Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Genel Bölüm > Antrenör ve Hakem Kursları, Seminerler

Antrenör ve Hakem Kursları, Seminerler İllerimizdeki Antrenör ve Aday Hakem Kursuları, Seminerler vs.

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 01-02-2009, 17:34   #1
binali
Super Moderator
 
binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Şub 2008
Bulunduğu yer: Samsun
Mesajlar: 2.731
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart

Reklam Alanı
VOLEYBOL ANTRENÖRLERİNİN EĞİTİMİ, SINIFLANDIRILMASI ve BELGELENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TALİMAT

BİRİNCİ BÖLÜM - GENEL HÜKÜMLER
Amaç
Madde 1- Bu Talimatın amacı; voleybol antrenörlerinin yetiştirilmeleri, sınıflandırılmaları, belgelendirilmeleri ve görev alanları ile ilgili usûl ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Talimat; her düzeydeki voleybol antrenörlerinin yetiştirilmeleri, sınıflandırılmaları, belgelendirilmeleri ve görev alanlarına ilişkin usûl ve esasları kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu Talimat, 22 Mart 2005 tarih ve 25763 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Voleybol Federasyonu Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu Talimatta geçen;
Genel Müdürlük : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünü
Federasyon : Türkiye Voleybol Federasyonunu
Başkan : Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanını
Eğitim Kurulu : Türkiye Voleybol Federasyonu Eğitim Kurulunu
Antrenör : Voleybol dalında eğitim gördüğü kademedeki programları başarı ile tamamlayarak bulunduğu kademe için Türkiye Voleybol Federasyonundan belge alan, sporcuları veya spor takımlarını ulusal ve uluslararası kural ve tekniklere uygun olarak yetiştirme, yarışmalara hazırlanmalarını, yarışmalarını ve sürekli gelişmelerini izleme görev ve yetkisine sahip olan meslek adamını,
Bilimsel Spor Aktivitesi : Kongre, seminer, kurs, sempozyum ve benzerlerini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM - ESAS HÜKÜMLER
Antrenör Sınıflandırması
Madde 5- Antrenörler beş (V) kademe olmak üzere aşağıdaki şekilde sınıflandırılır;
5.1. I. Kademe, (Yardımcı Antrenör)
5.2. II. Kademe, (Antrenör)
5.3. III. Kademe, (Kıdemli Antrenör)
5.4. IV. Kademe, (Baş Antrenör)
5.5. V. Kademe, (Teknik Direktör)

Antrenörlerin Görev Alanları
Madde 6- Antrenörlerin kademelerine göre görev alanları aşağıdaki gibidir;
6.1. I. Kademe (Monitör - Yardımcı Antrenör): Küçükler ve yıldızlar kategorilerindeki takımlarda antrenörlük,
6.2. II. Kademe (Antrenör): Gençler kategorisinde antrenörlük, 3. liglerde antrenörlük, 1 ve 2. liglerde yardımcı antrenörlük,
6.3. III. Kademe (Kıdemli Antrenör): 2. Ligde antrenörlük, 1. ligde yardımcı antrenörlük, millî takımlarda yardımcı antrenörlük,
6.4. IV. Kademe (Baş Antrenör): 1. Ligde ve millî takımlarda antrenörlük, antrenör yetiştirme kurslarında eğiticilik,
6.5. V. Kademe (Teknik Direktör): 1. Ligde antrenörlük , millî takımlarda teknik direktörlük, antrenör yetiştirme kurslarında eğiticilik, her düzeyde takım çalıştırma ve eğiticilik.

Üst kademedeki antrenör lisansına sahip olanlar alt kademelerde de görev yapabilirler. Deplasmanlı lig kulüpleri isterlerse çalıştırıcı, libero veya pasör antrenörü kullanabilirler. Bunlardan çalıştırıcının 5 yıl lisansiye voleybol oynamış olması, diğerlerinin ise en az 2. kademe antrenörlük belgesine sahip olması zorunludur.

