![]() |
Diş çürümesinin ve diş hastalıklarının oluşmasında ağızda bulunan yemek artıklarının, tükürüğün hep birlikte diş üzerinde oluşturduğu ta*bakanın (plak) rolü büyüktür. Fazla çiğ*nemeye gerek bırakmayan yumuşak ve karbonhidratlı yiyecekler diş aralarında kalarak bakterilerin çoğalmasına yol açar*lar. Bakteriler şekerli artıkları diş minesi*ne zararlı asitli maddelere çevirir ve minenin kalsiyumunu eritir. Minedeki bu kal*siyum eksikliği önce dişte beyaz bir be*nek olarak görülür. Dentin kanalları aracı*lığıyla mikroplar pulpaya girip pulpa ilti*habına sebep olurlar. Pulpada basıncın artması ağrıya neden olur. Kan akımı du*rup da pulpa beslenmezse diş de ölmüş olur. Dişin rengi koyulaşır ve daha ko*lay kırılabilir bir duruma gelir. Her gebeli*ğin anneye bir dişe malolduğu söylentisin*de hakikat payı vardır. Gebelikte kalsiyum eksikliği dişlerin kolay çürümesine neden olabilmektedir. Dişteki iltihabın diş köküne ve çevresine yayılması zonklayıcı ağrılara yol acar. Çe*ne kemiğine doğru ilerleyen iltihap kemik zarı altında apseye sebep olabilir. Çevre dokulara yayılan ilti*hap yanağı şişirir ve bazan bir yol bularak dışarıya açılabilir, yani fistül meyda*na gelir. Dişetlerinin iltihabına gingivitis, apsesine piyore denir. Bu durumda dişeti kırmızı ve şiştir, kolayca kanar, ağrı pek duyulmaz. Dişeti iltihabı derine doğru ilerledikçe pe-riyodontitis meydana gelir. Zamanla aşı*nan ve zayıflayan dişetleri dişlerin sallanıp dökülmesine neden olabilir. Dişlerdeki şekil bozuklukları genellikle ço*cuklukta edinilen kötü alışkanlıkları ör*neğin uzun süre parmak emmenin sonu*cudur. Ayrıca süt dişlerinin zamanında dö*külmemesi de kalıcı dişlerin yanlış ve çar*pık çıkmasına neden olabilir.[img]smileys/smiley17.gif[/img] |
| Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:06. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2025, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2025 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı