.
a. Rakipler aniden rasgele ayak tekliklerini uygularken,
b. B.Kasıtsız hareketlerde veya atak sırasında mesafenin uygun olmaması sonucunda
c. 6)Kasılma saldırı
d. Bu madde kasığa kasıtlı saldırı ile ilgilidir. Rakiplerin kasıklara vuruş alacak şekildeki pozisyonları, karşılıklı teknik uygulamalarla oluşan vuruşlarda ceza verilmez.
e. 7) Ayak veya bacağın herhangi bir kısmına darp veya tekmeleme
f. Bu madde rakibin tekniğini bozmak maksadıyla uyluğa, dize ve inciğe güçlü darp veya tekmeleme ile ilgilidir. Normal oyun sırasında meydana gelen kasıtsız/ kazara kontaklar cezalandırılmaz.
g. 8)Yumruk veya elle rakibin yüzüne vurmak
h. Bu madde rakibin yüzüne yumrukla, bilekle, kolla veya dirsekle vurmayı içerir. Bununla birlikte rakibin dikkatsizliğinden kaynaklanan hareketler, başı fazla alçaltmak veya dikkatsizce vücudun dönmesi gibi durumlar bu maddeyle cezalandırılamaz.
i. 9)Müsabık veya antrenörün maçın akışını engellemesi
j. –Antrenör, kendisine ayrılmış olan yerden maç sırasında karışıklık yaratmak veya müsabaka alanını kasıtlı terk etmek amacıyla ayrıldığında,
-Antrenör müsabaka alanı çevresinde maçın gidişatını engellemek veya hakemin kararını protesto etmek amacıyla gezindiğinde,
-Antrenör veya müsabık puan alıcı hareketi veya puan kesintisini el kol hareketi/ mimikler ile gösterdiğinde.
10)Maçtan kaçma/ kaçınma
-Müsabıkın amaçsız ataklarla müsabakadan kaçınması hali. Fazlaca savunmada kalma ve fazlaca geri çekilme durumunda ceza verilecektir.
(Açıklama)
İki müsabık birbirine fazlaca yakınlaştığında rakibi yumrukla itmeye izin verilir. Bununla birlikte rakibi düşürmek amacıyla ellerin kullanılması yasaklanmıştır ve ceza verilecektir.
(Açıklama)
Arzu edilmeyen hareketlerde “Kong-gol” cezası verilmeden önce “Joo-eui” (Uyan) verilmesi hakemin taktirindedir. Bununla birlikte “Joo-eui” her raunt için maksimum iki defa verilebilir ve üçüncü durumda maksimum iki defa verilebilir ve üçüncü durumda “Kyong-go” cezası verilecektir. Eğer hareket kasıtlı bulunursa “Jeo-eui” verilmesizin “Kyong-go” cezası verilir.”Joo-eui” maçın akışını engelleyen hareketler için kullanılmaz.
(Açıklama) Yasaklanmış hareketler:”Gam-Jeom” cezası
1. Maç akışını kesintiye uğratmak
a)Eliyle rakibi iterek veya rakibin ayakla yaptığı atağı kol ile havada tutmak suretiyle rakibi fırlatıp düşürmek. Rakibin atağını engellemek için vuruş yapan ayağını havada tutmak veya el ile itmek.
b)”Kal-yeo” komutundan sonra kasıtlı olarak düşen rakibe saldırmak
Bu hareket rakibin tehlikeli sakatlanma sebebiyle çok tehlikelidir. Bu tehlike;
-Düşmüş olan rakip o esnada korumasız bir durumda bulunabilir.
-Düşmüş rakibe uygulanacak herhangi bir tekniğin etkisi müsabıkın pozisyonundan dolayı daha fazladır.
Bu tarz düşmüş olan rakibe saldırgan hareketler Taekwondonun ruhuna aykırıdır ve Taekwondo müsabakalarına uymaz. Bu bakımdan, kasıtlı ve kasıtsız bu durumlarda ceza verilmelidir. Gam-Jeom” cezası düşmüş rakibe saldırdığında veya kasıtlı olarak saldıracakmış gibi davrandığında verilmelidir.
c)Kasıtlı olarak rakibin yüzüne yumrukla saldırmak hakemin kararıyla “Gam-Jeon” cezası verilecektir:
-Yumrukla saldırı omuz seviyesinde olduğunda,
-Yumruk saldırısı yukarı doğru yapıldığında,
-Yumruk saldırısı yaralama amacıyla yakın bir mesafeden yapıldığında, karşılıklı teknik şekli değil.
2.Arzu edilmeyen hareketler
a)Müsabık veya antrenörün, maçın geçici duraklamalarına sebep olan taşkınlık ve davranışları. Bu durum, istenmeyen davranışlar, bağırma, hakemi tehdit, hakemin kararını uygun olmayan bir şekilde protesto etmeyi içerir. Raunt arasında müsabık veya antrenör yanlış bir hareket yaptığında hakem derhal ceza verir ve bu ceza bir sonraki raunt kaydına eklenir.
(Açıklama)
Hakem rakibi ceza ile mağlup olarak açıklayabilir. Hakem müsabık veya antrenörün, mücadelenin temel prensipleri, Müsabaka Kurallarının temel kurallarını veya hakemin direktiflerini önemsemez veya ihlal ederse –3 ceza puan olmaksızın rakibi mağlup ilan edebilir. Özellikle, yarışmacı yaralama kasıtlı davrandığında veya hakemin ikazına rağmen göze batan sertlik gösterdiğinde yarışmacı derhal cezalarla mağlup ilan edilmelidir.
(Açıklama)
Müsabık –3 puan aldığında hakem onu mağlup ilan eder –3 puan “Kyong-go” veya “Gam-Jeom.” Ayrımına bakılmaksızın bütününde –3 puan toplamak anlamına gelir. Müsabık –3 puan biriktirdiğinde, bu müsabık otomatik olarak mağlup olur. Bu durumda hakem diğer müsabıkı şartsız olarak kazanan ilan eder.