Antrenör Yetiştirme Faaliyetleri
Madde 7- Voleybol antrenörlerine yönelik; antrenör yetiştirme kursları ve diğer eğitim faaliyetleri (seminerler, paneller, konferanslar, çalıştaylar vb.), Türk Voleybolunun geleceği ile ilgili olarak yapılan gelişim planları gereğince, Genel Müdürlük, gençlik ve spor kulüpleri, Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ve sporla ilgili kurum ve kuruluşların öneri ve ihtiyaçları esas alınarak Federasyon tarafından düzenlenir.

Antrenör Yetiştirme Kurslarına Katılacaklarda Aranılacak Genel Şartlar
Madde 8- Antrenör yetiştirme kurslarına katılacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır;
8.1. Yüksekokul mezunu olmak veya en az 5 yıl süreyle en üst liglerde oynamış olmak kaydıyla lise mezunu olmak,
8.2. 18 yaşını doldurmuş olmak,
8.3. Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı ile malül, engelli spor branşlarında ise yalnızca görme ve zihinsel engelli olmamak,
8.4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis; 6 aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihâle ve alım satımlara fesat karıştırmak, devlet sırlarını açığa vurmak suçlarından dolayı tecil edilmiş olsa dahi ceza almamış olmak,
8.5. Sporla ilgili her türlü disiplin ve ceza düzenlemeleri (7/1/1993 tarih ve 21458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliğine göre) ve Federasyon Ceza Talimatı kapsamında son üç yıl içinde bir defada 6 ay ve daha fazla ve/veya toplam 1 yıldan fazla veya doping suçundan dolayı ceza almamış olmak.

Antrenör kurslarına başvurunun fazla olması hâlinde; yukarıdaki koşullara ek olarak; faal olarak herhangi bir okulda beden eğitimi öğretmenliği veya sınıf öğretmenliği görevini yürütmek, beden eğitimi ve spor eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak, voleybol dalında millî sporcu olmak, en az 5 yıl lisanslı sporculuk yapmış olmak ve yabancı dil bilmek tercih sebebidir.

Antrenör Eğitim Kademelerine Özel Kabûl Koşulları:
Madde 9- Antrenör yetiştirme kursları da antrenör sınıflandırmasına paralel olarak 5 (beş) kademede yapılır. Bu Talimatın 8. maddesindeki genel koşullara ek olarak her bir antrenörlük kademesi için gerekli özel başvuru koşulları aşağıdaki gibidir;
9.1. I. Kademe (Yardımcı Antrenör): Başlangıç kademesi için düzenlenen eğitim programını kapsar. Başvuru için, 8. maddede belirtilen genel koşulları taşımak yeterlidir.
9.2. II. Kademe (Antrenör): I. kademe antrenör (yardımcı antrenör) lisansına sahip olmak, 2 yıl voleybol antrenörlüğü yapmış veya en az 2 yıl süreyle üst kademe antrenörün yanında çalışmış olmak.
9.3. III. Kademe (Kıdemli Antrenör): II. Kademe antrenör lisansına sahip olmak, II. kademede en az 3 yıl süreyle çalışmış olmak, bu süre içinde sporla ilgili en az 3 bilimsel spor aktivitesine katılmış olmak,
9.4. IV. Kademe (Baş Antrenör): III. Kademe antrenör lisansına sahip olmak, III. Kademede en az 4 yıl süreyle çalışmış olmak, bu süre içerisinde sporla ilgili en az 4 bilimsel spor aktivitesine katılmış olmak,
9.5. V. Kademe (Teknik Direktör): IV. Kademe antrenör lisansına sahip olmak, IV. Kademede en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak, bu süre içerisinde sporla ilgili en az 5 bilimsel spor aktivitesine katılmış olmak.

Antrenör yetiştirme kurslarına başvuracak adayların; küçükler, yıldızlar ve gençler kategorileri ve il müsabakalarıyla ilgili çalışmalarını her sezon için en az 5 müsabaka cetveli, deplasmanlı liglerdeki çalışmalarını ise her sezon için en az 10 müsabaka cetveli ile belgelemeleri gerekmektedir.

