ESKRIM BIR SPORCUYA NELER KAZANDIRIR?
Eskrim, satranç gibi, birkaç hamle sonra ne yapilmasi gerektirdigini düsündürdügü gibi, bunun çok kisa sürede olmasi gerektiginden zamaninda karar verme, dikkat, sürat, dayanma gücü gibi kisisel refleks ve yeteneklerin gelismesine yararli bir spordur.
Eskrim fizik ve ussal öncelikleri en iyi sekilde ve en genis ölçüde gelistirilmesi yönünden herkese saglik verecek bir spor olarak kabul edilmistir.Eskrim , yapilmasindaki genis teknigi ,inceligi ve adelelerin yerine göre düzenini saglamasi bakimindan bir sanat olarak anilmaktadir.
Her hamle hareketinde oldukça agir olan vücudu üstün süratle , çeviklik ve kolaylikla ileri götürmek geri getirmek için çok büyük adele çalismasini gerektirmektedir.Bu çalisma sayesinde solunum hareketinin gelismesi ve kan dolasiminin artmasi , buna bagli olarak vücut isisinin yükselmesi alinan gidalarin kolayca yakimi ve kana geçirilmesi saglanmaktadir.Bunlardan baska besi yakimi üzerinde büyük etkisi oldugu gibi ter ve idrar salgisi yönünden bu sporun önemi büyüktür.Ayrica sinir sistemi üzerinde düzenlemeyi saglar , özellikle görme ve elle dokunma hislerini gelistirir.
Eskrim vücudun degisik yerlerine en genis ölçüde uzanma ve gerilme imkanini vermekte adelenin en kisa anda harekete geçmesini , gerektiginde de tekrarlamasini saglamakta , oldugundan en süratli spor olarak kabul edilmistir.Ayrica eskrim süratle hareket halinde iken karar verme , hareket ve yön degistirme imkanini vermekte oldugundan refleksi en genis ölçüde gelistirmektedir.
MÜSABAKA SEKLI
Maçlar, 2 Eskrimci arasinda, vurusma alani 14mt. x 2 mt. olan bir pist üzerinde yapilir. Pistin ortasindan saga ve sola dogru 2'ser metre mesafede baslama çizgisi bulunur. Müsabiklar vurusmaya baslamadan önce, baslama çizgisinde durup önce selamlasirlar, sonra da "en Garde" (vurusmaya baslama) pozisyonuna geçerler ve hakemin "baslayin" komutu ile vurusmaya baslarlar. Her üç bransda da vurusma sonucunda meydana gelen tuslari gösteren elektronik bir cihaz mevcuttur. Hakem bu cihazin yardimiyla ve atak, savunma gibi hareketleri dikkate alarak tusu kimin yaptigini belirler. Tus göstergesi olarak da isimlendirilen bu cihaz üzerinde beyaz, kirmizi ve yesil olmak üzere 3 degisik renkte lamba bulunur. Kirmizi ve yesil renkli lambalar geçerli tuslari, beyaz lamba ise geçersiz tuslari göstermektedir.
Karsilasmada tek söz sahibi hakemdir. Karsilasmayi baslatir , durdurur , hareketlern kurallara uygun olup olmadigina karar verir.Turnuvalarda ilk önce 5 sayilik grup maçlari yapilir.Daha sonra 15 sayilik eleme maçlarina geçilir.Kurallarin çignenmesi durumunda çesitli cezalar verilir:ilk çignemede uyari tekrari durumunda rakip lehine puan yazilmasi , vurusun geçersiz sayilmasi gibi.Daha agir olarak erteleme , karsilasmaya son verme ve ihraç cezalarida verilebilir.
Eskrimde hangi silah söz konusu olursa olsun , iyi bir oyuncu için en önemli ve güç nokta , oyun sirasinda gerçek niyetini gizlemek ve ayni zamanda rakibinin niyetini sezerek ona göre bir oyun stili ortaya koymaktir.Teknik hazirliklari ve fiziksel güçleri denk de olsa , eskrimciler o günkü formlarina , dogru tahminde bulunma yeteneklerine ve taktiklerini uygulama biçimlerine göre birbirlerinden ayrilirlar.
Elektrikli sinyal düzeni flöre ve epede dürtüsün gerçekten yapilip yapilmadigini gösteren bir düzendir. Su parçalardan olusur:Silahin ucundaki yayli dügme , bu dügme dürtüs aninda temasla lambanin yanmasini saglar , silaha bagli tel , bu tel silahin siperinden geçerek gardin iç kismina kadar gelir , burada oyuncunun yeleginin altindan geçerek arkasindan çikar ve sarici makaraya baglanmis tel ile birlesir( apere: pistin ucuna yerlestirilen sarici makara , asagi yukari 20 metre uzunlukta esnek tel tasiyan bir bobindir; bobin saglam bir yay sayesinde , eskrimcinin hareketine göre teli sarip bosaltarak telin uzalip kisalmasini saglar). Son olarak sarici makara bir baglanti kablosuyla kontrol aletine baglanir.Üzerinde lambalar bulunan kontrol aleti dürtüs aninda elektrik akiminin kapanmasiyla yanan lambalarla sayi alan oyuncuyu belirler.
__________________
Düşünceleriniz pozitif olsun
Çünkü düşünceleriniz sözleriniz olur.
Sözleriniz pozitif olsun,
Çünkü sözleriniz davranışlarınız olur.
Davranışlarınız pozitif olsun,
Çünkü davranışlarınız alışkanlık
|