Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Kütüphane > Beden Eğitimi ve Spor

Beden Eğitimi ve Spor Beden Eğitiminin Tanımı, Amaçları, Faydaları, Spor Yöneticiliği, Felsefesi, Fizyolojisi

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 26-11-2009, 19:38   #1
binali
Super Moderator
 
binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Şub 2008
Bulunduğu yer: Samsun
Mesajlar: 2.731
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart

Reklam Alanı
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">REKREASYON UZMANLARININ İMZA YETKİSİ
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">
Ülkemizde en yavaş işleyen ve hatta işlemeyen kurumların başında bürokrasi gelmektedir. Eksik çıkarılan yasalar, araştırmadan bilim adamlarının görüş ve düşüncelerine
başvurulmadan, birilerinin dayatmaları ile çıkarılan yasalar ne yazık ki Türkiye şartlarına uymadığı için: Gerek uygulama aşamasında gerekse diğer aşamalarda büyük sıkıntılar meydana getirmektedir.

justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Bu şeklide hem milyonlarca lira maddi zarar meydana gelmekte hem de insanlara kaliteli hizmet verilememektedir. Bu durumun en güzel örneğini biz rekreasyon öğrencileri yaşmaktayız. Bundan iki yıl önce SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) tarafından hazırlanan kanun taslağında rekreasyon uzmanlarının rehabilitasyon merkezlerinde görev alması ve imza yetkisi verilmesi konusunda bazı maddeler bulunmakta idi.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Tam bu süreçte Rehabilitasyon Merkezleri normal okullara bile eğitim götürmekten aciz olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Milli Eğitim bakanlığı yetkilileri ise yeni hazırlanan yasa taslağında rekreasyon hakkında bilgi sahibi olmadığı için bölümümüzün ismini bile bu kanun taslağında belirtmemişlerdir. Yıllardır engelli bireylerin rehabilitasyonu için hizmet veren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme kurumunun bilgi ve tecrübelerinden yararlanmayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri rekreasyon uzmanları ile ilgili olarak hiçbir çalışma yapmamıştır.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Uzun süre bilgilendirilme yapılan SHÇEK yetkilileri Rekreasyon Uzmanlarının mutlaka Rehabilitasyon merkezinde görev almasını isterken Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri yani engelli bireyin eğitimi ve rehabilitasyonu konusunda tecrübe ve bilgi birikimine sahip olmayan rekreasyon uzmanlarını görmezden gelmektedir. Aşağıda SHÇEK tarafından hazırlanmış kanun taslağını ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinde hazırlanmış kanun taslağını karşılaştıracağız.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Bizler yani rekreasyon öğrencileri bu saatten sonra ortak hareket etmek zorundayız. İlgili yazımızdan hemen sonra yine bu sitede örnek bir mektup yazacağız ve bu mektubu hangi adreslere ve kimlere göndereceğimizi sizlerle paylaşacağız. Bu şekilde sesimizi duyurmaya ve kamuoyu oluşturmaya çalışacağız. Uygulayacağımız baskı sonucunda bizlerin yani rekreasyon uzmanlarının da imza yetkisi alacağından en küçük bir şüphem yoktur; çünkü bu bizim en büyük hakkımızdır.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">
Engelli bireylerin eğitiminin bir bütün olduğunu ve bu bütünü oluşturan parçaların birlikte hareket etmeleri sonucu bu eğitimin başarıya ulaşabileceğini daha önceki makalelerimizde sizler ile paylaşmıştık. Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim veren uzmanların her birinin engelli bireyin bir alanın ile ilgilenirken rekreasyon uzmanlarının hem fiziksel gelişim hem de sosyal gelişim alanında eğitim verdiğini ve bu eğitimleri diğer uzmanlar ile birlikte yürüttüğünü belirtmiştik. Bütün bunlara rağmen rekreasyon uzmanlarının hala rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilmeleri için imza yetkisinin verilmemesinin sebebini anlamakta güçlük çekmekteyiz.
Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışacak personelin kimler olması gerektiği konusunda şimdiye kadar hazırlanan kanun taslaklarını karşılaştırıp rekreasyon uzmanlarının nasıl mağdur edildiği konusunda çok rahat bilgi sahibi olabiliriz. 2002 yılında SHÇEK tarafından hazırlanan kanun taslağında rekreasyon uzmanlarına rehabilitasyon merkezlerinde görev verilmesine dair bazı maddeler bulunmakta idi.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Rehabilitasyon merkezinde görev alacak personel ile ilgili madde de rekreasyon uzmanları “Terapi Rekreasyonu Uzmanı” olarak belirtilmekte idi. İlgili yasanının 13 ve 14 maddelerinde rekreasyon tanımı geçmektedir.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">
