3.5 DİSİPLİN = o ns = />
3.5.1 Öğüt
3.5.1.1 Bir takım yarışmasında oyuncular herhangi birinden öğüt alabilir.
3.5.1.2 Bireysel yarışmada, bir oyuncu veya çift, sadece, maçtan önce hakeme bildirilen belirli bir kişiden öğüt alabilir. Ancak, çifti oluşturan oyuncular farklı Federasyonlara bağlı ise, her biri ayrı birer öğüt verici gösterebilirler. Bu iki öğüt verici 3.5.1 ve 3.5.2 maddeleri kapsamında tek bir öğüt verici gibi kabul edilecektir. Eğer yetkisiz bir kişi öğüt verecek olursa hakem kırmızı kart göstererek o kişiyi oyun alanından uzaklaştıracaktır.
3.5.1.3 Oyuncular sadece setler arasında veya oyunun izin verilen diğer duraklamalarında öğüt alabilir. Eğer, öğütçü, diğer zamanlarda öğüt verecek olursa, hakem sarı kart gösterecek ve o kişiyi, bu tür devam eden davranışında oyun alanından uzaklaştırılacağı konusunda uyaracaktır.
3.5.1.4 Bir uyarıdan sonra, aynı takım yarışmasında veya bireysel maçta, herhangi bir kişi kural dışı taktik verecek olursa, hakem, o kişiyi, daha önce uyarılmış olsun veya olmasın, kırmızı kart göstererek, oyun alanından uzaklaştıracaktır.
3.5.1.5 Bir takım yarışmasında, oyun alanından uzaklaştırılan öğütçünün, oynaması gereken haller dışında, oyun alanına dönmesine takım yarışması sona erinceye kadar izin verilmeyecek ve bir başka öğüt verici ile değiştirilmeyecektir. Bireysel yarışmada ise, maç sona erinciye kadar oyun alanına dönüşüne izin verilmeyecektir.
3.5.1.6 Eğer öğüt veren oyun alanından uzaklaşmayı reddeder veya maçın sona ermesinden önce oyun alanına geri dönerse, hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bildirecektir.
3.5.1.7 Bu kurallar, sadece oyun sırasında öğüt verilmesinde uygulanacak ve bir oyuncu veya takım kaptanının, uygun bir şekilde, yasal itiraz yapmasına veya bir idari kararın açıklanması için Federasyon temsilcisi veya tercüman ile görüşme yapmasına engel olmayacaktır.
3.5.2 Kötü davranış
3.5.2.1 Oyuncular ve antrenörler, rakibi kötü niyetle etkileyecek, seyircileri rahatsız edebilecek oyunu oynanamaz hale getirebilecek; örneğin tahrik edici dil kullanması, topun kasten kırılması veya kasten oyun alanı dışına vurulması, masa veya çevre panolarının tekmelenmesi, raketin haber verilmeden değiştirilmesi, maç görevlilerine saygısızlık yapılması gibi hallerden kaçınacaklardır.
3.5.2.2 Bir oyuncu veya antrenör herhangi bir anda, ciddi bir suç işlerse, hakem oyunu durduracak ve derhal başhakeme durumu bildirecektir. Daha az önemli kabahatlerde hakem, ilk olayda, sarı kart göstererek hareketi yapanı, tekrarı halinde cezalandıracağı konusunda uyaracaktır.
3.5.2.3 3.5.2.2. ve 3.5.2.5. hali dışında, uyarı almış bir oyuncu, aynı bireysel maçta veya takım maçında ikinci bir davranış kusuru işlerse, hakem rakibine 1 sayı, takip eden kusurlu davranış halinde 2 sayı verecek ve her seferinde sarı ve kırmızı kartları birlikte gösterecektir.
3.5.2.4 Eğer aynı bireysel maçta veya takım maçında, aleyhine 3 ceza sayısı verilen bir oyuncu kötü davranışlarını sürdürecek olursa; hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bildirecektir.
3.5.2.5 Eğer bir oyuncu, bir bireysel maç süresince, hasara uğramadığı halde raketini, değiştirecek olursa, hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bildirecektir.
