Beden Eğitimi ve Spor Portalı  

Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Kütüphane > Kişisel Gelişim ve Spor

Kişisel Gelişim ve Spor Gelişimle ilgili tüm notlar,

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Seçenekler Stil
Alt 29-11-2010, 01:06   #1
binali
Super Moderator

binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart Doğru Kararı Verdiğinizi Nasıl Bileceksiniz?

Reklam Alanı
Doğru Kararı Verdiğinizi Nasıl Bileceksiniz?

Yazar: Janet Williams

Bugüne kadar hiç önemli bir karar vermek durumunda kaldığınız, ne yapacağınızı bilemediğiniz ve elinizin ayağınızın durduğu oldu mu? Yeni ve muhteşem fırsatlarla karşılaşan, ama en iyi kararı nasıl vereceğini bilemeyen pek çok müşteriyle çalıştım.

Göz önüne alınması gereken çok faktör olduğunda ve bütün seçenekler pozitif potansiyel taşıdığında önemli bir karar vermek epey zordur. Büyük ve karmaşık bir kararla karşı karşıya kaldığınızda, karar verme sürecinizi yönetilebilir adımlara bölmek ve elinizdeki tüm araçları kullanmak önemlidir.

Doğru karar vermenizde size rehberlik edecek dört adım şöyle sıralanabilir:

1. Adım: Hedef Belirleme Kadranı

Beden Sağlığı Tekerleği’nin her bir kadranı, size rehberlik edecek stratejilere ve yardımcı olacak karar verme araçlarına sahiptir. Kararınızın karmaşıklık derecesine göre, bir ya da iki kadranı ya da dört kadranı da tamamlamanız gerekebilir. Hedef Kadranı’nda, yazı yazmanın gücüne tanıklık ederiz. Zihinsel gücünüzden yararlanarak, mantığınızı kullanabilir ve seçeneklerinizi analiz edebilirsiniz.

Hedeflerinizi Gözden Geçirin
Öncelikle, geçmişte yazdığınız hedefleri gözden geçirin ve hangi seçeneğin sizi hedeflerinize yaklaştırdığını belirleyin. Tek başına bu adım bile doğru kararı vermenize yardımcı olacak anahtar olabilir.

Avantaj ve Dezavantaj Listesi Hazırlayın
Hedeflerinizi gözden geçirmek kararınız hakkında size belli bir açıklık sağlamıyorsa, bir sayfa kağıt alıp tam ortadan dikey bir çizgi çizin. Birinci sütunun tepesine “Avantajlar”, ikinci sütuna “Dezavantajlar” yazın. Aklınıza gelen tüm avantaj ve dezavantajları listeleyin. Avantaj ve dezavantajların sayısını toplayın. Örneğin, 5 avantajınız ve 3 dezavantajınız olabilir. Bu sütunların her birinin sayısının size neler hissettirdiğine dikkat edin. 5 avantajı gördüğünüzde kendinizi rahatlamış hissediyorsanız, aradığınız yanıtı bulmuş olabilirsiniz.

Avantaj ve Dezavantaj Listenizin Ağırlıklandırma Skorunu Belirleyin
Avantajlar listesinin dezavantajlar listesinden uzun olduğunu gördüğünüzde kendinizi rahatlamış hissetmiyor ve hâlâ endişeleniyorsanız, listelerdeki her bir madde için ağırlıklandırma yapabilirsiniz. Bu ağırlıklandırma 1, 2 ya da 3 şeklinde olur.

Avantajlar için ağırlıklandırma:
1: İyi bir avantaj ise
2: Harika bir avantaj ise
3: Muhteşem bir avantaj ise

Dezavantajlar için ağırlıklandırma:
1: Küçük bir dezavantaj ise
2: Orta derecede bir dezavantaj ise
3: Büyük bir dezavantaj ise

Her maddeyi ağırlıklandırıp topladığınızda, 5 avantajın da 1 puanlık ağırlığa sahip olduğunu ve toplam 5 puan ettiğini görebilirsiniz. 3 dezavantajlık listede her madde 3 puanlık ağırlığa sahip olabilir ve toplam 9 puana ulaşabilir. Bu da doğru olduğunu bildiğiniz şeyi kanıtlar; çok sayıda avantaj ve yalnızca 3 dezavantaj olsa da, dezavantajların ağırlıklandırması avantajların faydalarına ağır basabilir.

