Diş çürümesinin ve diş hastalıklarının oluşmasında ağızda bulunan yemek
artıklarının, tükürüğün hep birlikte diş üzerinde oluşturduğu ta*bakanın (plak)
rolü büyüktür. Fazla çiğ*nemeye gerek bırakmayan yumuşak ve karbonhidratlı
yiyecekler diş aralarında kalarak bakterilerin çoğalmasına yol açar*lar. Bakteriler şekerli artıkları diş minesi*ne zararlı asitli
maddelere çevirir ve minenin kalsiyumunu eritir. Minedeki bu kal*siyum eksikliği
önce dişte beyaz bir be*nek olarak görülür. Dentin kanalları aracı*lığıyla
mikroplar pulpaya girip pulpa ilti*habına sebep olurlar. Pulpada basıncın
artması ağrıya neden olur. Kan akımı du*rup da pulpa beslenmezse diş de ölmüş
olur. Dişin rengi koyulaşır ve daha ko*lay kırılabilir bir duruma gelir. Her
gebeli*ğin anneye bir dişe malolduğu söylentisin*de hakikat payı vardır.
Gebelikte kalsiyum eksikliği dişlerin kolay çürümesine neden olabilmektedir.
Dişteki iltihabın diş köküne ve çevresine yayılması zonklayıcı ağrılara yol
acar. Çe*ne kemiğine doğru ilerleyen iltihap kemik zarı altında apseye sebep olabilir. Çevre dokulara yayılan ilti*hap yanağı
şişirir ve bazan bir yol bularak dışarıya açılabilir, yani fistül meyda*na
gelir.
Dişetlerinin iltihabına gingivitis, apsesine piyore denir. Bu durumda
dişeti kırmızı ve şiştir, kolayca kanar, ağrı pek duyulmaz. Dişeti iltihabı
derine doğru ilerledikçe pe-riyodontitis meydana gelir. Zamanla aşı*nan ve
zayıflayan dişetleri dişlerin sallanıp dökülmesine neden olabilir.
Dişlerdeki
şekil bozuklukları genellikle ço*cuklukta edinilen kötü alışkanlıkları ör*neğin
uzun süre parmak emmenin sonu*cudur. Ayrıca süt dişlerinin zamanında
dö*külmemesi de kalıcı dişlerin yanlış ve çar*pık çıkmasına neden olabilir.[img]smileys/smiley17.gif[/img]