![]() |
![]() |
#1 |
Girişken Üye
Teşekkürleriniz: 0
4 Mesajına 4 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 ![]() |
![]() Reklam Alanı
ALKOL Alkol yasaklı mıdır? Alkol, yasaklı olmamasına karşın ulusal ve uluslar arası federasyonların isteği üzerine, örneğin eksrim ve pentatlon gibi spor dallarında sporcularda alkol düzeyi ölçülebilir. MARİHUANA Marihuana yasaklı mıdır? Marihuana, IOC tarafından kısıtlı kullanımı olan maddeler sınıfında olup, Türkiye'de kullanımı kanuni açıdan yasaktır. Bazı spor dallarında ulusal ve uluslar arası federasyonların isteği üzerine kontrol edilebilir. LOKAL ANESTEZİKLER Lokal anesteziklerin kullanımı yasak mıdır? Lokal anesteziklerin kullanımı için bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Ancak aşağıdaki koşullar yerine getirildiği zaman kullanılabilirler: - Kokain dışında prokain, ksilokain, karbokain ve benzer aneljezikler kullanıldığında, - Lokal enjeksiyon uygulandığında (i.v. enjeksiyona izin verilmemektedir), - Uygulanan ilaçların içinde epinefrin gibi vazokonstrüktörler bulunmadığı durumlarda, - Tıbbi olarak kullanımı yazılı bir belge ile kanıtlandığı durumlarda. KORTİKOSTEROİDLER Kortikosteroidlerin kullanımında sınırlamalar var mıdır? Evet. Kortikosteroidlerin tedavi dışı kullanımlarının artması nedeniyle kısıtlı olarak kullanımına gerek bulunmaktadır. Tıpta kortikosteroidler başlıca, öfori sağlamak ve ağrı gidermek için, antienflamatuvar ilaç olarak kullanılmaktadır. Kortikosteroidlerin kullanımı; yüzeysel (topikal) uygulama, (kulak, göz ve deri) solunum yolu ile (inhalasyon) uygulanması, (astım, allerjikrinit) lokal ve eklem içine (intraartiküler) enjeksiyon dışında, yasaklanmıştır. Bundan dolayı, kortikosteroidlerin ağızdan, kas veya damar içine enjeksiyon ile kullanımı izinli değildir. İzinli bazı antienflamatuvar ilaçların isimleri ise Doping Kontrol Merkezi'nden elde edilebilir. BETA-BLOKÖRLER Beta-blokörler nelerdir? Beta-blokörler, kalp hastalıklarında kullanılan kan basıncını düşürüp kalp atışlarını azaltan ilaçlardır. Bu ilaçlar, aynı zamanda migren tedavisinde ve el titremelerinin önüne geçilmesinde kullanılır. Beta-blokörlerin kullanımı nedene kısıtlanmıştır? Atıcılık ve okçuluk gibi spor dallarında kolun sallanmaması ve parmakların titrememesi önemli olup, beta-blokörler kalp atış hızını düşürerek bu problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Bu da hakça bir yarış kavramına karşıdır. Beta-blokörler nasıl zararlı olabilirler? Sporcunun dayanıklılık performansını azaltıcı etkisinin yanı sıra, beta-blokörlerin kullanılması sonucu kalp hastalıkları, astım,depresyon, uykusuzluk ve cinsel problemler ortaya çıkmaktadır. ASTIM VE NEFES AÇICI İLAÇLAR Astım ve nefes açıcı ilaçların kullanımı kısıtlı olduğuna göre,astım için ne kullanılabilir? Astıma karşı kullanılacak ilaçlarda dikkatli olunmalıdır. Bir çok astım ilacı içerisinde kullanımı yasak olan uyarıcı türde ilaçlar bulunmaktadır. Bunun için astım ilacı kullanılmadan önce IOC tarafından yayınlanan ilaç listesi kontrol edilmelidir. Ayrıca astım olduğu yazılı bir şekilde kanıtlanan sporcular aerosol tipi salbutamol ve terbutalini kullanabilirler. CLEAR: both" > <!-- google_ad_client = "pub-9202043861877764"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; google_ad_at = "728x90_as"; google_ad_ = "text_"; //2007-01-29: International - Bottom google_ad_channel = "1525195231"; google_color_border = "336699"; google_color_ = "0000FF"; google_color_bg = "FFFFFF"; google_color_text = "000000"; google_color_url = "008000"; google_alternate_ad_url = "http://cyclops.prod.untd.com/RealMedia/ads/adstream_sx.ads/webservices/lowerleaderboardint@x52"; //--> |
![]() |
![]() |
Reklam Alanı |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
![]()
Paylaşımlarınızdan dolayı çokça teşekkür ediyorum. Selam, sevgi ve dua ile..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Teşekkürleriniz: 13
32 Mesajına 54 teşekkür edildi.
![]()
tşkler burçak hocam
![]() |
#4 |
Çalışkan Üye
Teşekkürleriniz: 2
12 Mesajına 18 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 21 ![]() |
![]()
tşkler Burçak Hocam.
![]() |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
doping, maddeleri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Genel Kurul Toplantısı Duyurusu ve Gündem Maddeleri | webkerem | Spor Kulübü | 0 | 27-09-2011 14:31 |
Doping Nedir? | webmaster | Sporcu Beslenmesi | 6 | 04-04-2009 10:57 |
Doping paniği | binali | Spor Haberleri ve Güncel Olaylar | 0 | 01-08-2008 18:45 |
Doping | hat64 | Sporcu Beslenmesi | 0 | 26-05-2008 02:27 |
doping | winner84 | İstek Bölümü | 0 | 07-04-2008 18:15 |
Reklam Alanı |