=posttext>Yapılan yeni bir araştırmaya göre, , obeziteyi önlemeye, kolesterol seviyesini düşürmeye, ve diyabet riskinin azalmasına yardımcı olan mucizevi bir yiyecek.
Journal of the Science of Food and Agriculture’ın Şubat sayısında yer alan çalışmada, Koreli araştırmacılardan oluşan çalışma ekibi, 32 fare üzerinde siyah soyanın etkilerini araştırdılar.
Araştırmacılar, farelerin, aynı zamanda çeşitli seviyelerde siyah soyanın da bulunduğu yağlı diyetlere devam etmelerini sağladılar.
İki hafta sonunda, enerjilerinin %10’nunu siyah soyadan elde eden farelerin, diğer kontrol gruplarına oranla daha az kilo aldıkları, ve toplam kolesterol ve LDL(kötü kolesterol) seviyelerinin %25 ve %10 düştüğü belirlendi.
Londra’daki Royal Free Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yardımcı dekan David Bender, soya proteinin, karaciğerdeki ve yağlı dokulardaki yağ metabolizmasını etkileyerek, yeni yağ asitlerinin ve kolesterolün üretimini azaltabileceğini belirtiyor. Bu veriler, siyah soyanın Asya’da diyabet tedavisinde kullanılmasını da açıklıyor.
Bender ekliyor: “Tip 2 diyabette ana problem, insülin aktivitelerindeki bozulmadır. Bu bozulma ise genel olarak karındaki aşırı yağ dokularından kaynaklanmaktadır, dolayısıyla kilo vermek, genellikle glisemik kontrole yardımcı olmaktadır.”
Kaynak : Society of Chemical Industry 2007 Feb.