KANUNLA YAPILAN DÜZENLEME
Memurların özel hastanalerde tedavi olması halinde ödemeleri gereken ücrete ilişkin düzenleme 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe
Kanununun 28. maddesinin 6. fıkrasında yer almıştır. Söz konusu fıkra şu şekildedir:
"(6) Sağlık kurum ve kuruluşları, kamu idarelerinde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenler (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dahil) ile bunların bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden, vermiş oldukları sağlık hizmetleri için anılan Kanunun 73 üncü maddesi gereğince genel sağlık sigortalısı hak sahiplerinden alabilecekleri ilave ücretlerin dışında ilave ücret talep edemez. Maliye Bakanlığı ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetlerini yeniden tespit etmeye yetkilidir."
TEBLİĞLE YAPILAN DÜZENLEME
Bu Kanunun uygulanmasını göstermek üzere tedavi yardımı uygulama tebliğinde 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle
değişikliğe gidilmiştir.
Konu Tebliğin "21.4. Sağlık kurumlarında ilave ücret uygulaması" başlıklı bölümünde düzenlenmiştir. 5510 sayılı Kanunun 73. maddesi gereğince özel hastanelerin "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu" tarafından belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alabileceği ücrete ilişkin olarak Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
Bakanlar Kurulu bu dayanak maddesi gereğince, 29/5/2008 tarihli ve 2008/13728 sayılı Kararı ile, özel hastanelerin Devletin belirlediği sağlık hizmetleri bedelinin yüzde 30'una kadar ilave ücret alabileceği yönünde düzenleme yapmıştır.
İSTİSNA
5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinde otelcilik hizmetleri ile istisnai sağlık hizmetleri için alınabilecek ilave ücretler ayrıca düzenlenmiştir.
Özel hastaneler ilave ücretlerin dışında ilave ücret talep edemeyecektir. Bu husus hem tebliğde hem kararda açık olarak düzenlenmiştir.
İlave ücret alınmayacak kişiler
Resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından
sevk edilmeleri koşuluyla;
a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
b) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
c) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan,
otelcilik hizmetleri ile istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere ilave ücret alınamaz.
İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri;
Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için ilgililerden ilave ücret talep edilemez.
1) Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
2) Yoğun bakım hizmetleri,
3) Yanık tedavisi hizmetleri,
4) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
5) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
6) Organ, doku ve hücre nakilleri,
7) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
8) Diyaliz tedavileri,
9) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri,
bedellerinden ilave ücret alınamaz.
İstisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulaması
Sağlık kurum ve kuruluşları Tebliğ ekinde yer alan İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinde (EK–12) belirtilen sağlık hizmetleri için hak sahiplerinden sağlık hizmeti bedelinin üç katını geçmemek üzere ilave ücret talep edebilir.
Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması en fazla 3 kat olabilir
Sağlık kurumları, Tebliğ ekinde yer alan Otelcilik Hizmetleri Fiyat Listesinde (EK–12/A) tespit edilen otelcilik hizmetine ait ücretlerin üç katını geçmemek üzere hak sahiplerinden ilave otelcilik hizmeti ücreti talep edebilir.