Antrenör Yetiştirme ve Geliştirme Programları
Madde 10- Antrenör eğitim kademeleri itibariyle uygulanacak eğitim programı EK-1’de yer almaktadır. Antrenör eğitim programlarında yer alan dersler ve ders sürelerinde, gerekli hâllerde Eğitim Kurulunun önerisi ile Yönetim Kurulunca değişiklikler yapılabilir.

Madde 11- Antrenör yetiştirme kurslarının dışında, antrenörlerin sürekli meslekî gelişimleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışı her tür gelişim etkinliği Federasyon tarafından planlanır ve düzenlenir. Antrenörler ve kulüpler, gelişim etkinlikleri için teşvik edilir. Geliştirme etkinliklerine yönelik olarak sporla ilgili ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapılabilir.

Madde 12- Geliştirme Semineri: Federasyon, her yıl en az bir kez ulusal veya uluslararası düzeyde bir antrenör gelişim semineri düzenler. Açılan gelişim seminerlerine katılımları zorunlu tutulanlar, mazeretsiz olarak bu seminerlere katılmadıkları takdirde o sezon görev alamazlar.

Eğiticilerin Görevlendirilmesi
Madde 13- Antrenör yetiştirme programlarında görev verilebilecek eğiticiler ve görevlendirilme biçimleri aşağıdaki gibidir;
13.1. Üniversite öğretim elemanları: Yetiştirme programlarında yer alan derslerle ilgili uzmanlık alanları dikkate alınarak seçilmiş öğretim elemanları,
13.2. Antrenör eğiticileri: FIVB eğiticileri, IV ve V. kademe antrenörleri, diğer uluslararası eğiticiler,
13.3. Uzmanlar: Yetiştirme programında yer alan derslerle ilgili alanlarda ihtisas sahibi olmuş kişiler.
‘13.2.’ bendinde tanımlanan antrenör eğiticilerinin bulunmaması hâlinde, ihtisas durumları dikkate alınarak III. Kademe antrenörlerine de görev verilebilir.
Eğiticiler, Eğitim Kurulunun önerisi ve Başkanın onayı ile görevlendirilir. Başka kurumlarla işbirliği içinde gerçekleştirilen etkinliklerde birlikte görevlendirme yapılabilir. Kurumlarla bağlantılı eğiticilerin görevlendirilmesinde kurumlarından izin alınır.

Yabancı Uzman ve Antrenörlerden Yararlanma
Madde 14- Antrenör yetiştirme programlarında yabancı uzman ve antrenörlerden de yararlanılabilir. Yabancılar, Eğitim Kurulunun teklifi, Başkanın onayı ile görevlendirilir.

Sınav ve Değerlendirme
Madde 15- Her kademedeki antrenör yetiştirme kurslarının sonunda kursiyerler sınava tabi tutulurlar. Sınavlar aşağıdaki şekilde yapılır;
15.1. Sınavların içeriği, eğitim programı ile tutarlı olur,
15.2. Sınavlar derslerin özelliklerine göre yazılı, test, sözlü, uygulamalı veya hem yazılı, hem de uygulamalı / sözlü olarak yapılır. Derslerin sınav kağıtları, ilgili dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirilir.
15.3. Sınav, kurs sonunda yapılır. Sınav soruları, Eğitim Kurulunda oluşturulan soru havuzu içinden Sınav Komitesi tarafından belirlenir. Sınav, kurs yöneticisinin sorumluluğunda uygulanır.
15.4. Sınav sonuçları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda başarılı sayılmak için gerekli puan 70’tir.
15.5. Sınav sonucunda, 70 puandan az alan adaylar başarısız sayılırlar. Bu adaylar, sonraki dönemlerde açılacak kursun sınavına 2 kez girme hakkına sahiptirler. Bu sınavlarda da başarısız olan adaylar kursu tekrar alırlar.
15.6. IV. kademe (Baş Antrenör) ve V. kademe (Teknik Direktör) kurslarında başarılı olan kursiyerler, ayrıca, bir kurs bitirme projesi (Bitirme projeleri; voleybol alanıyla ilgili en az 4.000 kelimelik bir bilimsel raporu içerir.) hazırlarlar ve bunu Sınav Komisyonu önünde savunurlar. Projeleri kabûl edilen kursiyerler belge almaya hak kazanırlar.

