|
08-09-2009, 11:11 | #1 |
Super Moderator
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19 |
Reklam Alanı
="PosterIcons -icons"> =Post> =article> Öğretmenlerin talep ettiği, sendikamızın da ısrarlı takibi sonucu bugün yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik ile ilgili bilinmesi gereken hususları 20 soru ve 20 cevapta sizler için değerlendirdik.(Kaynak: Eğitim bir Sen ) Soru -1: Eğitim kurumları yönetim kademeleri kaç başlıkta düzenlenmiştir? Cevap-1: Eğitim kurumları yönetim kademeleri Yönetmelikte; Birinci Kademe: Eğitim kurumu müdür yardımcılığı, İkinci Kademe: Eğitim kurumu müdür başyardımcılığı, Üçüncü Kademe: C tipi eğitim kurumu müdürlüğü, Dördüncü Kademe: B tipi eğitim kurumu müdürlüğü, Beşinci Kademe: A tipi eğitim kurumu müdürlüğü olmak üzere beş kademe olarak düzenlenmiştir. Soru-2: Eğitim kurumu yöneticiliklerine atama kriterleri nelerdir? Cevap-2: Yönetmelikte eğitim kurumu yöneticiliklerine atamalar, genel ve özel şartlar olmak üzere iki aşamada düzenlenmiştir. 1) Eğitim kurumu yöneticiliği görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır: a) Yükseköğrenim görmüş olmak, b) Okul öncesi eğitim kurumlarına atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmenevi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak, c) Bakanlık kadrolarında en az 3 yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak, ç) Varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak, d) Yöneticilik görevi, son üç yıllık hizmet süresi içinde adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak, e) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, bu yükümlülükten muaf tutulmuş ya da sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak bu yükümlülüğü ertelenmiş olmak, f) Varsa atanacağı görev için öngörülen seçme sınavında başarılı olmak. 2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır. 3) Anadolu statülü mesleki ve teknik eğitim kurumları yöneticiliklerine atanacak meslek dersleri, atölye ve laboratuvar öğretmenleri bakımından bu statüdeki kurumlarda görev yapma veya yapmış olma şartı aranmaz. 4) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyan aday bulunamaması durumunda bu fıkrada sayılanlar da dâhil olmak üzere diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar, atanmış oldukları eğitim kurumu yöneticiliğinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu şekilde atanmış olanlar başka bir yönetim kademesine atanmak istemeleri hâlinde bu yönetmelikle belirlenmiş olan genel şartları taşımaları gerekir. Soru-3: Eğitim kurumu müdürü atamalarında genel şartların yanında aranan özel şartlar nelerdir? <H2 justify; LINE-HEIGHT: normal; MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Cevap-3:Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar; 1) (C) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak, 2) (B) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak, 3) (A) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak şeklinde 3 başlık altında belirlenmiştir. Soru-4: Eğitim kurumu müdür yardımcısı atama kriterleri nelerdir ve nasıl yapılır? Cevap-4: Müdür yardımcılığı sınavını kazanmış olan yönetici adayları; - Duyurusu yapılan boş müdür yardımcılıklarına atanmak üzere, bu yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda (İLSİS) başvuruda bulunabilirler. - Başvuruda bulunan adayların atamaları sınav puanı üstünlüğüne göre yapılır ve atama sonuçları elektronik ortamda duyurulur. Soru-5: Eğitim kurumu müdür başyardımcısı atama kriterleri nelerdir ve nasıl yapılır? Cevap-5: En az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde duyurusu yapılan boş müdür başyardımcılıklarına atanmak üzere, bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunmak, - Başvuruda bulunanlar arasından bu yönetmelik eki Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda oluşacak puan esas alınarak, tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre atama yapılacaktır. Soru-6: <STRONG Eğitim kurumu yöneticiliği sınavları ve başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?[/b] Cevap-6: Eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılığı için sınavların yapılacağı tarihten<EM mso-bidi-font-style: [/i]en az bir ay önce Bakanlıkça ülke genelinde duyuru yapılır. Söz konusu duyuruda; sınavların yapılacağı yer, zamanı, sınavlarda toplam kaç soru sorulacağı ve puan değerleri, başvuru süreleri, şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar sınav komisyonunca belirlenerek yapılacak duyuruda belirtilir. Soru-7: <STRONG Eğitim kurumu müdür yardımcılığı sınavına kimler başvuruda bulunabilir?