Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Halter

Halter Halter'e dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 04-05-2008, 23:54   #1
özlem58
Girişken Üye
 
özlem58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eyl 2007
Bulunduğu yer: Tekirdağ
Mesajlar: 339
Teşekkürleriniz: 0
1 Mesajına 1 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
özlem58
Standart

Reklam Alanı
valign="top" rowspan="2">


Ağır atletizm sporlarından biri olan halterin amacı, yerde bulunan ağırlığın belirli tekniklerle yukarıya kaldırılmasıdır.



Halter sporunu değişik yapılardaki insanlar için çekici hâle getirmek amacıyla sıkletler oluşturulmuştur. IWF'nin 1996 Atlanta Olimpiyatları'ndan sonra aldığı karara göre, sıkletlerin kiloları yeniden düzenlenerek en küçük kilo olan 54 kg, 56 kg'a çıkartılmış, diğer kilolarda da artırım yoluna gidilmiştir. Yarışmacılar kilolarına göre erkeklerde 8, bayanlarda 7 ayrı sıklette yarışırlar.



Sıkletleri belirlemek amacıyla yapılan tartımlar, yarışmaların başlamasından 1 1/4 saat önce yapılır, 1 saat süren bu tartım işlemi hakemler tarafından yönetilir. Halterciler çıplak olarak tartılırlar. Kategorisine göre ağır gelen sporcu, daha üst kategoride, ülkesinden bir kişiden fazla yarışmacı yoksa, o kategoride yarışabilir.



Bir halterci uluslar arası şampiyona ve karşılaşmalarda birden fazla kategoriye giremez. Bir rekor kırılmışsa, ardından mutlaka halterci ve bar, tartıya tâbi tutulur.


Yarışmacı sırası, en hafif sıkletten en ağıra doğru gider. Ancak aynı ağırlıkta birden çok halterci ilk haklarını kullanacaklarsa, öncelik sırası ad çekimi ile belirlenir. Her yarışmacının 3 deneme hakkı vardır. Aynı ağırlıkta ilk hakkını kullanacak olan haltercinin, ikinci ya da üçüncü haklarını kullanacak olanlara göre önceliği vardır. İkinci hakkını kullanacak olan halterci de benzer yöntemle, üçüncü hakkını kullanacak olanlara göre önceliklidir. Olimpik yarışmalara her ülke 10 yarışmacı ve 2 yedek yarışmacı ile katılabilir ve her yarışmacı yalnız bir sıklette yarışabilir. Bayanlar dünya şampiyonalarına ve diğer oyunlara her bir ülke maksimum 9 sporcu ve 2 yedekle katılabilir.


Halter yarışmalarında IWF 2 yaş grubu kabul eder:



a. Gençler; bu yaş da dâhil olmak üzere 20 yaşına kadar.
b. Büyükler; 20 yaş ve daha üstüne kadar.


Tüm yaş grupları, sporcunun doğum gününün takvim yılı esas alınarak hesaplanır.



Erkeklerin ve bayanların olimpiyat oyunlarına ve dünya şampiyonalarına katılmaları için minimum yaş sınırı 16'dır. Haltercinin plâtforma çağırılmasıyla başlayan kaldırma süresi; konsantrasyon, ellerin magnezyumlanması ve kaldırış için toplam 1 dakikadır. Halterci birbirini izleyen iki kaldırış yapacak ise ikinci kaldırış için kendisine 2 dakika tanınır.



=TABLO>

=TABLOTR>
=TABLOTD>İlk hakkını başarıyla tamamlayan yarışmacı, ikinci denemeyi yapmadan önce ağırlığı istediği kadar artırabilir. Özel bir kaldırış için yapılan yarışmalarda ise, bar gittikçe ağırlaştırılır ve halterciler kaldırış için deneme yapmak istedikleri ağırlığa ulaşılmasını beklerler. 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda uygulanmak üzere alınan federasyon kararlarına göre, rekor denemek isteyen sporculara üçüncü haklarından sonra tanınan dördüncü hak kaldırılmıştır. Herhangi bir halterci tarafından kaldırılan ağırlık, daha sonra hafifletilemez.
=TABLOTD>İlk hakkında başarısızlığa uğrayan yarışmacı, isterse aynı ağırlığı tekrar deneyebilir. İsterse riskini göze alarak daha fazla bir ağırlığı da deneyebilir. Rakibin arayı açması hâlinde, minimum 5 ve 2.5 kg'lardan daha fazla bir ağırlık üstelenerek rakibine yetişmeye çalışabilir.
=TABLOTD>Halter yarışmalarında ağırlıklar "koparma" ile "omuzlama ve silkme" yöntemlerinden biri kullanılarak kaldırılır.
=TABLOTR>
=TABLOTD>


