SARIMSAK (Allium sativum) Sarımsağın Tıbbi Açılımı Farmakolojik etkisi-------------------- Etkiye neden olan olası bileşik Antikugülan (pıhtılaşmayı önleyici)............. Ajoen Antihipertansiyon (tansiyon düşürücü) ......Selenyum, germanyum Antiparazitik ...........................................Allisin-alliin Antibiyotik....................................... ........Allisin-alliin Antimikotik ..............................................Alis in-aliin,ajoen Antiviral .................................................. Allisin-ajoen Hipolipemik (kan yağlarını düşürücü)...........Dialil disülfür Ağır metallerin zehirsizleştirilmesi..........Selenyum, alil merkaptan, germanyum Antitümör ...............................................Sel enyum, germanyum Vitaminler ...............................................B1, A ve C vitaminleri Antioksidan ............................................Seleny um, germanyum Yaşlanmayı önleyici ................................Selenyum, dialil disülfür Doğal katil hücre etkinliği ve Diğer hücresel bağışıklık tipleri ..............Germanyum, selenyum, çinko Hücresel bağışıklık ..................................Germanyum, allisin Bütünleyici etki .......................................Magnezyum, kalsiyum Beslenme alışkanlığında bu lezzetli ilacın özel bir yeri vardır. En iyi kalite sarımsak germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetişir. Sarımsak; 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunların içinde vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü var), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminlerini içerir. *Mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir. Özellikle mantarlara karşı çok etkilidir. Çiğ olarak veya yağı kullanılır. *Antiseptik özelliği vardır.