FUTBOLDA VURUŞLAR
Ayağın herhangi bir kısmı ile bilinçli olarak topu plase etmek veya göndermektir.
VURUŞ TİPLERİ
İç vuruş
İç üst vuruş
Üst vuruş
Üst dış vuruş
Dış vuruş
Burun buruşu
Diz vuruşu
Topuk vuruşu
Kafa vuruşu
İÇ VURUŞ
Bu vuruşta ayağın iç kısmı kullanılır.Paslaşmalarda,köşe atışlarında ,serbest vuruşlarda, verkaçlarda azda olsa kullanılır.
VURUŞ TEKNİĞİ
Destek görevini yapan bacak,dizden hafifçe kırık olup,vücudun dengesini sağlar.Topun hemen yanına basan ayağın ucu,vuruş yönüne dönüktür.Gövdenin üst kısmı topun üzerini örter.Topa vuruş yapacak olan bacak ,yumuşak bir hareketle arkadan öne sallanır.Vuruşu yapacak olan ayağın ucu dışa dönüktür.
Ayağın iç yüzeyi aşağı yukarı topun tam ortasına dokunur.Vuruş sırasında ayak bileği sabittir.Oynatılmaz.Vücudun ağırlığı duran bacak üzerine verilir.
İÇ ÜST VURUŞ
Eğer vuruşu sol ayakla yapıyorsak topun hizasına göre biraz sağa,aksi takdirde biraz sola kaydırılır.Topa yaklaşınca son adımlar biraz uzatılır.
Vücudun üst kısmı öne eğilir,kollar dengeyi sağlar.Topun falso alması için ayakkabının ucu yana ve biraz öne değer.
İç üst vuruş kısa pas,yan pas,falsolu vuruşlar,frikik ve kornerlerde kullanılır.
ÜST VURUŞ
Daha çok topu uzak noktalara göndermek için kullanılır.
Vücut pozisyonu ,tıpkı iç vuruş pozisyonu gibidir.Topa vuruş yapacak olan bacağın dizi ,topun üstüne dik olarak tutulur.Ayağın burnu yere dönüktür.Böylece ayağın yüzeyi topa tamamen temas eder.
DIŞ VURUŞ
Oyun içerisinde zor pozisyonlarda kullanılır.Vücut posizyonu iç vuruşta olduğu gibidir.Kalça hafif öne doğru itilir.Vuruşu yapacak olan bacak içe doğru çekilir.Ayağın ucu aşağıya dönüktür.Topa dokunma sırasında ayak tamamen sabittir.
TOP SÜRME
Futbolda top sürme ,ayağın içi ve dışı ile topu devamlı bir şekilde kontrol etme ve yuvarlama sanatıdır.Vücut hafif bükülmüş olan bacağın üzerinde dengede ,gövdenin üst kısmı öne doğru hafifçe eğiktir.
Vücut destek fonksiyonundaki ve çok hafif bükülmüş olan bacağın üzerinde dengede tutulur.Topu sürecek olan bacağın dizi kırık tutulur.Ancak top yumuşak bir biçimde sürülür.Gözler devamlı etrafı kontrol eder.
DRİPLİNGDE YAPILAN HATALAR
---Oyuncu topu yumuşak bir şekilde iteceği yerde sert itmiştir.
---Oyuncu,ayağını fazla germiştir.
---Oyuncu,topu çok açmıştır.
---Oyuncu,gövdesini çok dik tutmuştur.
---Koşu ritmi bozulmuştu.
---Gözler devamlı top üzerindedir.
__________________
|