01-01-2010, 21:14 | #1 |
Girişken Üye
Teşekkürleriniz: 2
7 Mesajına 14 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 17 |
Reklam Alanı
İyi Olmaya Değer Yazar: Bud Bilanich Bir yönetici koçu olarak, kişilerarası iletişim yeteneğine sahip insanların en az üç ortak yönünün olduğunu gördüm. 1. Kişilerarası iletişim yeteneğine sahip insanlar kendilerinin farkındadırlar. Kendilerini anladıkları gibi başkalarını da anlarlar. 2. Kişilerarası iletişim yeteneğine sahip insanlar, yaşamlarına giren diğer insanlarla sağlam, uzun vadeli ve karşılıklı faydaya dayalı ilişkiler geliştirirler. 3. Kişilerarası iletişim yeteneğine sahip insanlar, çatışmaları, ilişkilerine yönelik minimum sorun ve karışıklıkla çözebilirler. Bu yazıda, ilişkilere odaklanacağız. Başlarken, ilişkilerin önemine dair bir öyküyü paylaşmak istiyorum. Birkaç ay önce, potansiyel bir müşteriyle toplantım oldu. Bu kişiyi yaklaşık 20 yıldır tanıyorum. Danışmanlık ve koçluk işine başlamadan önce çalıştığım şirketin yeni İK temsilcisiydi. Şu anda, aynı şirkette kıdemli bir İK uzmanı, ben ise bir yönetici koçuyum. Birkaç hafta önce tesadüfen karşılaştık. Peşini bırakmadım ve son zamanlarda ne yaptığımı ona anlatmak için bana birkaç dakikasını ayırıp ayıramayacağını sordum. “Elbette,” dedi. Sohbet esnasında beni can evimden vuran birşey söyledi: “Burada genç bir çalışan iken sizin seviyenizdeki birçok insan beni pek mühimsemedi. Ama siz öyle değildiniz. Bana iyi davrandınız. Beni birkaç kez öğle ya da akşam yemeğine davet ettiğinizi hatırlıyorum. Yemeğe hiç çıkamadım; ama davet etmenizden mutluluk duymuştum. Açık söylemek gerekirse, şu anda burada olmanızın esas nedeni bu. Bana yıllar önce hiç mecbur değilken iyi davrandınız.” Ona bütün bunları gerçekten hatırlamadığımı söyledim. “Ben hatırlıyorum ve benim için anlamı büyük,” dedi. Burada sağduyuyla ilgili bir nokta var. Kişilerarası iletişim yeteneği, içten gelir. Bir çıkarınız olduğu için değil, yapılması doğru olan bu olduğu için ilişki geliştirin ve insanlara iyi davranın. İnsanlar, şarlatan birini bir mil öteden tanırlar. Aşağıda, kişilerarası iletişim yeteneğinizi artırmanız için bazı ipuçları sunulmaktadır. Bunları kullanırsanız, çevrenizdeki insanlarla güçlü ve kalıcı ilişkiler geliştirebilirsiniz. • Her tür insanla ilişki kurabilmek için çok çalışın. Sizden farklı insanlar ilk başta sizi rahatsız edebilirler. Ne var ki, bu insanlar bilmediğiniz birşeyi size öğretme potansiyeline de sahiptirler. • İyi dinleyin ve başkalarının bakış açılarını anladığınızı gösterin. Anlamadıysanız sorular sorun; doğru anlayıp anlamadığınızdan emin olmak için anladıklarınızı tekrar edin. • Uzlaşma sağlayın. Diğer kişiyle hemfikir olduğunuz noktalara odaklanırsanız, farklılıkları çözmenin ve bir anlaşmaya varmanın kolaylaştığını göreceksiniz. • Her tür insanla ilişki kurmanın yollarını öğrenin. Karşılıklı faydaya dayalı ilişkiler geliştirmeye odaklanın. • Diğer insanları rahatlatın. Diplomatik ve anlayışlı olun. • Cana yakın, keyif verici, iyi niyetli, kişilerarası ihtiyaçlara ve başkalarının endişelerine karşı duyarlı olun. • Geribildirime açık olun. • Sinirlendiğinizde derin nefes alın. Patlamayın. Kendi bakış açınızı ölçülü bir ses tonuyla dile getirin. • Duygularınızın sorumluluğunu üstlenin. Mutsuzsanız başkalarını suçlamayın. • Tanıması kolay biri olun. Duygularınızı paylaşın. Kişisel inançlarınız konusunda dürüst olun. • Başkalarının ihtiyaçlarına karşı ilgili olun. Dikkatle dinleyin. Konuştuğunuzun iki katı kadar dinlemeyi hedef edinin. • Karşınızdaki konuşurken yargılamaktan, eleştirmekten ve yanıtınızı hazırlamaktan kaçının. Bunun yerine, ne söylediğini ve söylediklerinin arkasındaki duyguları anlamaya odaklanın. • Başkalarına insan olarak hak ettikleri saygıyı gösterin; onları dinleyin ve kendinizi onların yerine koymak için elinizden geleni yapın. Gerçeklerle yanıt vermeden önce, sizinle paylaştıkları duygulara yanıt verin. • Alçakgönüllü olun, her şeyi bildiğinizi zannetmeyin. Hatalı olduğunuzda özür dileyin. İnsanlar haklılarsa onlara itibar edin. • Yalnızca konuşmaya katacak birşeyiniz olduğunda konuşun. Sırf kendinizi konuşurken duymak için yorum yapmayın. Gün gibi ortada olanı söylemeyin. • İnsanlarla konuşurken gözlerinin içine bakın. Size net gelmeyen şeyleri netleştirmek için sorular sorun. • Diğer insanları katkı ve yeteneklerinden ötürü takdir edin. Herkes kendisi hakkında hoş şeyler duymayı sever. Buradaki sağduyu noktası basittir ve biraz Zenvari’dir. İnsanlar bir şarlatanı tanıyabilirler. Dolayısıyla, yalnızca kişilerarası iletişimde yetenekli biri gibi davranmayın. Kişilerarası iletişimde yetenekli olun. İnsanlara saygı gösterin. Onlarla ilgilenin. Söyleyeceklerini dinleyin. Yargılayıcı ve aşırı eleştirel olmaktan kaçının.
Etiketler |
değer, olmaya, İyi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|