[/b] Cevap-7:- Eğitim kurumu müdür yardımcılığı sınavına, Bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olanlar başvuruda bulunabilecektir. <STRONG Soru-8: Eğitim kurumu müdürlüğü sınavına kimler başvuruda bulunabilir? [/b] <STRONG Cevap-8[/b]: Eğitim kurumu müdürlüğü sınavına bir yıl yöneticilik yapmış olan yönetici adayları başvurabilir. <STRONG [/b] <STRONG Soru 9- Bir aday hem müdür hem de müdür yardımcılığına başvurabilir mi?[/b] <STRONG Cevap 9- [/b]Yönetmelikte eğitim kurumu müdürlüğüne ve müdür yardımcılığına ilişkin genel ve özel şartlar belirtilmiş olmakla birlikte, her iki şartı birlikte taşıyan adayların belirli aralıklarla açılan her iki yöneticiliğe de başvuruda bulunup bulunamayacağı ayrıntılı olarak düzenlenmemiştir. Ancak, sınavlara başvurulara ilişkin esas ve usullerin hazırlanacak sınav kılavuzunda belirleneceği belirtilmiştir. Bu nedenle, sınav kılavuzunda müdür ve müdür yardımcılığı başvuru şartlarını taşıyanların her ikisine de başvuru hakkı verilmesi halinde, başvuruda bulunmasında herhangi bir sakınca olmayacağı değerlendirilmektedir. <STRONG [/b] Soru-10: Norm kadro fazlası konumuna düşen <STRONG eğitim kurumu yöneticilerinin durumu ne olacak?[/b] Cevap-10: Eğitim kurumu yöneticiliklerinin hangi hallerde ve durumlarda sona ereceği yönetmeliğin ilgili bölümlerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, norm kadro fazlası konumuna düşen yöneticilerin <A>Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeli</A>ğinde belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri iki öğretim yılı daha devam eder ve bu süre içerisinde yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Bu sürenin sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde, durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Soru-11: Eğitim kurumu yöneticisi olup yurtdışına gönderilen yöneticilerin durumu ne olacaktır<STRONG ?[/b] Cevap-11:- Yurtdışında veya uluslararası kuruluşlarda bir yıl ve daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilikleri sona erer ve bu şekilde yöneticilikleri sona erenler daha sonra yeniden atama kapsamında duyurusu yapılan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Soru-12: Eğitim kurumu müdür yardımcılığı seçimine yönelik sınav konuları ve puan değerleri nelerdir<STRONG ?[/b] Cevap-12: Yönetmelikte; - Türkçe-Dilbilgisi: %10, - Resmî Yazışma Kuralları: %5, - Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik %10, - T.C. Anayasası (Toplam %9) - Genel Esaslar: %3, - Temel Hak ve Ödevler:%3, - Cumhuriyetin Temel Organları:%3, - Genel Kültür %6, - 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu dâhil görevin gerektirdiği diğer temel mevzuat %60 olarak belirlenmiştir. Soru-13: Eğitim kurumu müdürlüğü seçimine yönelik sınav konuları ve puan değerleri nelerdir<STRONG ?[/b] Cevap-13:- Yönetmelikte; - Türkçe-Dilbilgisi: %10 - Resmî Yazışma Kuralları %4, - Halkla İlişkiler ve İletişim Becerileri %4, - Okul Yönetimi %4, - Yönetimde İnsan İlişkileri %4, - Okul Geliştirme %4, - Eğitim ve Öğretimde Etik %5, - Türk İdare Sistemi ve Protokol Kuralları %5, - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dâhil görevin gerektirdiği diğer temel mevzuat %60 olarak belirlenmiştir. <STRONG [/b] <STRONG Soru 14- Ek–2 Değerlendirme Formu’nda yer alan kriterlere göre kaymakamların verdiği takdir dikkate alınacak mı?[/b] <STRONG Cevap 14- [/b]Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönergenin 6’ncı maddesinde,kaymakamların ilçe sınırları içinde görevli personele Takdir Belgesi verebilecekleri düzenlendiğinden, bu hükme bağlı olarak kaymakamların vermiş olduğu takdir belgeleri de geçerli olacaktır. <STRONG Soru 15- Ek–2 Değerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre hangi Teşekkür belgeleri dikkate alınacak?[/b] <STRONG Cevap-15:[/b] Takdir Belgesi vermeye yetkili amirlerce verilmiş olan her Teşekkür Belgesi dikkate alınacaktır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 122. maddesinde düzenlenen Merkez’de atamaya yetkili amirler, illerde valiler ve kaymakamlar tarafından verilen Teşekkür belgeleri değerlendirilecektir. <STRONG [/b] <STRONG Soru 16- Kimler iller arası yer değiştirebilecektir?