Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Cimnastik

Cimnastik Cimnastik'e dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 01-04-2008, 23:18   #1
özlem58
Girişken Üye
 
özlem58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eyl 2007
Bulunduğu yer: Tekirdağ
Mesajlar: 339
Teşekkürleriniz: 0
1 Mesajına 1 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
özlem58
Standart

Reklam Alanı


Kişinin bir insan olarak önce tam güce, sonra da ruhsal bilince erişmesini sağlayan zihinsel ve fiziksel disiplindir. Yoga bir din olmayıp, çok eski çağlardan beri öğretmenden öğrenciye kişisel olarak aktarılmış bir öğretidir. Aynı zamanda, insanın dogmatik inançlar yerine sadece kendi gücüne inanmasını gerektiren benliği geliştirme tekniğidir. Yoganın en önemli amacı, başkalarının arasında sağlık ve mutluluk içinde yaşayacak, bütünleşmiş ve mükemmel insanlar yaratmaktır. = o ns = />


DÜNYADA YOGA


Bir Hint geleneği olan yoga, dünyanın en eski dili olan Sanskritçedeki "yug" (birleşme) sözcüğüyle aynı kökten gelmektedir ve insanı, dünyadaki canlı cansız her şeyle birleştirmek demektir. Yug’un bir başka anlamı da "boyunduruk"tur. Yoga aynı zamanda vücudu, duyguları ve zihni kontrol etmek anlamına gelir.


Yoganın tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, Hindistan’da yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen M.Ö. 3000 yıllarından kalma taş mühürler üstünde çeşitli yoga duruşlarına rastlanmaktadır. Bu mühürlerden biri de yoganın mitolojik kurucusu kabul edilen "Shiva"ya aittir.


Yogadan ilk kez Hint dilinde bilgelik anlamına gelen "veda"larda bahsedilmiştir. Hint felsefesinde vedalarla birlikte "upanişad"lar, kadim bilgilere açıklanan tanrısal ilhamlar sayılmakta ve bunlar yoganın gelişmesini sağlayan felsefenin kökenini oluşturmaktadır. M.Ö. 6. yy.da Buda’nın yaşadığı dönemde yazılan Bhagavadgita, yogayla ilgili olarak yazılan en eski ve en önemli eserdir. Bu eserde yoganın hareket, bağlılık ve bilgelik yöntemleri tanımlanmakta, ideal bir yoganın nitelikleri sıralanmaktadır.


M.Ö. 4. ya da 3. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Patanjali, Yoga Sutraları kaleme alarak kendinden önceki bilgileri yazılı hâle getirmiş ve böylece klâsik yoga öğretisinin kurucusu olmuştur. Ayrıca bu yapıtlar, "kriye yoga" (yaşam enerjisi) denilen yeni bir yöntem içermektedir. Patanjali Yogasının bir diğer adı da Raca Yoga (Hükümdar Yogası)’dır.


Ünlü düşünür Vivekenanda (1863-1902) yoga okulları olarak tanımlanan Ashramları açmış, batının yogayı ve Hinduizmi tanımasını sağlayan kişi olmuştur.


Batıya yerleşen ilk yoga hocası olan Paramahansa Yogon, 1920 yılında ABD’de "Kendini Geliştirme Derneği"ni kurmuş ve bu dernek 1935 yılında tüzel kişilik kazanmıştır. 20. yy.ın ikinci yarısında ise yoga, felsefesi ve uygulamalarıyla büyük ilgi toplamıştır.


YOGA TÜRLERI


Birbiri hakkında olumsuz düşünceye sahip olmayan birçok yoga türü vardır. Bunların çıkış noktaları ve amaçları aynı olup, "Yama ve Niyama" olarak adlandırılan ana kuralları bulunmaktadır. Yama; aç gözlülüğü, şiddeti ve kişinin nefsine hâkim olamayışını yasaklar. Her şeye karşı sevgi ve merhamet duymayı, şiddetten kesinlikle kaçınmayı önerir. Niyama; aralarında saflık, sadelik, çalışma ve tanrıya bağlanmanın da yer aldığı on emirden oluşur. Yama ve niyama adı verilen ana kuralların, yoga eğitiminin bir bölümü olarak uygulanmasından sonra "Samadhi"ye ulaşılır. Samadhi "her şeyin tekniğini anlamak, insanın kendi iyiliği ile başkalarının iyiliğinin aynı olduğunu bilmek" demektir. Yoga öğretisini uygulayan ve belirli düzeye ulaşmış kişilere "yogi", yoginin ruhen ve bedenen ulaşacağı en üst ustalık seviyesine de "guru" adı verilir. Birçok türü olmakla birlikte, en çok bilinen yoga türleri altı tanedir:


1. Bhagavadgita’nın Üç Yogası
Bhagavadgita, yoganın Jnana (bilgelik), Karma (eylem) ve Bhakti (bağlılık)’den oluşan üç ana yolunu açıklar.