Yasa taslağında rekreasyon:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">13. Rehabilitasyon:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan özrü ortadan kaldırmak veya özürlülüğün etkilerini mümkün olan en az düzeye indirmek, özürlüye yeniden fiziksel, zihinsel, psikolojik, ruhsal-duygusal, sosyal, meslekî ve ekonomik yararlılık alanlarında başarabileceği en üst düzeyde yetenekler kazandırarak; evinde, işinde ve sosyal yaşamında kendine ve topluma yeterli olabilmesi ve özürlünün toplum ile bütünleşmesi, ayrımcılığa karşı tüm tedbirlerin alınması amacıyla verilen koruyucu, tıbbî, meslekî, eğitsel,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">REKREASYONAL VE PSİKO-SOSYAL HİZMETLER BÜTÜNÜNÜ,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">14. Rehabilitasyon Ekibi:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Rehabilitasyon alanında Uzman Hekim, Fizyoterapist, Rehabilitasyon Hemşiresi, İş ve Uğraşı Terapisti, Psikiyatr/Klinik Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Ortez-Protez Teknisyeni/Teknikeri, Konuşma Terapisti, Çocuk Gelişim ve Eğitimcisi, Özel Eğitim Öğretmeni, Rehber Öğretmen, Diyetisyen, Meslek Danışmanı, Rehabilitasyon Mühendisi,
REKREASYON TERAPİSTİ,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Optometrist, Odyolog, Odyometrist, Psikolojik Rehber ve Danışman, Konsültan Hekimler, bu alanda özel yetiştirilmiş Yardımcıları (Rehabilitasyon yardımcıları).Büyük harfler ile belirttiğimiz bu iki maddede görüldüğü gibi rekreasyon uzmanları rehabilitasyon merkezinde çalışması gereken personel olarak belirtilmektedir. Ayrıca aynı yasa taslağının 15 maddesinde rehabilitasyon merkezinin tanımı yapılırken:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">15. Rehabilitasyon Merkezi:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Rehabilitasyonun amaçları doğrultusunda koruyucu, tıbbî, meslekî, REKREASYONAL,eğitsel, psiko-sosyal rehabilitasyon hizmetlerinin tek tek veya bir bütün halinde, interdisipliner bir modelde yataklı veya yataksız olarak verildiği resmi yada özel kuruluşları, Görüldüğü gibi gerek rehabilitasyon merkezlerinde çalışacak personel bölümünde gerekse rehabilitasyon merkezlerinin tanımı bölümünde rekreasyon özellikle vurgulanmaktadır.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">30 Mayıs 2 Haziran 2005 tarihleri arasında Özürlüler Şuarasında yapılan toplantıda engelli bireyin rehabilite edilebilmesi için mutlaka rekreasyon uzmanlarına görev verilmelidir şeklinde tanımlamalarda bulunulmuştur. İlgili yasada:Hastalık ve özürlülüğün önlenmesi için koruyucu rehabilitasyon hizmetleri verilmelidir. Koruyucu rehabilitasyon hizmetleri birincil (sağlık eğitimi, beslenme eğitimi ve beslenmenin geliştirilmesi, koruyucu ana-çocuk sağlığı vb), ikincil (hastalık veya bozukluğun kalıcı özürlülüğe dönüşmesini engellemek) ve üçüncül (tıbbi, sosyal, ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri, ayrıca uygun ve yeterli teknolojinin kullanılması ve çevrenin düzenlenmesi) alt basamaklarını içerir.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Özürlülük oluştuktan sonra geniş kapsamlı rehabilitasyon hizmetleri önem kazanır. Rehabilitasyon; fizyolojik ve anatomik yetersizliği ve çevreye uyum zorluğu olan kişinin fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">
REKREASYONEL (BOŞ ZAMANI DOLDURMAYA YÖNELİK FAALİYETLER) VE EĞİTSEL POTANSİYELİNİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARIN TÜMÜDÜR.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Rehabilitasyon, kişinin özürlülüğünü ve engelliliğini azaltmaya ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik bir eğitim sürecidir. Bu çerçevede rehabilitasyon hizmetleri tıbbi rehabilitasyon hizmetleri, sosyal rehabilitasyon hizmetleri, mesleki rehabilitasyon hizmetlerini ve toplum temelli rehabilitasyon hizmetlerini içerir. Rehabilitasyon bir ekip hizmetidir. Bu ekipte fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi, rehabilitasyon hemşiresi, fizyoterapist, iş uğraşı terapisti, ruhsal sağlık ekibi (psikiyatrist, psikolojik rehber danışman ve klinik psikolog), sosyal hizmet uzmanı, ortez -protez teknisyeni, konuşma terapisti, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı, özel eğitim öğretmeni, diyetisyen, meslek danışmanı, rehabilitasyon mühendisi,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">REKREASYON TERAPİSTİ,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">ev ekonomisti (aile ve tüketici bilimleri bölümü) ve konsültan hekimleri içerir. Gerek görüldüğü takdirde diğer meslek grupları ekip kapsamına alınır. Rehabilitasyon özürlünün topluma katılımında temel rolü üstlenir. Ancak bu alanda hizmetlerin yaygınlaştırılması ve eğitimli ekibin koordinasyonunda bazı sorunlar mevcuttur. Bu alanda sağlıkla ilgili sorunlar şunlardır; 30 Mayıs tarihinde yapılan ve çok geniş bir katılımın sağlandığı şurada rekreasyon uzmanlarının iş tanımlaması yapılmış ve rekreasyon kavramı (engelli bireylerin sosyalleşmesi için) şeklinde tanımlanmıştır.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Bu iki kanun taslağında rekreasyon uzmanlarına imza yetkisi tanınması gerektiği konusunda vurgu yapılırken Milli Eğitim Bakanlığının geçen ay çıkarmış olduğu yasa taslağında rekreasyon uzmanlarının adı bile geçmemektedir.
