![]() |
MÜSABAKA ÖNCESİ MENÜ ÖRNEĞİ
Amaç: Sporcu sindirim işini tamamlamış mide ve barsakla müsabakaya girmeli. ÖRNEK MENÜ I Peynirli makarna 1 tabak Şehriye veya tarhana 1 kase Elma komposta (1 elma) 1 kase 1 dilim ekmek 730 kolari %72 CHO %10 protein %18 yağ ÖRNEK MENÜ II Tavuk eti (haşlanmış, derisiz): 60 gr bir küçük parça Patates püre………1yemek kaşığı Şeftali veya muz…1 adet Meyva suyu /maden suyu 1+1/2 Ekmek………………1 orta dilim SABAH ERKEN YAPILAN KARŞILAŞMALAR İÇİN Kahvaltı 1-2 saat önce 300-500 kalori KARŞILAŞMA ÖĞLE İSE Kahvaltı 3-4 saat önce 800 kalori ÖRNEK KAHVALTI I %50 yağlı veya %0 yağlı süt Mısır gevreği Taze meyva suyu II Bal, reçel pekmez, Ekmek Muz Taze meyva suyu MÜSABAKA ESNASINDA BESLENME Müsabaka 60 dakika ve daha fazla sürerse; a)30-35 gr karbonhidrat/saate alınmalı b)Besin alamaya karşılaşmadan 30 dakika önce başlanmalı c)Sıvı alımına devam edilmeli 15-20/1 çay bardağı sıvı içilmeli MÜSABAK ESNASINDA SIVI ALIMI 15-30 Dakika önce……..1 çay bardağı sıvı Her 20 dakikada …………1-2 çay bardağı sıvı ALINACAK SIVILARIN ÖZELLİKLERİ 1 %8 maltodextrin (%125-13 maltodextrin) 1200 cc de100 cc 8 saat…………… 1çay bardağı limon suyu 10 çay bardağı su İlk 4 saat ……800 cc 50 cc SF(%3 Nacl ) Sonraki 2 saat.400 cc 4 Kesme şek.(%2) 1,5 çay kaşığı SANPA 2,5-3 saat 180 gr malhodextrin ALINACAK SIVILARIN ÖZELLİKLERİ 2 a)1 litre su (4 su bardağı) 20-40 gr çay şekeri (5-10 kesme şeker) 1-1,5 gram tuz(1 çay kaşığı) Aroma (limon suyu ½ limon) b)250 cc (1 su bardağı) meyve suyu-elmasuyu- 3 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz c)Maltodextrinli içecek (%8 lik) Glukoz,tuz,aroma(limon suyu),sakroz, maltodextrin KAYNAK Doç. Dr.Funda Elmacıoğlu O.M.Ü Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı |
| Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:21. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2025, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2025 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı