Ben de sevgili arkadaşımın verdiği bilgilerine buradan bir katkı da bulunmak istiyorum.
AEROBİK KAPASİTEDE ENERJİ OLUŞUMU
= o ns = />
Belirli bir çalışmadan sonra, organizma faaliyetinin devamı için oksijene ihtiyaç duyar. Alınan oksijen ile enerji oluşumu devam eder.
Aerobik
= v ns = :schemas-microsoft-com:vml" /></V:STROKE></V:LINE></V:LINE> C6 H12 O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + 674 Cal.
Glikoz
Görüleceği üzere bir mol glikoz, oksijenli bir ortamda daha fazla enerji gerekmektedir. Bu enerji ile 38 mol. ATP sentezi yapılır.
Gerek yük altında, gerekse istirahat halinde iken serbest yağ asitleri oksijenli ortamda enerji veren bir madde olarak büyük rol oynamaktadır.
İstirahat halinde iken gerekli enerji % 80 glikoz, % 20 serbest yağ asitlerince sağlanmaktadır.
Uzun süreli ve oksijenli ortamda yapılan yüklenmelerde ise, gerekli enerji % 50-80 serbest yağ asitlerince, % 50-20 glikoz tarafından temin edilmektedir.
Organizmadaki bütün faaliyetler, ATP’ nin ADP’ ye dönüşüp Phosphat açığa çıkması neticesinde meydana gelen enerji ile yürümektedir.
ATP; hücrelerde bulunan ve özel adale proteinleri olan Aktin ve Miyozinin herhangi bir uyarım neticesinde Aktomiyozin haline dönüşmesi neticesi otomatikman ADP’ ye ayrışır. Bu ayrışım neticesi meydana gelen kimyasal enerjinin ise, ancak % 30- = st1 ns = :schemas-microsoft-com ffice:smarttags" /><ST1:METRICCoNVERTER w:st="on" ProductID="35’">35’</ST1:METRICCoNVERTER> i mekanik enerji olarak kullanılabilir. Geriye kalan % 60-<ST1:METRICCoNVERTER w:st="on" ProductID="70’">70’</ST1:METRICCoNVERTER> i ise ısı enerjisi şeklinde kullanılır.
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
|