KOPARMA


Yapılan tek hareketle halteri başın üzerine kaldırma biçimidir. Bar yatay olarak haltercinin bacaklarının önüne konulur. Haltercinin el ayaları yere bakar, ayakları aşağı doğru dönük olarak bar kavranır ve bacakları yana ayrılırken veya bükerken başın üstüne her iki kolun tam uzunluğuna kadar kaldırma alanından tek bir hareket ile çekilir. Bu devamlı hareket sırasında bar uyluk ve kasık üzerinde kayabilir. Kaldırmanın yapılışı sırasında ayaklardan başka vücudun hiçbir kısmı kaldırma alanına dokunamaz. Kaldırılmış olan ağırlığın, hakemler barı ringe indirme işareti verinceye kadar, nihaî hareketsiz konumda, kol ve bacaklar gerilmiş ve ayaklar aynı hizada olacak şekilde tutulması şarttır. Bar, haltercinin başının üst kısmını geçinceye kadar, bilekler döndürülemez. Halterci, kendine verilen süre içinde ya bir ayrık veya çömelme konumunda düzelebilir ve ayaklarını aynı hizada, gövde ve bar düzlemine paralel tutabilir. Halterci vücudunun bütün kısımlarında hareketsiz duruma gelir gelmez hakemler barı indirme işareti verirler.



Koparma hareketinin hata sayılabilecek durumları; barı kaldırırken duraklama, kaldırış esnasında barın başa temas etmesi, kolların tam gerilmemesi, toparlama sırasında kolları bükme veya germe, ayaklar dışında vücudun herhangi bir kısmının yere değmesi, kaldırma sırasında ringden dışarı çıkma, hakemin "yere indir" işaretini beklemeden barı indirme, hakemin işaretinden sonra barı yere atma veya düşürmedir. Bu hatalardan herhangi biri gerçekleştiğinde kaldırış geçersiz sayılır.



OMUZLAMA VE SİLKME




=TABLO>

=TABLOTR>
=TABLOTD>İki hareketli bir kaldırış şeklidir. İlk aşamada (omuzlama) bar, yatay olarak haltercinin bacaklarının önüne konur. El ayaları aşağıya dönük olarak bar kavranır ve bacakları ya ayırırken veya bükerken, omuzlara kadar kaldırma alanından tek bir hareketle çekilir. Bu devamlı hareket sırasında bar, uyluk ve kasık üzerinde kayabilir. Barın nihaî konumundan önce göğüse dayanmaması gerekir. Bundan sonra bar, köprücük kemikleri üzerinde tam olarak bükülmüş kollar üzerinde durur. Silkmeyi yapmadan önce bacaklar düz olarak aynı hizaya döner. Halterci bu düzelmeyi kendi zamanında yapabilir ve ayaklar aynı hizada, gövde ve bar düzlemine paralel olarak tutulabilir. İkinci aşamada (silkme) halterci, dikey olarak uzatılmış kolları tam gerilimine getirmek için bacakları büker ve bacakları olduğu kadar kolları da uzatır. Kolları ve bacakları tam olarak uzatmış şekilde ayakları aynı hizaya getirir ve hakemlerin barı ringe indirme işaretini bekler. Halterci vücudunun bütün kısımlarında hareketsiz duruma gelir gelmez, hakemler barı indirme işareti verirler.
=TABLOTD>Halterci iki aşamalı bu hareket sırasında, bar üzerindeki başparmaklarını kısabilir veya kretajlı tutmuş ise boşaltabilir. Eğer bar çok yüksek yerleştirilmiş ise ve nefes almasını engeller veya acıya sebebiyet verirse, barı omuzlarının üzerine indirebilir. Omuzlamada hatalı hareketler; dirsekleri kaldırmadan önce barı göğse yerleştirme, dirseklerle veya üst kollarla uyluklara, dizlere dokunmadır.
=TABLOTD>
=TABLOTR>
=TABLOTD>



=TABLO>

=TABLOTR>
=TABLOTD>Silkmede hatalı hareketler; tamamlanmamış bir hareketle silkmeyi denemek (ki bu vücudun alçaltılması veya dizlerin bükülmesi şeklinde yapılır) ve avantaj kazanmak için barı omuzda aşağı yukarı sallandırmaktır. Omuzlamadan sonra silkmeye başlamadan önce halterci ve barın hareketsiz hâle gelmesi gereklidir.
=TABLOTD>
=TABLOTR>
=TABLOTD>


