Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2009, 14:32   #1
hat64
Çalışkan Üye
 
hat64 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eki 2007
Mesajlar: 3.631
Teşekkürleriniz: 2
12 Mesajına 18 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 22
hat64 is on a distinguished road
Standart

Reklam Alanı
width=510>


>Yaşam
vAlign=center align=right>

align=right colSpan=2 ="huraciklama">
width=510>


align=left ="hurnewstitle">Sebzenin kabuğu vitamin deposu
vAlign=bottom align=right>

align=left
cellSpacing=5 align=right>


align=right>


Sebze ve meyve kabukları, vitamin ve mineral eksikliği yüzünden meydana gelen birçok hastalığı önlüyor. Üstelik kabukları, bazı sebze ve meyvelerden daha yararlı. Ancak vitamin deposu olan kabuklar çöpe gidiyor.



Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fevzi Keleş, sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunmayanların bazı sebze ve meyve kabuklarını soymadan, yıkayarak yemelerinin çok faydalı sonuçlar alacağını söyledi.


Sebze ve meyve kabuklarının birer vitamin ve mineral deposu olduğuna dikkati çeken Keleş, sebze ve meyvelerin soyulmadan kabuğuylabirlikte yenmesinin vitamin ve minarel eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıkları önlediğini, vücudun direncini artırdığını kaydetti.

KABUKTA VİTAMİN DAHA ÇOK


Yapılan araştırma ve incelemelerde birkaç sebze ve meyvenin kabuklarındaki vitaminlerin sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha fazla olduğunun belirlendiğine işaret eden Keleş, şunları söyledi:


``Sebze ve meyve kabukları birer vitamin deposudur. Sebze ve meyvelerin taşıdığı vitamin ve mineral türünün aynısı kabuklarda da bulunur. Kabuklar ile sebze ve meyvenin kendisinde bulunan vitamin ve mineral oranı değişebiliyor. Ancak tespit edilen bir gerçek var ki, o da ince kabukların faydalı olduğudur. Bu kabukların yenmesiyle daha fazla vitamin daha fazla mineral almış oluruz.


A, B1 ve C gibi temel vitaminlerin bolca bulunduğu sebze ve meyve kabukları, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık gibi hastalıkların önleyicisidir. İlaçlar yerine doğal vitaminlerin alınmasıyla vücudun hastalıklara karşı direnci artmaktadır.``


KABUKLARDA GIDA LİFLERİ ÇOK...


Havuç, turp ve salatalık gibi birçok ince kabuklu sebzelerin kabuklarındaki gıda liflerinin oldukça sık bulunduğunu kaydenen Keleş,yenilen yemeklerin hazmının gıda lifleri sayesinde olduğunu anımsattı.


Yüzeyi düz olan sebze ve meyvelerin kabuklarıyla yenilmesi için çok iyi yıkanması gerektiğini anımsatan Keleş, ``Kabuklardaki vitaminleri alırken hijyenik şartlara uymak gerekiyor. Yüzeyi düz olmayan sebze ve meyvelerin yıkanırken bir fırçayla ovulması gerekir. Çok iyi yıkanmadan yenilen kabuklar aksi etki yapabilir`` diye konuştu.
(aa)
__________________
\'\'ONE WORLD ONE DREAM\'\'





hat64 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159