05-04-2007, 12:08 | #1 |
Administrators
Teşekkürleriniz: 0
139 Mesajına 245 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10 |
Reklam Alanı
Bundan önceki bölümde rehberlik faaliyetlerinin, öğrenci kişilik hizmetleri içinde kendine özgü bir faaliyet grubu olduğu belirtilmişti. Rehberlik faaliyetlerinin, doğrudan kişiyi hedef alan ve kişiye yardıma çalışan faaliyetler olduğu gösterilmişti. Psikolojik Danışma faaliyetleri de kişiye yardımı hedef alan rehberlik faaliyetleri içinde kendine has nitelikleri olan bir hizmet grubudur. Psikolojik danışma, problemli kişi (danışan) ile, onun kişisel probleminin çözümüne yardımcı olabilecek uzman kişi (danışman) arasında, problemin çözümüne dönük olarak; kişi kişiye ye yüz-yüze cereyan eden psikolojik bir yardım oluşumudur. Danışanla danışman arasında cereyan eden bu yardım oluşumu, esasta, karşılıklı görüşmeler yolu ile cereyan eder. iki kişi arasında karşılıklı etkileşim yolu ile cereyan eden psikolojik bir yardım ilişkisidir. Bu özel niteliği bakımından psikolojik danışma, danışanın seçmeler yapmasında, kararlar vermesinde, planlar yapmasında ve uygulamaya koymasında kişiye yardımı hedef alan bütün diğer rehberlik faaliyetlerinden farklıdır. Yüz-yüze, ve bir problem etrafında görüşmeye dayanan psikolojik danışma faaliyetleri, işaret edilen bu nitelikleri ile, rehberlik faaliyetlerinin özü, ana mihveridir. Kişiye yapılacak bütün rehberlik, dönüp dolaşıp yüz yüze olan bu psikolojik etkileşim görüşmelerine gelmektedir. Bütün rehberlik faaliyetlerinin sonal (nihai) amacı, kişiye, problemini çözüp yeterli bir uyum ve denge sağlamasına yardım etmektir. Sınıflarda, ders dışı faaliyetlerde, sosyal ilişkilerde, çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesini, yaşının gerektirdiği erginliğe en uygun bîr şekilde kilde ulaşmasını sağlamak için yapılan rehberlik faaliyetlerinin birçoğu psikolojik danışmada gereken kişi-kişiye, yüz yüze olan etkileşim ilişkisini gerektirmez. Mesela, çocukların meslek seçmelerinde yardımcı olabilecek nitelikteki mesleklere ait kitap ve benzeri yayınları toplayıp çocukların istifadesine sunmak, bu rehberlik faaliyetidir ama bir psikolojik danışma değildir. Bu bakımdan, diyebiliriz ki bütün psikolojik danışma faaliyetleri, rehberlik faaliyetleridir, ama bütün rehberlik faaliyetleri, psikolojik danışma değildir. Şurası da işaret edilmelidir ki okulda rehberlik uzmanının, bütün öğrencilere yapılacak yardımları bu çeşitten kişi-kişiye ve karşı karşıya yardım ilişkileri yerine getirmesi zaten mümkün değildir. Okulun tüm eğitim programı içinde yer alacak olan rehberlik faaliyetleri için, onun yapması gereken daha birçok faaliyetler vardır. Ofisinde oturup zamanını sadece danışma görüşmeleri yapmaya ayıramaz. Rehberlik faaliyetlerinden bazıları da zaten doğrudan kişi kişiye danışma görüşmelerini gerektirmez. Ama bütün rehberlik faaliyetleri, kendi sorunlarını kendi başına çözebilecek erginliğe henüz ulaşamamış bireylere yardım için yüz yüze ilişkileri gerektiren psikolojik danışma oluşumuna en iyi hazırlığı sağlar. Psikolojik danışma ile psikoterapi arasında da bazı ortaklık ve ayrılıklar vardır. Her ikisi de, esasta, problemli kişiye yapılan psikolojik yardım ilişkisidir. Her ikisi de esasta problemli kişiye yapılan psikolojik yardım ilişkisidir. Her ikisi de danışmanla danışan (danışma, terapist) arasında bir problemin çözümü için yüz-yüze cereyan edengörüşmelere dayanır. Her ikisi de, kişiye yardım için, genelde, aynı psikolojik teknikleri ve metotları kullanırlar.Bu ortak yanlara karşılık psikolojik danışma, "normal" saydığımız kişilerin günlük hayatta yapacakları uyumlarda karşılaştıkları olağan seçme olağan seçme ve karar verme sorunları ile uğraşır. Psikoterapi ise kişilik bozulmalarına yol açmış kaygı ve nörotik davranışların hakim olduğu normal dışı kişilik sorunları ile uğraşır. O halde, bir genelleme yapılmak istenirse, psikolojik danışma, genellikle bir okul, endüstri veya sosyal hizmet veren bir kurum ortamı içinde, "normal' kişilerin, kökleri, kökeni belli, normal sayılan sorunlarında kişiye yardım için uğraşır. Psikoterapi ise, genellikle bir klinik ortamında ve kökleşip derinleşmiş, sebepleri geçmişin karanlıklarında kaybolmuş sorunların yarattığı "normal dışı" kişilik sorunlarına yardıma çalışır. EĞİTİMDE REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDEN GEREKLİDİR? Eğitim sistemlerini iki şekilde ele alabiliriz 1- Klasik Eğitim Sistemi: Bu sistemin temelinde Konular vardır. Eğer öğrenciler konuları ezberlerlerse eğitim gerçekleşmiş olur. Bu tür bir eğitim anlayışında öğrencilerin ilgi, ihtiyaç, beklentilerin ve yeteneklerinin anlamı yoktur. Bu tür bir eğitim sisteminde öğrenciye yardım etmeyi konu alan Rehberlikten pek söz edemeyiz. 2-Modern Eğitim Sistemi: Modern eğitim anlayışı, öğrenciyi merkez alır ve bireyin bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal yeteneklerinin kendisi ve mensup olduğu toplum için en uygun şekilde tümüyle gelişmesidir. Böyle bir anlayış, bireyi her yönüyle bir bütün olarak kabul etmekte ve bireyin gelişim sorumluluğunu kendine vermektir. Modern eğitim sistemi merkeze öğrenciyi almaktadır. Böyle bir eğitim anlayışında öğrencinin bir bütün olarak gelişebilmesi için rehberlik çok önem taşır. Okullarda Rehberliği Gerekli Kılan Nedenler: 1-Okul çeşidinin artması 2-Okul yapısında değişme ve gelişmeler 3-Boş zaman değerlendirilmesi gereği 4-Meslek seçiminin öneminin artması 5-Okullarda uyumsuzluk problemlerinin artması 6-Öğrenci başarısızlıkları |
Reklam Alanı |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
daniŞma, psİkolojİ, psİkoterapİ, rehberlİk |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|