[/b] Cevap 16- Yöneticilerin iller arası yer değiştirmeleri, yapılacak duyuru üzerine Bakanlıkça gerçekleştirilecektir. - İller arası yer değiştirme başvurularının son gününden geriye doğru bulunduğu ilde ez az üç yıl yöneticilik görevi yapmış olanlar, halen bulundukları yönetim göreviyle aynı kademedeki yönetim görevine olmak üzere iller arası yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. - Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine iller arası yer değiştirme yoluyla atanmak üzere başvuracakların, ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, bu yükümlülükten muaf tutulmuş ya da sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak bu yükümlülüklerini erteletmiş olmaları şarttır. - İller arası yer değiştirmelerEylül ve Ekimaylarında yapılabilir. İller arası yer değiştirmelere ilişkin iş ve işlemler bu yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıkça hazırlanacak kılavuz çerçevesinde Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu’na göre puan üstünlüğü dikkate alınarak yapılacaktır. <STRONG [/b] <STRONG Soru 17-Kimler zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacaktır?[/b] <STRONG Cevap 17- [/b]Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinde, bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilecektir. Zorunlu yer değiştirmelerde beş yıllık çalışma süresinin hesaplanmasında o yılın temmuz ayının ilk günü esas alınacaktır. Görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanların atamaları bir sonraki zorunlu yer değiştirme döneminde yapılacaktır. Zorunlu yer değiştirmeye ilişkin yapılacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler, bu yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunacaklardır. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılacaktır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılacaktır. <STRONG Soru 18-Kapatılan, dönüştürülen, birleştirilen okulların yöneticilerinin durumu ne olacaktır?[/b] <STRONG Cevap 18- [/b]Yönetmeliğe göre; a) Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu’na göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır. b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu’na göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır. c) Kapatılan eğitim kurumlarının yöneticileri, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. -Yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca; yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak varsa durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumu yöneticiliklerine, durumlarına uygun boş eğitim kurumu yöneticiliği bulunmaması hâlinde ise istekleri de dikkate alınarak kendi okullarına ya da ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumuna öğretmen olarak atanabileceklerdir. <STRONG [/b] <STRONG Soru 19- [/b]<STRONG Atama ve yer değiştirmelerde belli bir takvim var mı?[/b] <STRONG Cevap 19-[/b] Seçme sınavına göre müdür ve müdür yardımcılığına yapılacak atamalar yıl boyunca ihtiyaca göre, İl içi isteğe bağlı yer değiştirmeler ile yeniden atama ve yönetmeliğin 25’inci maddesinde sayılan görevlerde bulunmuş olanların atamaları mayıs ve haziran aylarında, Zorunlu yer değiştirmeler Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştirilecektir. İller arası yer değiştirme, Eylül ve Ekim aylarında gerçekleşir. <STRONG [/b] <STRONG Soru 20- Daha önce yöneticilik görevine sınavsız olarak atanan birisi nasıl yer değiştirebilecektir? [/b] <STRONG Cevap 20- [/b]Eğitim kurumu yöneticilerinin yer değiştirme işlemleri; ilgili yönetmelikte yer değiştirmeler için aranan şartları taşıması halinde eğitim kurumu yöneticiliğine sınavlı atananlar ile sınavsız atananlar arasında herhangi bir ayırım bulunmadığından Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu’na göre puan üstünlüğü esas alınarak yapılacaktır.
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum. |
Reklam Alanı |
08-09-2009, 17:48 | #2 |
Çalışkan Üye
Teşekkürleriniz: 7
16 Mesajına 19 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
bilgilendirdiginiz için teşekkürler.
08-09-2009, 21:00 | #3 |
Guest
|
mersi.....
|
10-09-2009, 21:42 | #4 |
Çalışkan Üye
Teşekkürleriniz: 7
16 Mesajına 19 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0 |
iki ay içerisinde sınav başvurusu yapılacagını duydum sınavda ocak yada şubattır denildi bakalım ne olacak hayırlısı.
atama, soruda, yönetici, yönetmeliği |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|