![]() |
KANAMALAR TANIMI <DIR> Kanın herhangi bir nedenle damardan dışarı çıkmasıdır Kanın sıvı maddesi PLAZMA’DIR Şekilli elemanlar: ALYUVARLAR(ERİTROSİT) AKYUVARLAR(LÖKOSİT) TROMBOSİTLER(KAN PULCUKLARI) İç Kanama Dış Kanama Halsizlik Şok Ölüm</DIR> ARTER KANAMASI <DIR> Kalpten vücuda dağılan atardamarlardan olan kanama Açık ve parlak kırmızı renkli Kalp atışları ile senkronize Basınçlı,fışkırır tarzda (pulsatil)</DIR> VENA KANAMASI <DIR> Kanı kalbe getiren toplar damarlarda olan kanama Koyu renkli Fışkırmaz sürekli akar</DIR> KAPİLLER KANAMA <DIR> Kapiller ya da kılcal damarlarda olan kanama Devamlı, yavaş, sızıntı şeklinde</DIR> İÇ KANAMALAR <DIR> Hastalık veya kazalarda ortaya çıkar Kan; vücut boşluklarına,organ içlerine veya aralarına,eklemlere,karına,göğüs boşluğuna ve doku hücreleri arasına akar Organ içlerine kanamaların en önemlisi beyin içine olan kanamadır</DIR> BELİRTİLER <DIR> Nabız zayıf ve süratli Deri soğuk, soluk ve nemli Gözler donuk, gözbebeği genişlemiş ve ışık refleksleri zayıf Kan basıncı düşük Baş dönmesi,huzursuzluk,halsizlik Bulantı ve kusma Solunum sayısında artma</DIR> DIŞ KANAMALAR <DIR> Kanama seyri gözle takip edilebilir Baş, göğüs, karın,kol ve bacaklarda Görünür kanamadır 6-10 dk.da çoğu kez durur Trombositler kan kaybını engeller</DIR> DİĞER ORGAN KANAMALARI <DIR> Burun kanaması(Epistaksis) Çeşitli travmalar Üst solunum yolu enfeksiyonu Yüksek tansiyon Kafatası kırığı Yüz yaralanmaları Kanama bozuklukları</DIR> İLK YARDIM <DIR> Bası Hasta başı öne eğilir Buruna, enseye soğuk pansuman Lokal soğutma önemli </DIR> BEYİN KANAMASI <DIR> Baş ağrısı Baş dönmesi,bilinç kaybı Hızlı nabız Göz reflekslerinde bozulma Tam veya yarım felç</DIR> İLK YARDIM <DIR> Felçli tarafa döndürülerek yatırılır Baş vücut doğrultusunda ve biraz yukarda yana çevrilir Boyun omurga doğrultusunda düz tutulur Hasta sıcak tutulur hareket ettirilmez</DIR> AKCİĞER KANAMASI <DIR> Kan, akciğer dokusu bronşlar ve trakeadan gelir Kan, açık kırmızı renkte ve köpükle karışıktır Öksürükle birlikte çıkar Hiçbir belirti vermeyebilir</DIR> İLK YARDIM <DIR> Sırt üstü yatırılır Fazla konuşturulmaz Sıcak tutulur Şoka karşı önlem alınır</DIR> MİDE KANAMASI <DIR> Ülser ve kanser %20-25 Ülser kan damarlarını perfore eder Kusma, baş dönmesi Bayılma hissi, susuzluk, tansiyon düşüklüğü Melena (kahve telvesi gibi büyük abdest) </DIR> İLK YARDIM <DIR> Yatak istirahati Solunum kontrolü Nabız kontrolü</DIR> VARİS KANAMASI <DIR> Damarlar genişleyerek zamanla kanla dolar Ezilme veya genişleme sonucu kanar Kanama yeri saptanır ve ayak kalp seviyesi üzerinde tutulur</DIR> RAKTAL KANAMALAR <DIR> MELENA KANAMA HEMOROİD KANAMASI</DIR> KANAMADA İLK YARDIM <DIR> Basınç ve bandaj El ayası ve parmakla basınç yapma Turnike uygulama Kanayan yeri kalp seviyesinin üzerinde tutma Kan durdurucu ilaç Damarı bağlama Soğuk uygulama</DIR> BASINÇ NOKTALARI <DIR> Boyun ön yan ortası A.Karotis eksterna Köprücük kemiği altı A.Subclavia Kolun üst iç kısmı (A.Brachialis) Karın orta ön noktası(A.Abdominalis) Kasıklar (A.Femoralis)</DIR> TURNİKE UYGULAMASI <DIR> Tek kemik üzerine uygulanır 8-10 cm.genişliğindeki kumaşlar Elastik materyal kullanılır 20 Dk.da bir turnike 5-10 sn. gevşetilir Turnike 1 saatten fazla kalmamalıdır Kanamalının yaşamsal işlevleri kontrol edilir Kanama şokuna girmiş kişide kanama azalır bu durum ilk yardımcıyı yanıltmamalı</DIR> |
güzel paylaşımlar için teşekkürler.
|
tşk.ederim hocam |
tşkler hocam:)
|
|
çok teşekkürler hocam.
|
Bilgi için teşekkür ederim.
|
TEŞEKKÜRLER...
|