3.5.2.6 Çiftler maçında herhangi bir oyuncuya yapılan uyarı veya verilen ceza sayısı, o çift için geçerli olacaktır. Ancak aynı takım maçının, takip eden bireysel maçlarında oynayacak kabahatli olmayan bireysel sporcu için, çift maçında yapılan uyarı veya ceza sayısı dikkate alınmayacaktır. Çiftler maçının başlangıcında, aynı takım maçında, çifti oluşturan oyunculardan hangisinin uyarı veya ceza sayısı daha yüksekse, o yüksek sayı, çift için geçerli sayılacaktır.
3.5.2.7 3.5.2.2 hali dışında, eğer uyarı almış bir antrenör aynı bireysel maçta veya takım maçında ikinci bir davranış kusuru işlerse, hakem kendisine kırmızı kart gösterecek ve takım maçının veya bireysel maç ise bireysel maçın sonuna kadar oyun alanından uzaklaştıracaktır.
3.5.2.8 Başhakem, hakem tarafından kendisine bildirilsin veya bildirilmesin, ciddi boyutta davranış kusuru veya saldırgan tavır sergileyen oyuncuyu kırmızı kart göstererek bir maç, bir müsabaka veya tüm bir yarışma için oyun dışında bırakma yetkisine sahiptir.
3.5.2.9 Takım maçlarında veya bireysel maçlarda, iki bireysel maçtan diskalifiye edilmiş bir oyuncu, o takım veya bireysel maçlarından otomatik olarak diskalifiye edilecektir.
3.5.2.10 Bir yarışma boyunca, iki kez oyun alanı dışına gönderilen bir kişiyi, başhakem o yarışmanın sonuna kadar yarışma dışı bırakabilir.
3.5.2.11 Çok ciddi kötü davranış hallerinde durum bu davranışta bulunanların Federasyonuna rapor edilecektir.
3.5.3 Lastik yapıştırma
3.5.3.1 Kaplamalar Raket tablalarına, sadece baskıya hassas yapışkan levhalar veya yasaklanmış solvent içermeyen yapıştırıcılar kullanmak suretiyle yapıştırılacaktır. <I mso-bidi-font-style: [/I]
3.5.3.11 Uçucu organik solventler içeren yapıştırıcılar 1Eylül 2007 tarihinden kullanılmayacaktır.
3.5.3.2 Dünya Şampiyonaları, Olimpiyat Yarışmaları ve önemli seçme turnuvalarında yasaklanmış çözücüler için testler uygulanacaktır. Raketinin böyle bir çözücü içerdiği belirlenen oyuncu yarışma dışı bırakılarak durum kendi Federasyonuna bildirilecektir.
3.5.3.3 Yarışma salonlarında raket kaplamalarının rakete yapıştırılması için uygun havalandırmaya sahip bir alan sağlanacak ve likit yapıştırıcılar bu alan dışında başka bir mahalde kullanılmayacaktır.
3.5.3.31 Uçucu organik solventler içeren yapıştırıcılar 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren oyun alanı içerisinde kullanılmayacaktır.
3.6 ELEMELİ YARIŞMALARDA KURA
3.6.1 Baylar ve ön elemeyi kazananlar
3.6.1.1 Elemeli bir yarışmada, ilk turda yer sayısı = st1 ns = :schemas-microsoft-com

ffice:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="2 in">2 in</st1:metricconverter> herhangi bir kuvveti olmalıdır.
3.6.1.1.1 Eğer katılımcılar yer sayısından az ise, ilk tur, yer sayısına ulaşmak üzere yeterli sayıda bay içerecektir.
3.6.1.1.2 Eğer yer sayısı, katılanların sayısından küçükse, bir ön eleme yarışması düzenlenecek, öyle ki, ön elemeyi kazanan oyuncularla, ön elemeye alınmayan oyuncuların toplamı, toplam yer sayısına eşit olacaktır.
3.6.1.2 Baylar ilk turda derecelerine göre yerleştirilen oyuncuların karşısına gelmekten yüksek dereceliden başlamak üzere dengeli bir şekilde fikstüre dağıtılacaktır.
3.6.1.3 Ön elemeyi kazananlar, fikstürde yarılara, çeyreklere, sekizlik ve onaltılıklara Kur’a ile uygun ve dengeli şekilde yerleştirilecektir.
3.6.2 Derecelere göre yerleştirme
3.6.2.1 Yarışmada, En Yüksek Derecelere Sahip Katılımcılar, birbirleriyle yarışmanın son turlarından önce karşılaşmayacak şekilde yerleştirilecektir.