Sınav Sonuçlarına İtiraz Hakkı ve Sonuçlandırma
Madde 16- Kursiyerler, antrenör yetiştirme kursları yazılı sınavlarının değerlendirme sonuçlarına kurs bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde Federasyona itirazda bulunabilirler. İtirazlar 30 gün içerisinde Eğitim Kurulunca sonuçlandırılır.

Devam Zorunluluğu
Madde 17- Antrenör yetiştirme kurslarına devam zorunludur. Kurs süresinin %10’unu aşan devamsızlık hâllerinde (raporlu olma hâli dahil) kursiyerlerin kursla ilişkileri kesilir.

Belge Verilmesi
Madde 18- Her kademede açılan antrenör kurslarını başarı ile bitirenlere, bitirmiş olduğu kademeyi tanımlayan bir Antrenör Belgesi verilir. Antrenör belgeleri, Federasyon tarafından kayıt altına alınır (Kayıt numarası ve düzenlenme tarihi belirtilir.) ve Federasyon Başkanının imzasını taşır. Antrenörlük belgesinin kaybedilmesi durumunda yeni belge düzenlenmez, ancak, kaybedilen belgenin yerine geçmek üzere belge sahibine bir yazı verilir.

Antrenör belgelerinde aşağıdaki renklerle tanımlanan çizgiler yer alır;
I. kademe antrenörlük belgesi: Kahverengi,
II. kademe antrenörlük belgesi: Yeşil,
III. kademe antrenörlük belgesi: Mavi,
IV. kademe antrenörlük belgesi: Sarı,
V. kademe antrenörlük belgesi: Kırmızı

Antrenörlük kursu dışındaki yetiştirme programlarına katılanlara da Federasyon Başkanının imzasını taşıyan “Katılım Belgesi” düzenlenir.

Antrenörlük Lisansı Verilmesi
Madde 19- Antrenör belgesi alanlara başvurmaları hâlinde, Federasyonca “Antrenör Lisansı” verilir. Antrenörlük lisanslarında, antrenör belgelerinde kullanılan renklere paralel bir tasarım sağlanır.

Antrenörler, müsabaka günlerinde lisanslarını, müsabaka öncesi hakem masasına teslim eder, müsabaka bitiminde de geri alırlar.