2. Tantra Yoga:
M.S. 4. yy.da ortaya çıkan, gelişmiş bir Hint felsefesi ve uygulamasıdır. Vedenta’nın tek gücü olarak benimsenmesine ve Samadhi’nin fiziksel yollarla elde edilen ruhsal aydınlanmasına dayanır.


3. Hatha Yoga
Tantra Yoga gibi vücut yoluyla zihni etkileyerek derin düşünceye dalma sırasında kullanılan arınma uygulamalarıyla fiziksel egzersizleri kapsar. Batıda en tanınan ve bilinen yoga disiplinidir. Vücuda hükmederek sağlıklı olmayı hedefleyen Hatha Yoga, zihinle bedenin mükemmel bir uyum içinde olmasını sağlar. Hatha yogileri, hiç zarar görmeden günlerce toprak altında kalabilirler.


4. Kundalini Yoga
Çöreklenmiş uyuyan bir yılanla simgelenen yoga türü olup, evrensel enerji ve seks gücüyle bir tutulur.


5. Laya Yoga
Kundalini yoga ve Chakra varsayımını (beyindeki en yüksek nokta) kapsayan, lotus çiçekleriyle simgelenen yoga türüdür.


6. Raja Yoga
Pantanjali’nin bir araya getirdiği Yoga Sutra’ların da açıklandığı sistem olup, Astranga Yoga adı verilir. Astranga "sekiz kol" anlamına gelmekte olup Raja Yoga’nın yolu da sekiz aşamaya bölünmüştür. Ilk iki aşama ahlâkî hazırlığı, sonraki iki aşama fiziksel hazırlığı, beşinci aşama duyuları denetlemeyi içerir.
Bunlar, yoganın dış yardımcıları olarak tanımlanır. Son üç aşama ise; dayanıklılık, yapılaştırma ve eksiksiz zihinsel yoğunlaşma olup, yoganın iç yardımcılarını oluştururlar.


YOGANIN YARARLARI


Yoga, zihinsel ve fiziksel yararları saymakla bitmeyen, tüm vücuda faydası olan bir egzersizler sistemidir. Yoga yapmaya başlayanlarda, küçük rahatsızlıkların psikosomatik belirtileri kaybolur. Kişi kendini daha sağlıklı, vücudunu hafif ve canlı hisseder. Çevresiyle daha uyumlu ve sıcak ilişkiler kurar. Günümüzde pek çok kimse ruhsal yönünden çok, dinlenmeyi öğrenmek için yoga yapmaktadır. Yoga duruş ve egzersizlerinin vücuda çok yararlı etkilerinin olduğu, yapılan tıp araştırmalarıyla kanıtlanmıştır.


Yoga; bel kemiği ve eklem yerlerinin oynak kalmasını sağlar, kireçlenmeyi önler, solunum, sindirim sistemini ve kan dolaşımını düzene sokar. Aşırı şişmanlık, yorgunluk ve uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisinde de çok faydalıdır.


Yoga tüm yaştaki insanlar için idealdir. Insanların birbirleri ile yarışmasına olanak tanımayan, herkesin kendi sınırları içerisinde yapabileceği bir tedavi yöntemidir. Çocuklar da yoga yapabilir. Gebe bayanları doğuma hazırlar. Hayatları boyunca egzersiz yapmamış pek çok kimse de yoga çalışmalarına başlamaktadır.


YOGA DURUŞ VE HAREKETLERI
Yoga egzersizlerinin yapılacağı ortamın temiz ve sakin olması gerekir. Yoga yapan kişiler, hareketlerini engellemeyecek bol kıyafetler giymeli, ayaklar ise çıplak olmalıdır. Kullanılan tek malzeme, oturma ve yatma hareketleri için gerekli olan kilim, halı ya da battaniyedir. Yoga hareketleri için en uygun zaman, sabahın erken saatleridir. Akşam çalışmaya başlarken ise mide boş olmalıdır.


ÖNEMLI DURUŞ VE HAREKETLER


1. TADASANA (Dağ)
Basit ayakta duruş biçimi olup, başparmaklar birbirine değer, ayaklar paralel, dizler ve bel kemiği gergin, omuzlar ve eller gevşektir.


2. U. PARSVAKONASANA
Uttihita "germe", parsva "yan", kona "acı" demektir. Bu hareket, vücudun iki tarafının da büyük güçle çekilmesini sağlar. Hareket sırasında kalçalar öne bakmalı, baldır yere dik olmalı, bilek dizin tam üstüne gelmelidir.


3. UTTUNASANA (Gevşeme)
Bu hareket vücudu rahatlatmak, dinlendirmek ve zihni tazelemek için yapılır. Tadasana duruşunu takiben, derin soluk alınıp verilir ve aynı anda sırt düz olarak, kalçalardan öne doğru eğilip doğrulma hareketi yapılır.