3.6.2.2 Derecelere göre ayrılan yer sayısı, katılımcı sayısına göre belirlenen fikstüre uygun olacaktır.
3.6.2.3 Derecesi 1. sırada olan katılımcı, fikstürde ilk yarının en üstüne, 2. sıradaki katılımcı, 2. yarının en altına yerleştirilecektir. Derecelemede yer alan diğer katılımcılar, kura ile, fikstürde belirlenmiş yerlere aşağıdaki şekilde yerleştirilecektir.
3.6.2.3.1 3. ve 4. sırada yer alan katılımcılar, ilk yarının en alt sırası ile, 2.yarının en üst sırasına,
3.6.2.3.2 Derecelemede, 5. ile 8. sıralar arasında yer alan katılımcılar, fikstürdeki tek numaralı çeyreklerin en alt sıraları ile çift numaralı çeyreklerin en üst sıralarına,
3.6.2.3.3 Derecelemede 9. ile 16. sıralar arasında yer alan katılımcılar, fikstürdeki tek numaralı sekizliklerin en alt sıraları ile çift numaralı sekizliklerin en üst sıralarına,
3.6.2.3.4 Derecelemede 17. ile 32. sıralar arasında yer alan katılımcılar fikstürdeki tek numaralı onaltılıkların en alt sıraları ile çift numaralı onaltılıkların en üst sıralarına,
3.6.2.4 Elemeli takım yarışmalarında, bir Federasyon sadece en yüksek dereceli takımı, derecelerine göre yerleştirilme hakkına sahip olacaktır.
3.6.2.5 Derecelere göre yerleştirmede ITTF tarafından yayınlanan en son dereceleme listesi kullanılacaktır. Ancak,
3.6.2.5.1 Eğer derece sahibi bütün katılımcılar aynı Kıt’a Federasyonuna bağlı Federasyonlardan ise, bu Kıt’a Federasyonunca yayınlanan en son dereceleme listesi.
3.6.2.5.2 Eğer derece sahibi bütün katılımcılar aynı ülke Federasyonuna bağlı iseler, bu Federasyonca yayınlanan en son dereceleme listesi, öncelikle geçerli olacaktır.
3.6.3 Federasyon belirlemesine göre yerleştirme
3.6.3.1 Aynı Federasyonca bildirilen oyuncu ve çiftler, mümkün olduğunca, yarışmanın son turlarından önce karşılaşamayacakları şekilde ayrı yerleştirilecektir.
3.6.3.2 Federasyonlar bildirdikleri listelerde kendi oyuncu ve çiftlerini, kuvvetliden zayıfa doğru, oyun güçlerine göre sıralayacaklar ve bu sıralama klasman dereceleme listelerinde yer alan oyuncuları ile başlayacak ve bu listedeki sıraya uygun olacaktır.
3.6.3.3 Listelerde 1. ve 2. sırada yer alan katılımcılar farklı yarılara, 3. ve 4. sıradakiler ilk ikinin yer aldığı çeyrekler dışında, farklı çeyreklere yerleştirilecektir.
3.6.3.4 Listelerde 5. ile 8. sıralar arasında yer alan katılımcılar, mümkün olduğunca dengeli bir şekilde, ilk dördün yer almadığı sekizliklere yerleştirilecektir.
3.6.3.5 9. ile 16. sıralar arasında bulunan katılımcılar, mümkün olduğunca dengeli bir şekilde, daha yüksek sıralardakilerin yer almadığı onaltılıklarına yerleştirilecek ve bu şekilde bütün katılımcılar yerleştirilinceye kadar devam edecektir.
3.6.3.6 Farklı federasyonların oyuncularından oluşan, erkek veya bayan çiftler, Dünya sıralama listesinde daha üst sırada yer alan oyuncunun Federasyonuna ait çift olarak sayılacaktır. Eğer iki oyuncu da bu listede yer almıyorsa, ilgili kıta sıralama listelerine bakılacak, bu listelerde de yer almıyorlarsa hangi oyuncunun ülke takımı Dünya Takım Sıralaması Listesinde daha üst sırada ise, o ülkenin çifti olarak kabul edilecektir.
3.6.3.7 Farklı Federasyonların oyuncularından oluşan karma çiftler, erkek oyuncunun Federasyonuna ait çift olarak kabul edilecektir.