Lisans Alma Zorunluluğu
Madde 20- Bütün kategorilerdeki antrenörler, müsabakalara çıkabilmek için lisans almak ve belirli sürelerde vize ettirmek zorundadırlar.
20.1. Lisanslarını vize ettirmeyen antrenörler müsabakalara çıkamazlar.
20.2. Antrenörlerin lisans vize işlemleri, Federasyon tarafından aşağıda belirtilen periyodlarda yapılır;
20.2.1. I. Kademe antrenör lisanslarının vizesi; 3 yılda bir,
20.2.2. II. Kademe antrenör lisanslarının vizesi; 2 yılda bir,
20.2.3. III, IV ve V. Kademe antrenör lisanslarının vizesi; her yıl.
20.3. Lisans vizelerinin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi zorunludur;
20.3.1. Voleybol Antrenörleri Federasyonundan alınacak faal antrenör olduğuna dair belge,
20.3.2. Son vize tarihinden sonra en az bir seminere katıldığına dair belge,
20.3.3. Belirlenen vize bedelinin Federasyon hesabına yatırıldığını gösteren belge.
20.4. Lisanslarını üst üste 5 yıl vize ettirmeyen antrenörlerin lisansları Eğitim Kurulunun teklifi, Yönetim Kurulunun onayı ile süresiz olarak geçersiz sayılır. Bu durumdaki antrenörlerin lisanslarının yeniden geçerli sayılabilmesi için sahip olduğu antrenör belgesinin kursuna tekrar katılması ve en az 2 bilimsel spor aktivitesine katılmış olması gerekir.
20.5. Lisans ve/veya vize bedelleri ile lisans vize işlemleri ile ilgili usûl ve esaslar her yıl Federasyon tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Antrenör Belge ve Lisansının Geçersiz Sayılması
Madde 21- 7.1.1993 tarihli ve 21458 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliğine göre veya Voleybol Federasyonu Ceza Kurulunca bir defada 6 ay ve daha fazla ve/veya üç yıl içinde toplam bir yıldan fazla ceza alan antrenörlerin lisansları Eğitim Kurulunun teklifi, Federasyonun onaylaması hâlinde süresiz olarak geçersiz sayılır. Talimatın 8. maddesinin 4 ve 5. bentlerinde sayılan hâllerde hakkında soruşturma başlatılan antrenörlerin antrenörlük belgeleri ve lisansları geçici olarak Federasyon Yönetim Kurulunca iptal edilir. Bu suçlardan dolayı mahkûmiyet veya cezalarının kesinleşmesi hâlinde ise süresiz iptal edilir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarının açıkça suç saydığı; Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirme veya ortadan kaldırma amaçlarına yönelik faaliyetlerinden dolayı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan veya sporcularına doping yaptırdıkları belgelenen antrenörlerin antrenörlük belgeleri ve lisansları geçici olarak Federasyonca iptal edilir. Bu suçlarından dolayı mahkûmiyetleri durumunda ise süresiz olarak iptal edilir.

Beden Eğitimi ve/veya Spor Eğitimiyle İlişkili Yükseköğretim Kurumlarından Mezun Olanlara Belge Verilmesi:
Madde 22- Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanların kademeler itibariyle sadece bir branşta olmak kaydıyla talep ettikleri antrenör belgesini alabilmesi için;
22.1. Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından mezun olup herhangi bir spor dalında ihtisas eğitimi almayan ancak Voleybol branşında seçmeli ders alanlara I. Kademe (Yardımcı Antrenör) antrenörlük belgesi,
22.2. Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlardan, voleybol dalında ihtisas yapmış (seçmeli uzmanlık alanı) olanlara II. Kademe (Antrenör) antrenörlük belgesi,
22.3. Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının “Antrenörlük Eğitimi” (voleybol) dalından mezun olanlara III. Kademe (Kıdemli Antrenör) antrenörlük belgesi
verilir.

Yurt dışındaki üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından mezun olan Türk vatandaşları ile Türk vatandaşlığı hakkını elde eden yabancıların durumu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen denklik belgesine dayalı olarak değerlendirilir ve ilgilinin durumuna uygun antrenörlük belgesi düzenlenir.

Millî Sporculara Belge Verilmesi
Madde 23-
23.1. Olimpiyatlarda birinci olan sporcular en az iki bilimsel spor aktivitesine katılmak şartıyla I, II, III ve IV. kademe antrenör yetiştirme kursundan muaf tutularak V. kademe teknik direktör yetiştirme kursuna,
23.2. Olimpiyatlarda ikinci ve üçüncü olan takımların sporcuları ile büyükler dünya şampiyonasında ve/veya dünya üniversitelerarası spor oyunlarında en az iki defa ilk üç dereceye giren takımların sporcusu olmak ve en az bir bilimsel spor aktivitesine katılmak şartıyla, I, II ve III. kademe antrenör yetiştirme kursundan muaf tutularak IV. kademe baş antrenör yetiştirme kursuna,
23.3. Büyükler dünya şampiyonası, ordular arası dünya şampiyonası, büyükler dünya kupası, Akdeniz oyunları, büyükler Avrupa şampiyonası ve dünya üniversitelerarası spor oyunlarında ilk üç dereceye giren takımların sporcuları birinci kademe antrenör yetiştirme kursundan muaf tutularak II. kademe antrenör yetiştirme kursuna, katılırlar.

