Çok soğuk bir kış günü padişah, tebdil-i kıyafet gezmeye karar</PRE> vermiş.Yanına başvezirini alıp yola çıkmış. Bir dere kenarında çalışan</PRE> yaşlı bir adam görmüşler. Adam elindeki derileri suya sokup, döverek</PRE> tabaklıyormuş.</PRE> = o ns = /> </PRE> Padişah, ihtiyarı selamlamış:"Selamunaleykum ey pir'i fani..."</PRE> "Aleykumselam ey serdar'i cihan..."</PRE> Padişah sormuş:</PRE> "Altılarda ne yaptın?"</PRE> "Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor..."</PRE> </PRE> Padişah gene sormuş:</PRE> "Geceleri kalkmadın mı?"</PRE> "Kalktık... Lakin, ellere yaradı..."</PRE> </PRE> Padişah gülmüş:</PRE> "Bir kaz göndersem yolar mısın?"</PRE> "Hem de ciyaklatmadan..."</PRE> </PRE> Padişahla baş vezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar. Padişah baş</PRE> vezire dönmüş:</PRE> "Ne konuştuğumuzu anladın mı?"</PRE> "Hayır padişahım..."</PRE> Padişah sinirlenmiş:</PRE> "Bu akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım."</PRE> Korkuya kapılan başvezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra telaşla dere</PRE> kenarına dönmüş. Bakmış adam hala orada çalışıyor.</PRE> "Ne konuştunuz siz padişahla..."</PRE> Adam, başveziri şöyle bir süzmüş:</PRE> "Kusura bakma. Bedava söyleyemem. Ver bir yüz altın söyleyeyim."</PRE> Baş vezir, yüz altın vermiş.</PRE> "Sen padişahı, serdar-ı cihan, diye selamladın. Nereden anladın padişah</PRE> olduğunu."</PRE> "Ben dericiyim. Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi."</PRE> Vezir kafasını kaşımış."Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye</PRE> yetmiyor ne emek?..."</PRE> Adam, bu soruya cevap vermek için de bir yüz altın daha almış.</PRE> "Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mı ki, kış günü</PRE> çalışıyorsun, diye sordu. Ben de, yalnızca altı ay yaz değil, altı ay</PRE>dakış çalışmazsak, yemek bulamıyoruz dedim."</PRE> Vezir bir soru daha sormuş..."Geceleri kalkmadın mı ne demek?"</PRE> Adam bir yüz altın daha almış.</PRE> "Çocukların yok mu diye sordu. Var, ama hepsi kız. Evlendiler, başkasına</PRE> yaradılar, dedim..."</PRE> Vezir gene kafasını sallamış.</PRE> "Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek..."</PRE> Adam gülmüş.</PRE> "Onu da sen bul..."</PRE>