hat64
30-01-2009, 14:32
width=510>
>Yaşam (http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2001/12/22/65855.asp)
vAlign=center align=right>
align=right colSpan=2 ="huraciklama">
width=510>
align=left ="hurnewstitle">Sebzenin kabuğu vitamin deposu
vAlign=bottom align=right>
align=left
cellSpacing=5 align=right>
align=right>http://webarsiv.hurriyet.com.tr/vimages/images/trs.gifhttp://webarsiv.hurriyet.com.tr/2001/12/22/displayimage/0,,29832,00.jpg
Sebze ve meyve kabukları, vitamin ve mineral eksikliği yüzünden meydana gelen birçok hastalığı önlüyor. Üstelik kabukları, bazı sebze ve meyvelerden daha yararlı. Ancak vitamin deposu olan kabuklar çöpe gidiyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fevzi Keleş, sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunmayanların bazı sebze ve meyve kabuklarını soymadan, yıkayarak yemelerinin çok faydalı sonuçlar alacağını söyledi.
Sebze ve meyve kabuklarının birer vitamin ve mineral deposu olduğuna dikkati çeken Keleş, sebze ve meyvelerin soyulmadan kabuğuylabirlikte yenmesinin vitamin ve minarel eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıkları önlediğini, vücudun direncini artırdığını kaydetti.
KABUKTA VİTAMİN DAHA ÇOK
Yapılan araştırma ve incelemelerde birkaç sebze ve meyvenin kabuklarındaki vitaminlerin sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha fazla olduğunun belirlendiğine işaret eden Keleş, şunları söyledi:
``Sebze ve meyve kabukları birer vitamin deposudur. Sebze ve meyvelerin taşıdığı vitamin ve mineral türünün aynısı kabuklarda da bulunur. Kabuklar ile sebze ve meyvenin kendisinde bulunan vitamin ve mineral oranı değişebiliyor. Ancak tespit edilen bir gerçek var ki, o da ince kabukların faydalı olduğudur. Bu kabukların yenmesiyle daha fazla vitamin daha fazla mineral almış oluruz.
A, B1 ve C gibi temel vitaminlerin bolca bulunduğu sebze ve meyve kabukları, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık gibi hastalıkların önleyicisidir. İlaçlar yerine doğal vitaminlerin alınmasıyla vücudun hastalıklara karşı direnci artmaktadır.``
KABUKLARDA GIDA LİFLERİ ÇOK...
Havuç, turp ve salatalık gibi birçok ince kabuklu sebzelerin kabuklarındaki gıda liflerinin oldukça sık bulunduğunu kaydenen Keleş,yenilen yemeklerin hazmının gıda lifleri sayesinde olduğunu anımsattı.
Yüzeyi düz olan sebze ve meyvelerin kabuklarıyla yenilmesi için çok iyi yıkanması gerektiğini anımsatan Keleş, ``Kabuklardaki vitaminleri alırken hijyenik şartlara uymak gerekiyor. Yüzeyi düz olmayan sebze ve meyvelerin yıkanırken bir fırçayla ovulması gerekir. Çok iyi yıkanmadan yenilen kabuklar aksi etki yapabilir`` diye konuştu.
(aa)
>Yaşam (http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2001/12/22/65855.asp)
vAlign=center align=right>
align=right colSpan=2 ="huraciklama">
width=510>
align=left ="hurnewstitle">Sebzenin kabuğu vitamin deposu
vAlign=bottom align=right>
align=left
cellSpacing=5 align=right>
align=right>http://webarsiv.hurriyet.com.tr/vimages/images/trs.gifhttp://webarsiv.hurriyet.com.tr/2001/12/22/displayimage/0,,29832,00.jpg
Sebze ve meyve kabukları, vitamin ve mineral eksikliği yüzünden meydana gelen birçok hastalığı önlüyor. Üstelik kabukları, bazı sebze ve meyvelerden daha yararlı. Ancak vitamin deposu olan kabuklar çöpe gidiyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fevzi Keleş, sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunmayanların bazı sebze ve meyve kabuklarını soymadan, yıkayarak yemelerinin çok faydalı sonuçlar alacağını söyledi.
Sebze ve meyve kabuklarının birer vitamin ve mineral deposu olduğuna dikkati çeken Keleş, sebze ve meyvelerin soyulmadan kabuğuylabirlikte yenmesinin vitamin ve minarel eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıkları önlediğini, vücudun direncini artırdığını kaydetti.
KABUKTA VİTAMİN DAHA ÇOK
Yapılan araştırma ve incelemelerde birkaç sebze ve meyvenin kabuklarındaki vitaminlerin sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha fazla olduğunun belirlendiğine işaret eden Keleş, şunları söyledi:
``Sebze ve meyve kabukları birer vitamin deposudur. Sebze ve meyvelerin taşıdığı vitamin ve mineral türünün aynısı kabuklarda da bulunur. Kabuklar ile sebze ve meyvenin kendisinde bulunan vitamin ve mineral oranı değişebiliyor. Ancak tespit edilen bir gerçek var ki, o da ince kabukların faydalı olduğudur. Bu kabukların yenmesiyle daha fazla vitamin daha fazla mineral almış oluruz.
A, B1 ve C gibi temel vitaminlerin bolca bulunduğu sebze ve meyve kabukları, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık gibi hastalıkların önleyicisidir. İlaçlar yerine doğal vitaminlerin alınmasıyla vücudun hastalıklara karşı direnci artmaktadır.``
KABUKLARDA GIDA LİFLERİ ÇOK...
Havuç, turp ve salatalık gibi birçok ince kabuklu sebzelerin kabuklarındaki gıda liflerinin oldukça sık bulunduğunu kaydenen Keleş,yenilen yemeklerin hazmının gıda lifleri sayesinde olduğunu anımsattı.
Yüzeyi düz olan sebze ve meyvelerin kabuklarıyla yenilmesi için çok iyi yıkanması gerektiğini anımsatan Keleş, ``Kabuklardaki vitaminleri alırken hijyenik şartlara uymak gerekiyor. Yüzeyi düz olmayan sebze ve meyvelerin yıkanırken bir fırçayla ovulması gerekir. Çok iyi yıkanmadan yenilen kabuklar aksi etki yapabilir`` diye konuştu.
(aa)