Ayrıca; Olimpiyat şampiyonalarında görev alan, takımı ilk üç dereceye giren antrenörler ile büyükler dünya şampiyonası ve/veya dünya üniversitelerarası spor oyunlarında en az iki defa takımı ve/veya sporcusu ilk üç dereceye giren antrenörler III ve IV. kademe antrenör kurslarından muaf tutularak V. kademe teknik direktör yetiştirme kursuna katılırlar. Bu haktan yararlanan IV. kademe baş antrenör belgesine sahip olan antrenörler, V. kademe teknik direktör yetiştirme kursunun özel eğitim derslerinden muaf tutulurlar.

Büyükler dünya şampiyonası ve/veya dünya üniversitelerarası spor oyunlarında takımı ilk üç dereceye girenler ile en az iki defa büyükler dünya kupası, Avrupa şampiyonası, Akdeniz oyunları, ordular arası dünya şampiyonasında görev alan antrenörlerin takımı ilk üç dereceye girmesi hâlinde III. kademe antrenör kursundan muaf tutularak IV. kademe baş antrenör kursuna katılırlar.

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan antrenörler için bu Talimatın 9. maddesinde yer alan bilimsel spor aktivitesi ve çalışma süresi koşulu aranmaz.

Temel Eğitim Derslerinden Muafiyet
Madde 24- I. Kademe (Yardımcı Antrenör) antrenör kurslarında aşağıda belirtilen durumlarda muafiyet hakkı verilir;
24.1. Antrenör kursuna başvuranlardan, üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlar, temel eğitim derslerinden muaf tutulurlar.
24.2. Voleybol dışında bir branşın antrenör kursuna giren ve başarılı olanlar, girdikleri kurs tarihinden itibaren dört yıl içerisinde açılan aynı kademedeki voleybol antrenör kurslarına katılma şartlarına uymak koşulu ile temel eğitim derslerinden muaf tutulurlar.
24.3. Başka bir spor dalında üst kademede antrenör belgesine sahip antrenörler; genel şartları karşılamak koşuluyla, 5 yıl içinde, daha alt kademedeki voleybol antrenör kurslarına katılmaları hâlinde temel eğitim derslerinden muaf tutulurlar.
24.4. I. Kademe (Yardımcı Antrenör) antrenör kursuna başvuranlardan beden eğitimi ve spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının dışındaki alanlardan mezun olanlar, mezuniyetlerinden itibaren 5 yıl içinde, üniversitede başardıklarını belgeledikleri derslerden muaf tutulurlar.

Özel Eğitim Derslerinden Muafiyet
Madde 25- Federasyonca verilmiş hakemlik belgesine sahip olanlar “oyun kuralları” dersinden muaf tutulurlar.

Yurt Dışından Alınan Antrenörlük Belgelerinin Denkliği
Madde 26- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu olup ülkemizde antrenörlük yapmak isteyen kişiler, takım çalıştırabilmek için yurt dışından alınan belgelerinin denklik işlemini yaptırmak zorundadırlar. Denklik işlemleri Federasyon tarafından yürütülür ve denklik işlemi sonucunda, ilgili kişiye, durumuna uygun belge düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM – DİĞER HÜKÜMLER

Talimatta Yer Almayan Hususlar
Madde 27- Bu Talimatta yer almayan hususlarla ilgili karar; mevcut yasa, yönetmelik, çerçeve statü, ana statü ve talimatlar doğrultusunda alınır.

Yürürlük
Madde 28 - Yönetim Kurulunca hazırlanan bu Talimat, Federasyon ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü resmî internet sitelerinde yayımlandığı 13/12/2006 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 29 - Bu Talimat hükümlerini Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı yürütür.

GEÇİCİ MADDELER

Geçici Madde 1- Bu Talimatın yürürlüğe girdiği tarihten önce Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Dairesi veya Federasyon tarafından verilmiş olan antrenör belgeleri ve lisansları geçerli olup hakları saklıdır.