4. VRKSASANA (Ağaç)
Bu hareket sayesinde vücut denge kazanır. Bir bacak yere tam olarak basarken, diğer bacak dizden gerilerek sağlam bir duruş sağlanır. Avuçlar birbirine yapıştırılarak, kollar ve dirsekler bükülmeden başın üstünden kaldırılır.


5. PARSVOTTASANA
Ellerin arkada birbirine dayanarak birleştirilmesiyle başlayan hareketler dizisi olup, yoganın en değerli egzersizlerinden biridir. Bu hareketle akciğerin iyi çalışması ve omuzların dikleşmesi sağlanır.


6. DANDASANA (Değnek)
Değnek anlamına gelen "dando" sözcüğünden türemiş bir harekettir. Bu duruş biçiminde sırt iyice dikleşir ve bu arada bacaklar acımaya başlar. Eller, parmaklar ayağa bakacak şekilde kalçanın yanında yere konulur.


7. PASCHIMOTTANASANA (Öne Eğilme)
Batı anlamına gelen bu hareket, yoga duruşlarının en önemlilerindendir. Bu harekette vücudun üst bölümü, bacakların üstüne dümdüz yatırılır ve bu durumda beş dakika gibi bir süre kalınarak dinlenilir.


8. BADDAHA KONASANA (Kunduracı)
Bu duruş biçimi Hintli kunduracıların geleneksel çalışma biçimidir. Bacaklar arasındaki açı geniş olup, ayaklar avuçların içine alınır.


9. SURYA NAMASKARS (Güneşe Selâm)
Altı yoga duruşunu birleştiren ve seri olarak yapılan on hareketten oluşan egzersizdir. Vücudu geren ve aktifleştiren bu hareketlerin yapılabileceği en uygun zaman sabahtır.


10. USTRASANA (Deve)
Kamburluğu ve omuz düşüklüğünü düzelten bu harekette dizler, bacaklar ve ayaklar = st1 ns = :schemas-microsoft-comffice:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="30 cm">30 cm</st1:metricconverter> açılarak yere çökülür. Kalçalara konulan eller, yavaş yavaş, avuç içleri ayak tabanına değecek biçimde hareket ettirilirken baş arkaya sarkıtılarak bel geriye doğru bükülür.


11. PADMASANA (Lotus)
Düşünceye dalmak amacıyla yapılan klâsik bir yoga duruşudur. Bu harekette ayaklar, karşısındaki uyluğun üzerine konarak sırt düz olarak oturulur.
Bağdaş kurma olarak da tanımlanan bu oturuş biçiminin birçok türü vardır.


12. SAVASANA (Ceset)
Duruş biçimlerinin en önemlisi ve en zoru olup genellikle son hareket olarak yapılır. Bu hareketle vücut dinlenir ve gevşemeye hazırlanır. Kişi düz bir yere sırt üstü uzanır, avuç içleri yukarı bakacak şekilde kollar vücudun iki yanına uzatılır ve kasların gergin olmasına dikkat edilir.



özlem58 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 01-04-2008, 23:40   #2
webkerem
Administrator
 
webkerem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oca 2006
Bulunduğu yer: Malatya
Mesajlar: 6.253
Teşekkürleriniz: 325
1.137 Mesajına 2.464 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
webkerem is an unknown quantity at this point
Standart

teşekkürler hocam.





[FLASH WIDTH=468 HEIGHT=70]http://www.bedenegitimi.gen.tr/swf/site1.swf[/FLASH]
__________________
webkerem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25-04-2008, 22:20   #3
calimero
Girişken Üye
 
calimero - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Kas 2007
Bulunduğu yer: Bursa
Mesajlar: 174
Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
calimero
Standart

çok güzel özlem arkadaş..yoga çok ilgimi çeken birşey,siz yapıyor musunuz??bilginizden yararlanmayı çok isterim..
calimero isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25-04-2008, 23:07   #4
hat64
Çalışkan Üye
 
hat64 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eki 2007
Mesajlar: 3.631
Teşekkürleriniz: 2
12 Mesajına 18 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 21
hat64 is on a distinguished road
Standart

teşekkürler Özlem Hocam..
__________________
\'\'ONE WORLD ONE DREAM\'\'





hat64 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
yoga


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aerobik, Step, Pilates, Yoga, Teabo, Ağırlık Çalışmaları vs. 13 CD webmaster Step - Aerobik - Fitness - Pilates Eğitim Videoları 13 21-02-2012 16:49
YOGALATES -Yoga destekli PİLATES Eğitmenliği Sertifika Programı oslemm Antrenör ve Hakem Kursları, Seminerler 13 10-03-2010 18:06
Yoga - 1 (1 saat 11 dk) webmaster Step - Aerobik - Fitness - Pilates Eğitim Videoları 1 29-08-2009 12:55
Yoga (15 dk) webmaster Step - Aerobik - Fitness - Pilates Eğitim Videoları 0 09-12-2008 02:38
Yoga Nedir? webmaster Beden Eğitimi ve Spor 2 26-04-2008 12:33

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2025, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159