İlgili yasada:
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">Kurstagörevlendirilecek personelMadde
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">6-Kursta;
a) Müdür,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">b) Müdür yardımcısı (Kontenjanı 150 kursiyerden fazla olan kurslarda zorunlu),
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">c) Gerekli koşullar oluşturulduğunda, genel müdür ve genel müdür yardımcısı, d) Zihinsel engelliler eğitimi için zorunlu personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Özel eğitim sınıf öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Rehber öğretmen veya psikolog,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">e) Otistik bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Özel eğitim sınıf öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Rehber öğretmen veya psikolog,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">f) İşitme engelli bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Özel eğitim sınıf öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Rehber öğretmen veya psikolog,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">g) Bedensel engellilerin eğitimi için zorunlu personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Özel eğitim sınıf öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Rehber öğretmen veya psikolog,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Fizyoterapist,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">4. Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">h) Görme engelli bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Özel eğitim sınıf öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Rehber öğretmen veya psikolog,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">i) Zorunlu olmayıp isteğe bağlı personel;
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">1. Branş öğretmenleri (müzik, resim, beden eğitimi, iş ve teknik eğitimi),
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">2. Uzman ve usta öğretici,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">3. Odyolog veya eğitim odyoloğu,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">4. İşitme-konuşma terapisti,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">5. Okul öncesi eğitimi öğretmeni,
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">6. Fizyoterapist
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">görevlendirilir.Fizyoterapi gerektiren bireylerin kayıtlarını yapabilmeleri için kurslarda fizyoterapist zorunlu personel olarak görevlendirilir.Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan kanun taslağında görüldüğü gibi rekreasyon uzmanlarının adından bile bahsedilmemektedir. Yılların tecrübesini bünyesinde barındıran SHÇEK tarafından daha önce hazırlanan taslaklardan faydalanılmadığı, bilim adamlarının görüş ve düşünceleri alınmadan bu kanun taslağının yasalaştığı açıkça görülmektedir.
justify; MARGIN: 0cm 0cm 10pt">
SONUÇ
Engelli bireylerin sosyalleşmesi, fiziksel gelişim sağlayabilmesi ve motorsal gelişimlerine kattı sağlanabilmesi için gerekli olan Terapi Rekreasyonu uzmanları siyasi kaygılardan dolayı hiçbir araştırma yapılmadan, bilim adamlarının görüş ve düşüncelerine başvurulmadan kabul edilen kanun taslağı ile yok sayılmıştır. Bu saten sonra biz rekreasyon öğrencileri ve mezunları ortak hareket etmek zorundayız. Konu ile ilgili olarak kısa süre sonra bu sitede örnek bir mektubu sizler ile paylaşacağız. Bizlerin burada yapması gereken her gün bu mektubu belirtmiş olduğumuz adreslere göndermenizdir. Örnek mektuba kendi görüş ve düşüncelerinizi de ekleyip başta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri olmak üzere konu ile ilgili olan bütün kurumlara bıkmadan her gün göndermeliyiz.
Kaynak:
1. www.shcek.gov.tr
2. www.meb.gov.tr
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
rekreasyOn, uzmanlarinin, yetkİsİ, İmza


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
REKREASYON webceren Sunular ve Slaytlar 10 12-02-2010 00:37
Rekreasyon cevik03 İstek Bölümü 1 05-02-2009 17:09
Egzersiz İmza Kağıdı israfil_58 Beden Eğitimi Ders Dışı Egzersiz Planları 3 03-09-2008 04:01
FİTNES UZMANLARININ BEDENLERİNE YÖNELİK ALGILARI selçuk Yüksek Lisans ve Doktora Yapanlar 1 27-06-2008 15:24
FİZİK TEDAVİ İÇİN İMZA YETKİSİ ozgurkacar Sohbet ve Tartışma 6 14-03-2008 20:35

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2025, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159