Geçici Madde 2- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Antrenör Eğitim Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği (01 Ocak 2003) tarihten önce Genel Müdürlükçe verilen;

- Temel çalıştırıcı (monitör) belgesine sahip olanlara, I. Kademe antrenörlük (Yardımcı Antrenör) belgesi verilir.
- I. Kademe antrenörlük belgesine sahip olanlara, II. Kademe antrenörlük (Antrenör) belgesi verilir,
- II. Kademe antrenörlük belgesine sahip olanlara, III. Kademe antrenörlük (Kıdemli Antrenör) belgesi verilir.

- III. Kademe antrenörlük belgesi sahiplerinin IV veya V. Kademe antrenörlüğüne geçiş talepleri, EK-2’deki denklik kriterleri çerçevesinde, Başkanlıkça oluşturulacak Denklik Komisyonu kararının Yönetim Kurulu tarafından onaylanması ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne teklif edilmesi yoluyla değerlendirilir.

Geçici Madde 3- Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanların kademeleri itibariyle sadece bir branşta olmak kaydıyla talep ettikleri antrenör belgesini alabilmesi için, ilgili branşta ders aldığı öğretim elemanının en az dengi antrenör belgesine sahip olduğunu belgelemeleri şartı, 1/1/2004 tarihinden itibaren Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğretim kurumları mezunlarına uygulanacaktır.

Geçici Madde 4 – Bu Talimatın 6. maddesi 2007-2008 sezonundan itibaren geçerlidir.

Geçici Madde 5- Bu Talimatın 20. maddesinin 3. bendinin bir numaralı alt bendinde yer alan belge, Voleybol Antrenörleri Federasyonunun kurulması hâlinde istenir.

VOLEYBOL ANTRENÖRLERİNİN EĞİTİMİ, SINIFLANDIRILMASI
VE BELGELENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TALİMATIN GEÇİCİ 2. MADDESİ GEREĞİNCE YAPILACAK DENKLİK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN KRİTERLER

Dayanak: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün 16.08.2002 Tarih ve 24848 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış Antrenör Eğitim Yönetmeliğinin Geçici 1. ve 4. maddelerine dayanılarak düzenlenmiştir.

GSGM Antrenör Eğitim Yönetmeliğinin yürürlük tarihinden (01 Ocak 2003) önce;

1. III. kademe antrenörlük belgesine sahip olup IV. kademe (Baş Antrenör) antrenörlük belgesi almak için başvuracak olan antrenörlerin sağlaması gereken kriterler şunlardır:

1.1. Ön koşullar:
a) Deplasmanlı liglerde en az 10 yıl faal voleybol antrenörlüğü yapmış olmak,
b) Bayanlar veya erkekler kategorisindeki en üst ligde en az 3 sezon baş antrenörlük yapmış olmak (her sezonda en az 10 maç olmak üzere),
c) Son 5 yılda, voleybolla ilgili en az 2 bilimsel spor aktivitesine (kongre, seminer, kurs, sempozyum vb.) katılmış olmak.

1.2. Diğer çalışmalar:
a) Millî Takımlarda Dünya ve Avrupa şampiyonalarına, olimpiyat oyunlarına katılmış olmak veya ISF’de ilk üçe girmiş olmak,
b) Çalıştırdığı takımlarda herhangi bir kategoride (yaş grupları, yıldızlar, gençler, büyükler) en az bir kez Türkiye 1, 2 veya 3. lüğü elde etmiş olmak,
c) Federasyonun düzenlediği en üst ligde, çalıştırdığı takımların en az bir kez ilk 4’e girmiş olması,
d) Üniversitelerin BESYO’larında voleybol alanında en az 2 yıl süre ile öğretim elemanlığı yapmış olmak (yarı zamanlı veya tam zamanlı),
e) Yabancı dil bilmek (KPDS veya ÜDS’den 60 puan almış olmak veya eşdeğeri uluslararası dil belgesine sahip olmak),
f) GSGM veya Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından açılmış antrenör yetiştirme kurslarında veya seminerlerinde eğitici olarak görev yapmış olmak (en az 5 etkinlik),
g) Voleybolla ilgili olarak yayımlanmış ulusal veya uluslararası eserinin olması (kitap, makale, bildiri vb.),
h) FIVB 2. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak,
ı) Millî takımlarda antrenörlük yapmış olmak (en az 5 yıl ).