Madde 15. Üstünlük Kararı

1.Eksi puanların düşülmesinden sonra beraberlik durumunda, kazanan taraf üç raunt boyunca fazla puan alan müsabık olacaktır.
2.Yukarıdaki 1. madde dışındaki beraberlik durumunda (her iki müsabıkında aynı puan ve eksi puan alması) kazanan taraf üç raunt boyunca üstünlük esas alınmak suretiyle orta hakem tarafından belirlenecektir.
2. Üstünlük kararı müsabaka süresince gösterilen inisiyatife dayalı olacaktır.
3. (Açıklama)
4. Ceza puanları ile eşitlik durumunda aha fazla geçerli puan kazanan müsabık müsabakayı kazanır.
5. (Açıklama)
Puanların ve cezaların eşitliği durumunda: Geçerli bir atakla üç puan kazanan müsabakayı kazanır.
(Açıklama) Üç raunt boyunca: Üstünlük kararı; raunt üstünlük verilerek maçın sonunda maçın tamamının neticesi olarak üstünlük belirlenecektir (10’dan düşerek)
Puan durumu (1:0=10:8,3:1=10:7)
Gam-jeom ceza durumu (-1:0=9:10)
Geçerli bir atak sonucunda iki puanlı veya üç puanlı atak yapan (10:9)
.İnisiyatif/göz doldurmayı gösteren (10:9):
-Maç sırasında rakibe göre teknik üstünlük
-Daha fazla teknik yapmak
-Yapılan tekniğin zorluğu ve zenginliği
-Daha iyi müsabıklık hali sergilemek

Madde 16. Kararlar

1.Nakavt ile galibiyet.
2.Hakemin durdurması/Hakem kararı ile galibiyet RSC)
3.Sayı veya üstünlükle galibiyet
4. Çekilme ile galibiyet
5.Diskalifiye ile galibiyet
6.Hakemin cezalandırıcı kararı ile galibiyet
(Açıklama)
Nakavt ile galibiyet:
Geçerli bir teknik uygulaması ile yere düştükten sonra, sekiz (8)’e kadar sayıldığında müsabakaya devam etme isteğini gösterememesi halinde hakem bu sonucu ilan eder. Müsabıkın müsabakaya devam etmesinin uygun olmadığı hakem tarafından belirlendiğinde bu sonuç 10 saniye geçmeden ilan edilebilir.
(Açıklama) Orta hakemin maçı durdurması/Hakem kararı:
Hakem veya görevli doktorun kanaatine göre müsabıkın devam edemeyeceği belirlenmiş ise, bir dakikalık iyileşme süresinden sonra bile müsabıkın, hakemin “devam et” komutunu dikkate almaması halinde, hakem müsabakanın durdurulduğunu ilan ederek diğer müsabaka galip ilan eder.
(Açıklama)
Sayı veya üstünlük ile kazanma:
Bu durumda, galip nihai sayı veya üstünlük kararına göre belirlenir.
(Açıklama)
Çekilme ile kazanma:
Diğer müsabıkın çekilmesi ile kazanan belirlenir.
a.Bir sakatlanma veya diğer bir sebepten dolayı müsabıkın maçtan çekilmesi
b.Müsabıkın istirahat döneminden sonra maça devam edememesi veya maçın başladığı çağrısına karşılık verememesi hali
c.Maçın kaybedildiğini belirtmek üzere antrenörün havlu atması.
(Açıklama)
Diskalifiye ile kazanma:
Bu sonuç müsabıkın tartı sırasında uygunsuzluğu nedeniyle veya müsabaka başlamadan önce müsabıkın müsabık olma statüsünü kaybetmesi halinde açıklanır.
(Açıklama)
7.Hakemin cezalandırıcı kararı ile galibiyet:
Bu netice-3 puan birikimi veya müsabaka kuralları 14.8.de açıklamaya göre hakem tarafından ilan edilir.

