PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : okumadan geçme


selçuk
24-03-2008, 20:47
ANKARA
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde obezitenin önlenmesi ve çalışmaların etkin ve yaygın yürütülmesi için “Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı” hazırladı. Bakanlık bu çalışmayla önemli bir halk sağlığı meselesi olan obezitenin önlenmesi ve azaltılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, obeziteyle mücadele ulusal eylem planına işlerlik kazandırılarak etkin mücadele geliştirilmesini hedefliyor.

Öngörülen bazı düzenlemeler şöyle:
>> Okul ve iş yerlerinde sağlıklı besinlere erişimin sağlanmasına yönelik gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Temel besinlerin yanı sıra, lif içeriği yüksek buğday, çavdar ve yulaf unlarından üretilen ekmek çeşitlerinin KDV’leri azaltılacak.

BESLENME BAŞÖĞRETMENİ
>> Topluma obezite, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve riskin azaltılması için ülke genelinde “Beslenme Başöğretmeni” statüsü oluşturulacak. Bu konudan Milli Eğitim Bakanlığı sorumlu tutulurken, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerle de iş birliğine gidilecek.
>> 2012’ye kadar okullardaki fiziksel aktivite imkanları yarı yarıya artırılırken, aşırı kiloluluk ve obezite görülme sıklığı azaltılacak. Beden eğitimi derslerinin süresi artırılacak, çocukluk ve ergenlik döneminde sıkça tüketilen ve obezite açısından risk oluşturan yiyecek ve içeceklerin okul ve dershanelerdeki tüketimi sınırlandırılacak.
>> Eğitim kurumlarındaki spor tesisleri okul saatleri dışında ve hafta sonu tatillerinde de açık tutulacak.
>> Sosyoekonomik düzeyi düşük bölgelerde ücretsiz taze sebze meyve ve süt dağıtılacak.
>> Askerler de obezite konusunda bilgilendirilecek.
>> Din görevlileri topluma obeziteyle ilgili mesaj verecek.
>> Çalışanlara yönelik tedbirler çerçevesinde, 500’den fazla çalışanı olan iş yerlerine spor merkezi kurulup, buralarda uzmanlarca eğitim programları yürütülecek.

REKLAMLARA SINIRLAMA
>> Gıdalara yönelik düzenlemeler kapsamında, tüketicilerin sağlıklı besin seçimine yönlendirilmesi için uluslararası yaklaşımlar dikkate alınarak, “Bilinçsiz tüketim obeziteye yol açar” uyarısı yer alacak.
>> Marketlerde sağlıklı besinlerin tüketici tarafından kolayca ayırt edilmesi için düzenlemeler yapılacak.
>> Toplu beslenme yapılan kurumlarda, özellikle fast-food restoranlarında çocuk ve gençlere yönelik promosyonlar sınırlandırılırken, standart hale getirilen menü içeceklerinde patates kızartması, gazlı içecekler gibi ürünler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu, salata, taze meyve gibi sağlıklı besin seçenekleri sunulacak.
>> 2012 yılına kadar reklam ve tanıcı faaliyetlerle ilgili kanuni düzenlemeler güncellenecek, çocuklara yönelik reklamlarda istismar önlenecek, toplumu yanıltıcı ve bilimsel ispata dayalı olmayan haberler yayımlanmayacak.
>> Çocuklarda obeziteye yol açabilecek gıdaların reklamlarının yayın saatlerine düzenleme getirilecek, çocuklara yönelik programların aralarında obezite riski oluşturacak gıda reklamlarının yayımlanması engellenecek.

selçuk
25-03-2008, 20:39
arkadaşlar inşallah olurda beden eğitimi ders saati artar ve böylece kıymetimiz anlaşılır

hat64
25-03-2008, 20:59
valla kusura bakmayın ama bu bana fıkra gibi geldi ve gülüyorum. Bizim çocuklarımız aç aç geliyor okula, kantine saldırıyorlar, ne yani kantinlerde Temel besinlerin yanı sıra, lif içeriği yüksek buğday, çavdar ve yulaf unlarından üretilen ekmek çeşitleri mi satılacak?
beslenme başöğretmeni de fiziki yapılarından dolayı okulların beden eğitimi öğretmenleri olur.....sportmen ve atletik.... bence dersane kültürü kalksın, dersane kültürüüüüüü....!!!!!!!! oturmaktan kilo alan çocuklar obezite ile karıştırılıyor.
http://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley1.gifhttp://www.bedenegitimi.gen.tr/forum/smileys/smiley1.gif bu arada size de, bizlere bu bilgileri aktardığınız için teşekkürler Selçuk Hocam.

selçuk
25-03-2008, 21:05
harikasın hocam haklısın umarım hayırlısı olur

calimero
26-03-2008, 22:03
derslerimiz bu kadar azaltılırken ben bu işi bizlere vermek yerine derse girecek başka öğretmen bulacaklarına inanıyorum..ya da dersimizin işlerliğinin iyice içini boşaltıp hepimizi beslenme uzmanı yapar derlere sokarlar bizi..samimiyete inanmıyorum ben..bu ne ya..dersimizi arttırsınlar,bak bakalım obez mi kalır??herşeyin içini de altını da boşaltıyor bunlar..tam gülmece halimiz..

calimero
26-03-2008, 22:05
bu işleri yapacak adamları vardır bunların..yeni iş sahası olarak açacaklar bunu .. yeni kadrolaşma tekniği..bak gör..

sule
26-03-2008, 22:08
inşallah bizi beslenme başöğretmeni yapmazlar.böyle bir uygulama başlatılacağına bir hafta boyunca beden eğitimi dersini sabırsızlıkla bekleyen öğrenciler için ders saatlerini arttırsınlar bu daha faydalı olacaktır...

özlem58
26-03-2008, 22:16
obeziteyle mücadele iyi hoşta, çocuklarının cebine üç kuruş para koyup kantine salan, sabah kahvaltısı yaptırmadan okula aç aç gönderen bırakın kahvaltıyı çocuğunu giydirip göndermekten aciz aileleri kim eğitecek. biz okulda ne yaparsak yapalım eğitim evde başlar ..... aile çocuğunu takip etmekten acizken, aman hocam ben usandım artık, ben daha ne yapayım hocam, siz ne yaparsanız yapın zihniyetiyle çokta mesafe kat edeceğimizi zannetmiyorum. aile biriyle uğraşmaktan usanmışken biz yüzlercesiyle..... Allah kolaylık versin hepimize... süpermen gibi bişey olacaz sanırım bir saatte(40 dk) problemi çözecez:))

rasa20
20-05-2008, 23:29
konuyla sağlık bilgisi dersine giren öğretmenler ilgilenebilir. Ama uzman diyetisyenler eğitimcileri sonra velileri sonra da kantin çalışanlarını bilgilendirmeli.servise inip binerken bile yorulan gençlik yetişiyor! smileys/smiley19.gif