3.6.3.8 Ön eleme yarışmalarında aynı Federasyona bağlı oyuncular, ön eleme grup sayısına kadar, farklı gruplara Kur’a ile yerleştirileceklerdir. Öyle ki, ön eleme gruplarında kazananlar mümkün olduğunca 3.6.3.3-5 maddelerinde belirtilen prensiplere uygun olarak ayrılabilmelidir.
3:6.3.9 Bir Federasyon bir oyuncuyu kendi kararı ile bireysel yarışmalar için aday olarak gösterebilir. Ancak oyuncu temsile yetkili olduğu başka bir Federasyonun adaylığını kabul etme hakkına sahiptir.
3.6.4 Değiştirmeler
3.6.4.1 Hazırlanmış bir fikstürde değişiklikler ancak sorumlu yönetim komitesinin izini ve mümkünse ilgili Federasyon yetkililerinin genel mutabakatıyla yapılabilir.
3.6.4.2 Fikstür sadece, hataların, katılım bildirimi ve kabullerindeki gerçek yanlış anlamaların düzeltilmesi, 3.6.5 de belirtilen önemli dengesizliklerin giderilmesi veya 3.6.6’da belirtildiği üzere yeni oyuncuların eklenmesi amacıyla değiştirilebilir.
3.6.4.3 Yarışmada, Maçlar başladıktan sonra, gerekli çıkarmalar dışında, fikstürde bir değişiklik yapılamaz. Bu maddenin tanımlamasıyla bir ön eleme yarışması, ayrı bir yarışma olarak kabul edilecektir.
3.6.4.4 Bir oyuncu, yarışma dışı bırakılmadıkça, kendi izni olmaksızın fikstürden çıkarılmayacaktır. Bu izin; ya bulunuyorsa bizzat kendisi ya da kendisi yoksa yetkili temsilcisi tarafından verilecektir.
3.6.4.5 Çiftlerde, eğer her iki oyuncu da mevcut ve oyuna müsait durumda ise herhangi bir değişiklik yapılamaz. Ancak yaralanma, hastalık veya birinin yokluğu fikstürde bir değişiklik için geçerli neden olarak kabul edilebilir.
3.6.5 Fikstür yenileme
3.6.5.1 3.6.4.2, 3.6.4.5. ve 3.6.5.2 de belirtilen haller dışında, bir oyuncu fikstürde bir yerden başka bir yere alınamaz. Eğer herhangi bir nedenle fikstür ciddi olarak dengesiz hale gelmişse ve olanağı varsa fikstür tamamen yeniden düzenlenecektir.
3.6.5.2 İstisnai olarak, dengesizlik, fikstürün aynı bölümüne yerleştirilmiş dereceli birkaç oyuncu veya çiftin katılmayışından kaynaklanıyorsa, sadece, katılan dereceli oyuncu ve çiftler, derece sıralarına göre yeniden numaralandırılıp mümkün olduğu ölçüde fikstürde ayrılmış yerlere dağıtılarak fikstür yenilenebilir. Bu yenilemede, mümkün olduğunca Federasyon belirlemelerine göre yerleştirme gerekleri göz önüne alınacaktır.
3.6.6 Eklemeler
3.6.6.1 Orijinal fikstürde yer almayan oyuncular, sorumlu yönetim komitesinin kararı ve başhakemin onayı ile sonradan fikstüre eklenebilir.
3.6.6.2 Ayrılmış yerlerdeki boşluklar, klasman sıralama listelerdeki sıralarına göre kuvvetli yeni oyuncular veya çiftler kur’a ile öncelikle doldurulacaktır. Diğer oyuncu veya çiftler, katılmama veya yarışma dışı bırakılma nedenleri ile oluşan boşluklara kur’a ile yerleştirileceklerdir. Daha sonra ayrılmış yerlerdeki oyuncu veya çiftlerin karşılarında yer alanlar dışındaki baylar doldurulacaktır.
3.6.6.3 Klasman derecelerine göre ayrılmış yerlere yerleştirilmeleri gereken oyuncu veya çiftler, orijinal fikstürde yer almamışlarsa, ancak ayrılmış yerlerdeki boşluklara kur’a ile yerleştirilebilir.
3.7 YARIŞMA ORGANİZASYONU
3.7.1 Yetki
3.7.1.1 Tüzüklere uyulması koşuluyla, herhangi bir Federasyon, kendi bölgesinde açık, kısıtlı veya çağrılı turnuvalar organize edebilir veya organizasyon için yetkili kılınabilir veya Uluslararası maçlar düzenleyebilir.