Bütün Kaldırmalar İçin Genel Kurallar


1. Kretaj (kilitli tutuş) olarak bilinen tekniğe izin verilir. Bu teknik barı kavrama anında, başparmağın son ekleminin aynı elin diğer parmakları ile kavranmasından oluşur.
2. Bütün kaldırmalarda bar, diz hizasına geldikten sonra "kaldırılamazsa" hakem bunu saymayabilir.
3. Hakemlerin "halteri yere indir" işaretinden sonra halterci barı vücudunun ön kısmına indirmeli, onu kasten veya kazara düşmeye bırakmamalıdır. Belinin seviyesini geçtiği zaman, bar üzerindeki kavramayı bırakabilir.
4. Bir yarışmacı eğer dirseğinin anatomik olarak deformasyonundan dolayı kolunu tamamen geremiyorsa, bunu yarışma başlamadan önce üç hakeme ve jüriye bildirmelidir.
5. Halterci halteri bloke ettikten sonra vücutta bir dengesizlik var ise vücudunu bükerek veya sarsarak durumu düzeltebilir.
6. Uyluklara krem, yağ, su, talk veya herhangi bir yağlayıcı madde sürülmesi yasaktır. Yağlayıcı madde kullandığı tespit edilen halterciye, maddenin temizlenmesi emredilir. Yağın temizlenmesi esnasında sürenin çalışacağı veya çalışmayacağına jüri karar verir. Ellere ve uyluklara magnezyum sürülmesine izin verilir.


Bütün Kaldırmalarda Hatalı Hareketler ve Pozisyonlar



=TABLO>

=TABLOTR>
=TABLOTD>1. Askıdan çekiş,
=TABLOTR>
=TABLOTD>2. Ayaklardan başka vücudun herhangi bir kısmının piste değmesi,
=TABLOTD>
=TABLOTR>
=TABLOTD>3. Kaldırma hareketi sonunda kolların gayrimuntazam veya yetersiz gerilmesi,
=TABLOTR>
=TABLOTD>4. Kolların gerilmesi sırasında duraksama,
=TABLOTD>
=TABLOTR>
=TABLOTD>5. Baskıyla koparma,
=TABLOTR>
=TABLOTD>6. Toparlanma sırasında kolları bükme veya germe,
=TABLOTR>
=TABLOTD>7. Kaldırma sırasında ringden dışarı çıkma, yani vücudun herhangi bir kısmıyla ring dışına değme,
=TABLOTR>
=TABLOTD>8. Hakemlerin yere indir işaretini almadan barı yere indirme,
=TABLOTR>
=TABLOTD>9. Hakemlerin işaretinden sonra barın yere düşürülmesi,
=TABLOTD>10. Ayaklar ve bar aynı hizada olarak ve gövde düzlemine paralel bitirememe,
=TABLOTD>
=TABLOTR>
=TABLOTD>11. Barın tamamını kaldırma alanına indirememe (yani önce barın tamamı değmelidir). width="15%" valign="top" align="right">[img]file:///E:/Export/Resim/33/halter5.jpg[/img]
Silkme branşında omuzlama aşaması

[img]file:///E:/Export/Resim/33/halter13.jpg[/img]
1994 Dünya Şampiyonası’nda silkmede dünya rekoru kıran Sunay Bulut

colspan="2">
özlem58 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 24-05-2008, 12:56   #2
hat64
Çalışkan Üye
 
hat64 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Eki 2007
Mesajlar: 3.631
Teşekkürleriniz: 2
12 Mesajına 18 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 21
hat64 is on a distinguished road
Standart

emeğinize sağlık
__________________
\'\'ONE WORLD ONE DREAM\'\'





hat64 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
kurallar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
öğrenme için kurallar ve geribildirim webkenan Beden Eğitimi ve Spor 0 28-08-2010 13:54
Atıcılıkt Genel Teknik Kurallar webmaster Atıcılık 0 07-09-2009 21:20
BAYANLAR GÜREŞİNE ÖZGÜ ULUSLARARASI KURALLAR hardwrestler27 Güreş 0 28-04-2009 19:33
Futbolda kurallar değişiyor Spor Haberleri ve Güncel Olaylar 1 04-03-2009 16:15
Aerobik Cimnastik Kurallar,Semboller.. webmaster Cimnastik 13 05-01-2009 16:22

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159