HocamCenk TEMEL ile röportajımızda 4.5. sınıflarda oyundan ibaret olmadığını söylemişti. Ondan sonra kazanımlarıda inceledikten sonra konularada yer verileceği kanısına vardım. Yani geçen yıl uyguladığınızda bir yanlışlık yok. Ama ben bu sene planların içineders konularınıda ekledim. Günlük planlar da bakıldığındaoyun ağırlık planlar yaptım.
Yine programı incelediğimizde bize verilen sunumlardan şunları elde ediyoruz.
Nesne kontrolünü gerektiren hareketlerde: 4.5. sınıflarda Atma, raketle vurma, vole, durdurma, uzun saplı araçları kullanma, Birleştirilmiş Hareketler (Yer değiştirme, dengeleme, nesne kontrolü gerektiren hareketlerden en az ikisinin birleşimi) gibi örnekler uygulanabilir diyor. Buradanda anlaşılacağı gibi bu tip nesne kontrollerini verebiliriz. Örneğin burada raketle vurma nesne kontrolünü gerçekleştirebilmemiz için öncelikle raketin tutuşunu öğrencilere göstermemiz lazım diye düşündüm ve sonra arkasına oyunları yerleştirdim. Cenk Temel ile görüştüğümde de bunu söylemişti. ve sorduğumuz soruyada şu cevabı vermişti:
Soru: 4-5 sınıflarda beden eğitimi dersinde sürekli oyun mu oynatacağız. <?:NAMESPACE PREFIX = O />
Cevap: Özellikle oyun kavramının çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Beden eğitimi dersinde çok farklı öğretim yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Oyun etkinliğin bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Serbest oyun asla amaç değildir. Etkinliğin içinde farklı öğretim yöntem ve tekniğinin kullanılmasında oyun ve oyunlar amaç değil bir araçtır. Hangi oyunun neden seçildiği net olarak değerlendirilmelidir. Oyun ile hedeflenen kazanım nedir? Neden “a” oyunu yerine “b” oyunu seçildi? Vb. Oyun aşağıdaki tabloda görüleceği gibi özelleşmiş hareketlerin bir alt başlığıdır. 4-5. sınıfların bütünü oyun değildir.
Sonuçta geçen yıl uyguladığımız doğrudur, ben geçen yılki planı biraz geliştirdim. Günlük planlarda oyunlara yer vedim.
__________________
|