3.7.1.2 Herhangi bir sezonda, bir Federasyon kendi adına bir büyükler ve bir gençler olmak üzere Uluslararası Açık şampiyonası düzenleyebilir. Bir oyuncu bu tür şampiyonalarda ancak kendi Federasyonunun izini ile yarışabilir. Ancak bu izin makul olmayan nedenlerle kısıtlanamaz.
3.7.1.3 Bir oyuncu, kısıtlı veya çağrılı turnuvalara ITTF’ ca veya ilgili bütün oyuncular aynı kıtadan ise o Kıta Federasyonunca genel izin verilmesi hali dışında kendi Federasyonunun izini olmaksızın katılamaz.
3.7.1.4 Kendi Federasyonunca izin verilmeyen bir oyuncu, bir uluslararası yarışmada yer almayacaktır.
3.7.1.5 Hiçbir yarışma, I.T.T.F.’ un izini olmadıkça ‘Dünya”, veya ilgili Kıta Federasyonunun izini olmadıkça “Kıta” unvanı taşıyamaz.
3.7.2 Temsil
3.7.2.1 Oyuncuları yarışmalara katılan bütün Federasyonların temsilcileri, Kur’a çekimine katılmaya yetkilidirler. Ayrıca, kendi oyuncularını etkileyebilecek her karar veya fikstür değişiklikleri için kendilerine danışılacaktır.
3.7.2.2 Konuk bir Federasyon, katıldığı Uluslararası Yarışmanın yönetim komitesinde en az bir temsilci bulundurmaya yetkili olacaktır.
3.7.3 Katılım
3.7.3.1 Uluslararası açık şampiyonalar için katılım formları, yarışmaların başlamasından en az iki ay ve son başvuru kabul tarihinden bir ay önce bütün Federasyonlara gönderilecektir.
3.7.3.2 Açık turnuvalara, Federasyonlarca bildirilen bütün oyuncular kabul edilecektir. Ancak organizatör, sporcuları ön eleme turundan başlatma yetkisine sahip olacaktır. Böyle bir karar için organizatör, ilgili ITTF ve Kıt’a klasman listeleri ile katılımcı Federasyonların belirttikleri kendi klasman listelerini değerlendirmeye alacaktır.
3.7.4 Yarışmalar
3.7.4.1 Uluslararası Açık şampiyonalar, tek erkek, tek bayan, çift erkek ve çift bayan yarışmalarını içerecektir. Karma çift ve Federasyonları temsil eden takımlar için Uluslararası takım yarışmalarını da içerebilir.
3.7.4.2 Dünya klasmanı yarışmalarda, Ümit, Genç ve Yıldız yaş kategorilerinde oyuncular, yarışmanın yer aldığı takvim yılının hemen öncesindeki 31 Aralık tarihinde sırasıyla<I mso-bidi-font-style: [/I]21, 18 ve 15<I mso-bidi-font-style: [/I]yaşın altında<I mso-bidi-font-style: [/I]olmalıdırlar. Bu yaş sınırlarının diğer yarışmalarda da kullanılması önerilmektedir.
3.7.4.3 Uluslararası Açık şampiyonalarda takım maçlarının 3.7.6 da belirtilen sistemlerden birine uygun olarak oynanması tavsiye edilmektedir. Katılım formu veya tanıtım broşürü, seçilen sistemi belirtecektir.
3.7.4.4 Bireysel yarışmalar, eleme usulüne göre oynanacaktır. Ancak, takım maçları ve bireysel yarışmaların ön eleme turları eleme usulü ile veya gruplama yöntemiyle oynanabilir.
3.7.5 Grup yarışmaları
3.7.5.1 Bir grup veya “round robin” yarışmasında, grubun her üyesi, o grubun bütün diğer üyeleri ile karşılaşacaktır. Galibiyete 2, oynanmış bir maçta mağlubiyete 1, oynanmamış veya tamamlanmamış bir maçta mağlubiyete 0 puan verilecek ve sıralama öncelikle kazanılan puanlara göre yapılacaktır.
3.7.5.2 Eğer grubun 2 veya daha çok üyesi aynı puana sahip iseler, bu üyelerin sıralamada birbirlerine göre yerleri, sadece kendi aralarındaki maçların sonuçları göz önüne alınarak şu şekilde belirlenecektir. Öncelikle kendi aralarındaki maçlarda elde ettikleri puanlara, sonra (takım y