Uzun atlamada yerden çıkış evresinin biyomekanik analizi ve modellenmesi
UZUN ATLAMADA YERDEN ÇIKIŞ EVRESİNİN BİYOMEKANİK ANALİZİ VE MODELLENMESİ
Uzun atlama, belki de çok basit görüldüğü için atletizmde en fazla ihmal
edilen bir branştır. Sıçrama tahtasından etkili bir atlama yalnızca 0.12 s’de
gerçekleştirilmektedir. Bu kısa periyotta atletin kütle merkezinin (KM) hızını,
sıçrama ayağını yerleştirmesini, üst ve alt bacak ayarlamasını yaptığı düşünülürse, uzun atlama mekanik açıdan oldukça karmaşık bir olay haline gelir(37).
Pratik bir bakış açısından, uzun atlama, her biri farklı biyomekaniksel
hedefleri gerçekleştiren birbirini takip eden dört bölümden oluşur. Bunlar, yaklaşma koşusu, yerden çıkış, uçuş ve konmadır. Uzun atlamada yerden çıkış, uçuş ve konma ortalama mesafe değerlerinin, resmi mesafeye yüzde değeri olarak katılımları açısından sırasıyla % 3.5, %88.5 ve % 8 olduğunu bildirmiştir (28).
Resmi mesafeye baskın yüzdelik katkıyı uçuş mesafesinin sağladığı açıktır. Ancak uçuş mesafesini etkileyen faktörler, yerden çıkış sırasındaki KM’ninnispi yüksekliği , yerden çıkış sırasındaki KM’nin hızı, yerden çıkış açısı ve yerde kalış süresidir. Yani uçuş mesafesini , atletin yerden çıkış sırasındaki performansı belirlemektedir.
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
|