PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öğretmenlerin Ruhsal Durumu Gözlenecek


webkerem
18-09-2009, 18:25
BALIBEY: “Bir öğretmen görev yaptığı yerlerde tavır ve davranışlarından şikâyet gelirse müdahale ediliyor, ama şikayet olmazsa mesleğine devam ediyor.”





MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer BALIBEY: Bir öğretmen KPSS’yi kazanıp, ataması yapıldıktan sonra görevlendirildiği yere gidiyor. Görev yaptığı yerlerde tavır ve davranışlarından şikâyet gelirse müdahale ediliyor, ama şikayet olmazsa mesleğine devam ediyor. Öğretmen, kendisi istemediği sürece, kimse ona hastalıkla ilgili mücadele edemiyor. Yöneticisi de bir şey yapamıyor. Eğer öğretmenin psikolojik durumunda sıkıntı varsa, okul müdürü, veli, öğrenci görüyorsa şikâyet ediyor.


O zaman milli eğitim müdürü müfettiş gönderiyor. Müfettişler öğretmenin psikolojik durumuna bakıyorlar. Psikolojik sıkıntı gözlemlenmişse rapor yazıyorlar. Öğretmenin tam teşekküllü hastaneye gönderilmesini teklif ediyorlar.


Teklif sonrası yöneticiler hastaneye bir yazı yazarak, görüş istiyorlar. Öğretmenlerin birçoğu devlet memuru olduğu için gitmek zorunda kalıyor. Daha önce görev yaptığım Hatay’da, İstanbul’da böyle vakalarla karşılaştım. Bir yakınını, ailesini ve sevdiği kişileri işin içine katarak ikna edip, gönderiyoruz. Polis nezaretinde göndermedik. Hastanede alınan rapor doğrultusunda “tedavisi mümkündür” deniyorsa yatarak, ilaçla tedavi görüyor. Tedavi sorucunda öğretmenlerin yüzde 80-90’ı göreve dönüyor.


Ancak, tedaviye cevap vermeyen daha ileri seviyede olanlar tekrar sevk ediliyor. Hastane bu öğretmenin, öğrencilerle muhatap olmasında, ders vermesinde bazı psikolojik sorunlar yaşayacağına yönelik heyet raporu veriyor. Bakanlığa bu öğretmenin geri hizmetlere atanması teklif ediliyor. Kütüphane, memur olarak hizmet veriyorlar. Daha ileri boyutta olanlar da alınan raporlara göre, yüzde 65-70’lere varan bir rahatsızlık varsa Emekli Sandığı’nın da görüşü alınarak malulen emekliliğe sevk ediliyor. Ancak, Emekli Sandığı’nın buna onay vermesi gerekiyor.


Şu anda Genel Müdürlük olarak, üniversite, YÖK ve Bakanlık’la birlikte bir proje hazırladık. Öğretmenlerin bireysel performansları ölçülecek. Başladığı gibi öğretmenlik bitmeyecek. Öğretmenlerin bilgi ve becerisini ölçecek 360 derecelik performans değerlendirmesini yapacağız.


Öğretmeni, yöneticileri, aile birlikleri, meslektaşları, velileri, öğretmenleri değerlendirecek. İyi öğretmenler öne çıkacak, başarısız olanlar da teşvik edilecek. Bu arada öğretmenin iletişimi, ruhsal durumu da gözlenecek.


İlk olarak 6 ilde (Ankara, İzmir, Kocaeli, Hatay, Samsun, Van) bireysel performanslarını ölçen pilot çalışma önümüzdeki eğitim yılında başlıyor. 2011’de tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak. Bir öğretmenin hangi şartlarda yetiştiğini biliyoruz. Ama şu anda zaman zaman karşılaştığımız sorunları çözümü için bu çalışmamız büyük yenilik olacak.meb


Ömer BALIBEY
Milli Eğitim Bakanlığı
Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü

hllhoca
19-09-2009, 00:17
"Öğretmeni, yöneticileri, aile birlikleri, meslektaşları, velileri, öğretmenleri değerlendirecek. "


ben, bu değerlendirmeyi yapacaköğeler iyi seçilirse ve objektif davranmaları konusunda gerekli önlemler alınırsa, gayet güzel bir uygulama olacağına inanıyorum.