Yukarıdaki kriterlerden 1.1’de yer alan kriterler ön koşul niteliğindedir. Adayların ayrıca, 1.2’deki kriterlerden en az 3’ünü karşılamaları gerekir.

2. III. kademe antrenörlük belgesine sahip olup V. kademe (Teknik Direktör) antrenörlük belgesi almak için başvuracak olan antrenörlerin sağlaması gereken kriterler şunlardır:

2.1. Ön koşullar:
a) Deplasmanlı liglerde en az 15 yıl faal voleybol antrenörlüğü yapmış olmak,
b) Millî takımlarda antrenörlük yapmış olmak (en az 15 maç),
c) Bayanlar veya erkekler kategorisindeki en üst ligde en az 5 sezon Baş Antrenörlük yapmış olmak (her sezonda en az 10 maç olmak üzere),
d) Son 5 yılda, voleybolla ilgili en az 5 bilimsel spor aktivitesine (kongre, seminer, kurs, sempozyum vb.) katılmış olmak.

2.2. Diğer çalışmalar:
a) Millî Takımlarda Dünya ve Avrupa şampiyonalarına, olimpiyat oyunlarına katılmış olmak veya ISF’de ilk üçe girmiş olmak,
b) Çalıştırdığı takımda herhangi bir kategoride (yaş grupları, yıldızlar, gençler, büyükler) en az bir kez Türkiye şampiyonluğunu elde etmiş olmak,
c) Federasyonun düzenlediği en üst ligde, çalıştırdığı takımların en az 1 kez ilk 4’e girmiş olması,
d) Üniversitelerin BESYO’larında voleybol alanında en az 5 yıl süre ile öğretim elemanlığı yapmış olmak (yarı zamanlı veya tam zamanlı),
e) Yabancı dil bilmek (KPDS veya ÜDS’den 60 puan almak veya eşdeğeri bir uluslararası dil belgesine sahip olmak),
f) GSGM veya Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından açılmış antrenör yetiştirme kurslarında veya seminerlerinde eğitici olarak görev yapmış olmak (en az 10 etkinlik),
g) Voleybolla ilgili olarak yayınlanmış ulusal veya uluslararası eserinin olması (Kitap, makale, bildiri vb.),
h) FIVB 3. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak.

Yukarıdaki kriterlerden 2.1’de yer alan kriterler ön koşul niteliğindedir. Adayların ayrıca, 2.2’deki kriterlerden en az 3’ünü karşılamaları gerekir
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 25-02-2009, 01:46   #2
mirac_arda
Yeni Üye
 
mirac_arda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oca 2009
Mesajlar: 19
Teşekkürleriniz: 0
0 Mesajına 0 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
mirac_arda
Standart

............
mirac_arda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
antrenörlerinin, eğitimi, sınıflandırılması, voleybol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mini Voleybol Eğitimi voleyboldril Voleybol 4 31-12-2014 20:05
Antrenör Sınıflandırılması. bilginize.. yüzücü_hacıoğlu Yüzme 8 03-01-2011 00:33
Beden Eğitimi Dersi 6. sınıf proje görevi / Futbol-Voleybol (Yasemin) webmaster Beden Eğitimi Proje Görevi 0 24-06-2009 07:08
Antrenör Sınıflandırılması (1.2.3.4.5.kademe) hat64 Antrenör ve Hakem Kursları, Seminerler 5 17-12-2008 13:41
Atletizm antrenörlerinin mesleki tükenmişlik.. binali Sunular ve Slaytlar 0 13-12-2008 02:55

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159