Bir Koçla Çalışın
Hedeflerinize ulaşmanın en etkili yollarından biri, kişisel hedeflere ulaşılmasında uzmanlaşmış, güvenilir bir koçla çalışmaktır. Bu kişi, hayallerinizi gerçekleştirme sorumluluğunu size verecektir. Bir koçla çalışmak, karar verme süreciyle daha nesnel biçimde yüzleşmenizi sağlayabilir, avantaj ve dezavantaj listesi oluşturmanıza yardımcı olabilir, maddelerin ağırlıklandırmasını daha sağlıklı değerlendirmenizi mümkün kılabilir.

Koç, sizi dinler ve sizden duyduklarını tekrar size yansıtabilir. Düşünce, umut ve korkularınızı netleştirmeniz için bir ayna görevi görebilir. Bazı kişiler bu adım için bir arkadaşla ya da aile ferdiyle çalışmayı tercih etse de, bunun bazı sakıncaları olduğu bilinmelidir. İyi niyetli arkadaşlar, sahip olduğunuz fırsatları kıskanabilirler (bilinçaltında bile olsa), şefkatli aile fertleri de değişimden ve sizin onları terk etmenizden korkabilirler (bilinçaltında bile olsa). Bütün bunlar, geri yansıtma sürecini altüst edebilir. Önemli kararlar için, nesnel davranabilecek ve sizin için en iyi kararı vermenize yardımcı olacak, güvenilir bir koçla çalışmak faydalıdır.

2. Adım: Kendini Keşfetme Kadranı

Rüya Bilgeliği
Kendini Keşfetme Kadranı bize rüyalarımızdaki mesajları analiz etmenin gücünü öğretiyor. “Bütün yanıtlar sende” ifadesini duymuş olabilirsiniz ve bunların nerede saklı olduğunu merak edebilirsiniz. Bilinçaltınız, geceleri sizinle paylaşmaya çalıştığı mükemmel bir bilgeliğe sahiptir.

Rüya Rotası’nda bu bilgelikten nasıl yararlanacağımızı öğreniriz. Önemli bir kararla karşı karşıya kaldığınızda, yatmadan önce sorunuzu günlüğünüze yazın ve uykuya dalarken bu soruyu kendinize tekrar etmeyi sürdürün. Sabah olduğunda, rüyalarınızı yazın ve almış olabileceğiniz potansiyel yanıtları bulmaya çalışın.

Rüya Rotası’nı kullanmak ve bir Rüya Döngüsü ile çalışmak, kendi rüya kodunuzu kırmanıza gerçekten yardımcı olabilir. Böylece yanıtlar, karar verme sürecinizi destekleyebilir.

Tarot Falı
Bazı kişiler, düşüncelerine ve karar alma süreçlerine ilişkin içgörüleri ortaya çıkarmak için tarot falı baktırmak isteyebilirler. Güvenilir bir tarot falcısıyla çalışmak, sizi başarıya taşıyabilir.

3. Adım: İyileşme

İyileşme Kadranı’nda, iyileşmenin gücünü öğreniriz. Karar verme eyleminin bulanık sularında ilerlemek, çok stresli bir süreç olabilir. Stres, bedeninize istenmeyen adrenalin, düşüncelerinize ise karmaşa ekleyebilir. Kendinize iyi bakmaya devam etmek önemlidir.

Stresi azaltmanın mükemmel bir yolu da masaj yaptırmaktır. Enerji Tedavisi’nin nazik dokunuşlarını deneyimleyenler, beden ve zihin rahat olduğunda içgörülerin kolayca ortaya çıktığını bilirler. Bu içgörüler, tedavi süresince hem müşteriden hem de pratisyenden gelebilir. Önemli kararınızın yanıtını keşfetmek, son derece iyileştiricidir.

4. Adım: Yoga

Yoga Kadranı’nda egzersizin gücünü öğreniriz. Uzun bir koşuya ya da yürüyüşe çıkmak, paten kaymak, hararetli bir squash ya da tenis maçı yapmak, sizi canlandıracak bir yoga sınıfına katılmak, zihninizi temizlemenin mükemmel yollarıdır.

Egzersiz yaparak, bedeninizdeki stresi azaltır ve endorfin oranını yükseltirsiniz. Antrenman yaparken, elinizdeki işe odaklanın ve karar verme sürecinize hakim olan endişeden kurtulmaya çalışın. Antrenman sonunda, zihniniz açılacaktır ve kararınıza ilişkin bir içgörü edinmeniz bile mümkündür.
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
bileceksiniz, doğru, kararı, nasıl, verdiğinizi

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil