PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ATATÜRK, OKÇULUK VE ATICILIK


webmaster
27-04-2008, 09:32
ATATÜRK, OKÇULUK VE ATICILIK
color=#808080 SIZE=1>

cellSpacing=10 ="text">


="text">
http://www.gsgm.gov.tr/sayfalar/bilgi_bankasi1/Ataturk/images/bastontufekle.jpgBüyük Atatürk, Türk'ün geleneksel sporlarından biri olan okçuluğa karşı da büyük bir ilgi göstermişti. Bu sporun yeniden oluşturulması yolunda ilk emir Atatürk'ten gelmişti.
1937 yılında, Atatürk'ün emir ve direktifleriyle okçuluğun canlandırılması, gelişmesi ve eski şöhretine yeniden sahip olabilmesi amacıyla ilk adımı atmıştı. Bu ilk adımda, ünlü kemankeç Tozkoparan Mir-i Alem Ahmed Aga'nın soyundan gelen iki eski ve ünlü okçumuz; İbrahim Özok ile Bahir Özok kardeşler ile II.Sultan Mahmud devrinin ünlü kemankeşlerinden olup yine tarihlerde ilk okçuluk kitabını yazan Mustafa Kant (Kemankeş Mustafa)'nın torunlarından Vakkas Okatan ve bu ata sporuna gönül vermiş kişilerden Prof Necmeddin Okyay ve Hafız Kemal Gürses ve o tarihlerde Beyoğlu Valunar Müdürü bulunan değerli tarihçi Halim Baki Kunter'in payları pek büyük olmuştu. Beyoğlu Halkevi'nin bünyesi içinde kurulan Ok Spor Kurumu'nun tertiplediği okçuluk yarışmalarıyla bu yolda önemli girişimlerde bulunurken gençlerden de büyük ilgi görmüştü.
Kızlı erkekli 30 kadar genç okçuyla birlikte çalışan eski ünlü okçular, bu sporu yeniden ihya ederlerken büyük emekler sarfiyla bir de Ok Spor Kurumu Müzesi kurulmuştu. Bu müze, Türk okçuluk tarihine ait paha biçilmez eserler ve hatıralarla donatılmıştı.
Atatürk, hastalığının hızla ilerlediği bir döneme rastlamasına rağmen bu kulübün faaliyetleriyle yakından ilgilenmişti. Okçuluğun canlanması gelişmesi ve eski şöhretine yeniden sahip olabilmesini yürekten arzuluyordu..
Ancak ne çare çok geçmeden Büyük Atatürk'ün ölümüyle okçuluk sporumuz birden hamisiz kalıvermişti. Büyük emeklerin ürünü bulunan Ok Spor Kurumu ve eşsiz değerleri sinesinde barındıran Ok Spor Kurumu Müzesi, Kütüphanesi ve Arşivi ile bir gece içinde kapatılıvermişti. Bu arada kulübün dolaplarında bulunan eski Türk okçuluğuna ait paha biçilmez değerdeki müze, kütüphane ve arşiv bir gecenin içinde meçhul kişiler tarafından yağma edilmişti
Türk Okçuluğu uzun bir duraklamadan sonra, Büyük Atatürk'ün okçuluk sporuna karşı olan ilgisini yakından bilen Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla yeniden ele alınacak ve onun özel olarak görevlendirdiği ünlü kemankeş Tozkoparan ahfadından Fazıl Özok tarafından derlenip toparlanarak ihya edilecekti.