Madde 17.Yere Düşme

1.Rakibin uyguladığı teknik nedeniyle tatbik edilen kuvvet sonucu ayağın tabanının dışında vücudun diğer herhangi bir kısmının zemine dokunması hali. 2. Müsabıkın sendelemesi ve maçı sürdürmeye ilişkin herhangi bu niyet veya yetenek gösterememesi.
3.Hakemin tatbik edilen kuvvetli bir teknik sonucu müsabakanın devam edemeyebileceğine kanaat getirmesi.
(Açıklama)
Yere düşme:
Müsabıkın yere düşmesi veya sendelemesi yada bir vuruş nedeniyle müsabakanın şartlarına yeterli bir şekilde karşılık verme imkanına sahip olmaması durumu. Bu belirtilenlerin olmadığı durumlarda bile bir temas sonucu devam etmenin tehlikeli olacağı veya müsabıkın güvenliği konusunda bir sorunun olması halinde hakem bunu düşme/knock olarak yorumlayabilir.
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent">
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent" colSpan=4>
1">
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent" colSpan=6>

2">
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent" colSpan=6>
3">
#e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; 0.75pt; #e2e2e2; 0.75pt; #e2e2e2; : transparent" colSpan=3>

Madde 18.Yere Düşme Durumundaki Uygulamalar
1. Müsabık rakibi tarafından yapılan geçerli bir teknik neticesinde yere düşmesi halinde hakem aşağıda belirtilen tedbirleri alacaktır:
1)Hakem “Kalyeo”(ayrıl) ilan ederek saldıranı yere düşen müsabıktan uzakta tutacaktır.
2)Yere düşen müsabıka karşı hakem,”Hanah” (Bir)’den “Yeol” (on)’a kadar biri arasında bir saniye aralıklarla geçen zamanı el hareketleriyle göstermek suretiyle yüksek sesle
sayacaktır.
3)Hakemin sayması esnasında müsabıkın ayağa kalkması ve müsabakaya devam etmeyi istemesi halinde, hakem saymayı “Yeudul” (Sekiz)’e kadar devam ettirerek müsabıkın kendine gelmesine imkan verecektir. Eğer hakem müsabıkın kendine geldiğine ve devam edebileceğine karar verirse “Kyesok” (devam) komutuyla müsabakayı devam ettirecektir.
4)”Yeodul” (sekiz)’e kadar sayıldığında yere düşen müsabıkın müsabakaya devam etme arzusu gösterememesi halinde hakem nakavt (K.O) ile diğer müsabıkı galip ilan edecektir.
5.Sayma raundun sona ermesinden sonra veya maç süresi sona ermesinden sonra da devam edecektir.
6)Her iki müsabıkında yere düşmesi halinde, hakem müsabıklardan birinin yeteri kadar iyileşmesine kadar saymaya devam edecektir.
7)”Yeol” (on)’a kadar sayıldığında müsabıklardan her ikisinin de iyileşmemesi halinde yere düşme gerçekleşmeden önceki puan durumuna göre galip olan ilan edilecektir.
<P =Ms&
__________________
webmaster isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
 

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
kuralları, taekwondo, yarışma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Trap & Skeet Branşı Yarışma Kuralları webkerem Atıcılık 0 03-02-2012 18:04
Paintball Branşı Yarışma Kuralları webkerem Atıcılık 0 03-02-2012 18:00
Yarışma başvurusu GÜLSAL İstek Bölümü 1 10-11-2010 10:58
Taekwondo da Teknikler webmaster Taekwondo 8 30-04-2008 17:16
Taekwondo da Terimler webmaster Taekwondo 0 27-05-2007 11:43

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2025, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159