18-09-2009, 21:28 | #1 |
Super Moderator
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19 |
Reklam Alanı
="mail">aguclu@milliyet.com.tr Abbas Güçlü Diyalog 18 Eylül 2009 Üniversitelerdeki boş kontenjan sayısı 140 bine çıkmış. Müthiş bir rakam. Bu durumu, sadece <A name=aspx1 rel="nofollow" target=_blank ="return false;" jQuery1253297943299="91">ekonomik</A> krizle ilişkilendirmek büyük hata olur. Sınav sisteminin gelecek yıl değiştirilerek katsayıların kaldırılacak olmasının da çok etkili olduğu söylenemez. Üniversite mezunu işsiz oranının <A name=aspx1 rel="nofollow" target=_blank ="return false;" jQuery1253297943299="94">tavan</A> yapması da tek başına bir gerekçe olamaz. Peki o halde, yüz binlerce gencin gecesini gündüzüne katarak girmek için çok büyük <A name=aspx1 rel="nofollow" target=_blank ="return false;" jQuery1253297943299="95">bir</A> mücadele verdiği üniversiteler niye boş kaldı? Bunun pek çok nedeni var. Yukarıdaki gerekçelerin hepsi de doğru. Ama eksik. Çünkü hemen herkesin kendisine göre bir gerekçesi var. Hükümete, YÖK’e, MEB’e, ÖSYM’ye, DTP’ye, üniversitelere ve diğer ilgili kurumlara düşen görev, bu ilgi azalmasının nedenlerini bilimsel bir şekilde araştırmak olmalıdır. Boş kalan her kontenjan, sadece milli servetin erozyona uğraması anlamına gelmiyor. Gençlerin hayallerini de çalıp götürüyor. Eğer yanlışlık öğrencilerin çok istediği alanlarda değil de farklı alanlarda kontenjan artışı sağlanıp, bunların boş kalması ise üniversitelerin süratle yeniden yapılanma süreci içerisine girmeleri gerekmez mi? Kontenjan açığı sadece üniversitelerde mi var? Hayır. Anadolu liseleri ile <A name=aspx1 rel="nofollow" target=_blank ="return false;" jQuery1253297943299="100">özel</A> Türk ve yabancı okullarda da fazlasıyla açık bulunuyor. Peki bu açıklar ne olacak? Bir şekilde doldurulması gerekiyor. Tabii ki kaliteyi düşürmeden. Ona buna avantaj sağlamadan. Niye doldurulmalı? Bakın 16.09.2009 tarih 15131 sayılı aşağıdaki genelgede MEB bu konuda ne diyor: ‘’Fiziki kapasitesi dolmayan okullarımızın atıl kalmaması, madde ve insan kaynaklarının etkin kullanılması, kapasite üstü faaliyet gösteren okullarımızın yükünün hafifletilmesi, kalabalık sınıf mevcutlarının normal seviyeye çekilmesi amacıyla İlgi (a) Yönetmenlik’in 17/f maddesi kapsamında fiziki kapasitesi dolmayan okullarımıza öğrenci alınabilecektir.’’ Demeye diyor da peki sonuç? Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Başbakan Erdoğan’ın da zaman zaman bu yönde açıklamaları oldu. “Kontenjanlar neden boş kalıyor, yazık değil mi? Doldurulsun” dedi. Çok haklı. Ama bu sistemin sorumlusu da kendisi değil mi? MEB bürokrasisi sadece bu konuda değil, başta dershaneler ve sınavlar olmak üzere daha birçok konuda Başbakan’ın talimatlarını dikkate almıyor. Dahası, ne söylerse <A name=aspx1 rel="nofollow" target=_blank ="return false;" jQuery1253297943299="102">tam</A> aksini yapıyor. Bilinçli ve kasıtlı olarak mı böyle bir tavır içerisindeler? Hiç sanmıyorum. Ama gelinen nokta bu yönde!.. Peki nasıl dolar? Yüz binlerce öğrenci öğrenim görmek için yanıp tutuşurken, sınıf mevcutları 50-60’a yükselmişken, çağımızın en değerli hazinesi eğitilmiş insan gücü iken, her biri milli bir servet olan bu kontenjanlar boş kalmamalıdır. Bu konuda herkes taşın altına elini koymak zorundadır. MEB, devlet liseleri ve üniversiteler için kontenjanları dolduracak yeni açılımlar getirmeli, özel ve vakıf öğretim kurumlarında ise kar marjları düşülerek yeni avantajlar sunulmalıdır. Bu arada herkes dibe vururken kâr rekoru kıran bankalar da sıfıra yakın faizlerle öğrenim kredisi vermelidir. Onlar bunu yapmıyorsa da devlet zorunluluk getirmelidir. Nasıl ki sıkıntıya düştüklerinde devlet kasasından onlara destek sağlanıyorsa ve bu kârlarını halkın üzerinden yapıyorlarsa, bu soruna da el uzatmalılar.. Genç bakış Genç Bakış önümüzdeki hafta yeni sezona merhaba diyor. Bayram sonrasında, okullar açılmadan hemen önce, çarşamba gecesi, eğitimin güncel sorunlarını ele alacağız. Öğretmen atamalarından sınavlara, ek yerleştirmeden mesleki eğitime, yeni sınav sisteminden kadrolaşmaya kadar hemen her konu masaya yatırılacak. Milletvekilleri,eğitim sendikaları, veliler, öğrenciler ve atanamayan öğretmenler sıkıntılarını dile getirecekler. Genç Bakış’a genelde dışarıdan hiç konuk almıyoruz. Ama yeni öğretim yılıyla ilgili olarak hemen her kesimin o kadar çok sıkıntısı var ki, ilk program için farklı biraçılım getirip, dışarıdan da konuk alalım istedik. İlle de ben de gelip, şu sorunu dile getirmek istiyorum diyorsanız, gencbakis@kanald.com.tr’ye yazabilirsiniz. Program İstanbul'da gerçekleşecek... Özetin özeti: Ağlamak, sızlamak yerine çözüm üretmeliyiz...
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum. |
Reklam Alanı |
Popüler Sitelerde Paylaş |
Etiketler |
boş, kalmasın, kontenjan, niye |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|