PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yönetici Yönetmeliğine Jet Dava


Cem
24-04-2008, 13:22
id=news_content ="content content_12">Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlülüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'ne Eğitim-İş'den jet dava geldi. Dava gerekçesinde kadrolaşma iddialarına neden olan ödül sistemini belirleyen 'Yönetici Değerlendirme Formu'nun "MEB'den savunma almadan" iptali istendi.
Eğitim-İş tarafından yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, yönetmeliğin 11. maddesinin (1)-ç hükmü ve madde 12'nin geçici 2. madde hükmünde yer alan “sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla” ibaresinin kaldırılması istendi. Yönetmelikte, atamalardaki ödüllerin etkisini belirleyen ve kadrolaşma iddialarına neden olan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunun öncelikli olarak durdurulması istenirken, “Davalı idarenin savunması alınmaksızın yürütmesinin durdurulması ve sonrasında iptali, savunma alınmasına karar verilmesi halinde savunma süresinin kısaltılarak ek savunma süresi verilmemesi” denildi. Dava gerekçesinde Danıştay'ın verdiği kararları “yok” sayarak düzenleyici işlemi yapan kamu görevlileri aleyhinde de suç duyurusunda bulunulması istendi.

-VEKALETEN ATAMALARA AÇIKLIK GETİRİLMESİ İSTENDİ-

Dava gerekçesinde, MEB Yönetici Atama Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması sonrasındaki vekaleten atamalara da dikkat çekildi. Gerekçede, “iptal ya da yürütmeyi durdurma kararı sonrasında hukuki boşluk doğduğu gerekçesiyle binlerce yöneticiliği yandaşlarına vekaleten teslim eden idarenin yıllardır sürdürdüğü suistimalin önlenmesi amacıyla kararın uygulanma şeklinin açıklanması” istendi.

-YÖNETMELİĞİ YAPAN GÖREVLİLER ALEYHİNE SUÇ DUYURUSU-

Gerekçede, suç teşkil eden fiiller hakkında suç duyurusunda bulunma görev ve yetkileri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı idarecileri hakkında suç duyurusunda bulunulması istendi. Gerekçede, “Dairenizce işbu davamızın haklı temellere dayandığı sonucuna ulaşılırsa; aynı konuya ilişkin olarak verilen gerekçeli kararlarda ısrarlı biçimde yaptığı kanunsuzluk uyarılarını, dolayısıyla daireniz kararlarını yok sayarak hukuka ve yargısal mercilere olan güveni ağır biçimde zedeleyen dava konusu düzenlemeyi yapan kamu görevlileri aleyhinde suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” denildi.

-“YILLARDIR OYNANAN OYUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEK”-

Eğitim-İş, yönetmelik hakkında verilecek herhangi bir yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı sonrasında uygulanma şeklinin açıklanmasını da talep etti. Gerekçede, “Bu sayede, yıllardır oynanan oyunun önüne geçilecek ve eğitim kurumlarının vekâleten görevlendirmeler yoluyla yönetilmesinin önüne geçilecektir” denildi. Dava gerekçesinde davanın kabul görmemesi ihtimali de göz önünde bulundurulurken, “Bu taleplerimizin kabul görmemesi halinde davalı idareyi sevk idare eden anlayış maalesef amacına ulaşmış olacak ve hukuk sistemini en zayıf noktasından yakalayarak kamu menfaatine aykırı tutum ve davranışlarını sürdürecektir” ifadesine yer verildi.

-“SINAV KOŞULUNUN YÖNETMELİKTE OLMAMASI OBJEKTİFLİĞE AYKIRI”-

Yönetici Atama Yönetmeliği ile ilgili geçen ay Danıştay tarafından bir kez daha verilen yürütmenin durdurulması ve iptali kararına da dava gerekçesinde yer verildi. Danıştay'ın verdiği 26 sayfalık gerekçeli kararda yer alan “Hukuka uygunluk denetimi sonrasında oluşan kararların, oldukça önemli bir kaynak durumunda olduğu” kararına işaret edildi.
Dava gerekçesinde sınav koşulunun yönetmelikte yer almaması nedeniyle de Yürürlükten kaldırılan yönetici atama yönetmeliğine dikkat çekildi. Gerekçede “Yönetmelikte objektif kriter ve liyakat ilkesi açısından var olan en önemli özellik asgari şartlarda da olsa, yeterliliğin tespiti için müdür yardımcısı atamalarında seçme sınavı, müdür atamalarında düzey belirleme sınavı öngörülmesi ve söz konusu sınavların başvuru şartlarına uygun niteliklere sahip olanlara en az 1 ay önce duyurulması idi. Sınav koşulunun yer almadığı dava konusu düzenlemenin kariyer ve liyakat ilkelerine aykırılık oluşturacağı açıktır ve Yüksek Mahkemeniz konuyla ilgili olarak verdiği önceki kararlarında bu hususu ısrarla vurgulamıştır” denildi.

-EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ADIBELLİ: KADROLAŞMA AMAÇLI BİR YÖNETMELİK”-

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ANKA'ya yaptığı açıklamada, yönetmelik ile ilgili sendikalardan görüş bile alınmadığını belirtirken, “Bakanın çıkardığı yönetmekleri biz mahkemeye götürmekten bıktık, onlar ise yanlış yönetmelik çıkarmaktan bıkmadı. İstenen şekilde bir yönetmelik değil. Sendikaların görüşlerine yer verilmemiş” dedi. Özellikle ödüller konusunun kadrolaşmaya kapı açtığını söyleyen Adıbelli, “Önce ödülleri dağıttılar, sonra ona göre bir yönetmelik çıkardılar” dedi. Adıbelli, Bakan Çelik'in dava sonuçlanana kadar atama yapmaması gerektiğini kaydederek, “Tekrar dönüp de bize 'eğitim-öğretimin ortasında okullar yöneticisiz kaldı' demesin. Bu kadrolaşmadan vazgeçmeleri lazım artık. Ama onların zihniyeti böyle” diye konuştu. (ANKA)

webmaster
24-04-2008, 13:54
teşekkür kardeşim sağol

hat64
24-04-2008, 14:10
bilgilendirme için tşkler Cem Bey.

Alideli
13-05-2008, 09:54
teşekkürler.