Beden Eğitimi ve Spor Portalı  


Go Back   Beden Eğitimi ve Spor Portalı > Spor Branşları > Basketbol

Basketbol Basketbol'a dair herşey

beden eğitimi
beden eğitimi
Sitemize hoş geldiniz. Konuları beğenmeyi unutmayalım.

Cevapla
 
Seçenekler Arama Değerlendirme Stil
Alt 26-02-2009, 00:09   #1
binali
Super Moderator
 
binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Şub 2008
Bulunduğu yer: Samsun
Mesajlar: 2.731
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart

Reklam Alanı
http://depositfiles.com/files/59ysz4hnp
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
Alt 28-07-2009, 17:16   #2
beyhan1
Girişken Üye
 
beyhan1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Tem 2009
Mesajlar: 119
Teşekkürleriniz: 0
1 Mesajına 1 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
beyhan1 is an unknown quantity at this point
Standart

tşşk
beyhan1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25-01-2010, 00:38   #3
binali
Super Moderator
 
binali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Şub 2008
Bulunduğu yer: Samsun
Mesajlar: 2.731
Teşekkürleriniz: 14
89 Mesajına 129 teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 19
binali will become famous soon enough
Standart

Oyuncuların bire bir oynayarak sorumluluğu, kişisel savunma kabiliyetini geliştirerek kendine olan güvenini artırır.Oyun açısından ise; antrenörün, belirli bir rakip ile mücadele etmeyen oyuncuyu kolayca belirlemesini, bu işle görevli olanı değiştirebilmesini, şutörün (karşı hücum elemanının) zayıf olup olmadığının belirlenmesini ve mutlaka topu alması gerekiyorsa savunmanın baskı yapmasını sağlar.En önemli öğretim dezavantajı, oyuncuya prensip ve uygulamaların açıklanması için gereken zamandır. Oyun dezavantajı, adam adama defansta dikkatsizlik ve tehlikeli pozisyonlar oluşabilmesi ve bloklama taktikleridir. Adam adama defansta faul daha çok olur. Savunma oyuncuları top yerine rakibe konsantre olacağı için, top kesme imkanları azalacaktır. Ayrıca, hızlı hücum şansı bölge savunmasına göre daha azdır.
Adam adama savunmasının öğretiminde, önce kişisel konulara önem vereceğiz. Oyuncunun vücut pozisyonu; ellerini kullanması, ayak hareketleri, geri sahada, köşelerde, pota altında, rakibi box_out ederken savunma oyuncusunun nasıl durağını ve ruhsal açıdan hazırlıklı olmasını da öğretmeliyiz.
Yer pozisyonu, tabii ki topun mevcudiyeti, yokluğu, potaya mesafesi ile değişir. Rakip ile potanın arasında durmanın gerektiğinin önemini alıştırmalarla verilmelidir.
En iyi vücut pozisyonu hareket kabiliyetini kısıtlamayan geniş şekilde yapılan savunma duruşudur.
Geniş duruş rakip oyuncunun savunma yapan oyuncuyu rahat geçmesini önler. İyi bir vücut pozisyonu için öncelikle gerekli şey dengedir. Savunma durumunda ayaklar hücum pozisyonundakilerden daha açık duracak şekilde olmalıdır. Ağırlık, ayak topukları üzerinde dağıtılmalıdır ki, oyuncu herhangi bir pozisyonda, herhangi bir yöne harekete başlayabilsin. Savunma esasında vücut dik ve baş yukarıda olmalıdır. Kısaca bu şekil sandalyeye oturan bir insanın şekline benzetilebilir. Toplu hücum oyuncusuna yapılan savunmada vücut ağırlığı öndeki ayağa verilir. Bu sayede savunma yapan oyuncunun sağa sola hareketler yapan rakip oyuncusuna süratle karşılık vermesi daha kolaylaşır.
Kol hareketleri rakibe kötü pas attırmada, bacak hareketlerine sürat kazandırmada, vücuda dengesini kazandırmada yardım eder. Kol pozisyonu savunma müdafa edilen rakip oyuncusunun yerine göre değişir. Uzaktan iyi şut atan rakibi savunurken kollarını yukarıya doğru uzatarak alçak duruş pozisyonu alırız. Bu pozisyonda önde olan bacağın kolu rakibin yüzüne doğru, diğer kol ise göğüs hizasında tutulur. Eğer top süren oyuncuyu savunuyorsak rakibe iyice yaklaşmalı, kollarımızı rakibin rahat top sürmesini önleyecek şekilde sallamalıyız. Kolları sallamanın asıl amacı rakibimizi şut attırmaktan vazgeçirmek ve kötü pas atmaya zorlamaktır. Mümkünse atılan pasa en azından parmak teması yapabilmek asıl amaçtır. Topa konsantre olunursa savunma başarıyla bitirilebilir.
Doğru bir kol pozisyonu rakibe kötü pas attırabilmede en önemli faktördür.
Genel savunmada savunma oyuncusu tek ayağı ileride ve dizler hafif bükülü bir biçimde durur. Topsuz savunmada tek el havada hücum oyuncusunun atışı engellenir. Sırt düz baş daima yukarıya doğrudur. Ayaklar arasındaki mesafe omuz genişliğinde olmalıdır. Bu çapraz geçişlere karşı en etkili savunmadır. Bir savunma oyuncusu hücum oyuncusunu savunurken yanına alarak savunur. Reverse ve pivot adımlarıyla ilerlemek isteyen hücum oyuncusu engellenir.
Reverse ve pivot hareketlerinin diğer faydası ise top kesici olarak görev yapan savunma oyuncusu pozisyonuna geçer. İyi bir savunma oyuncusu, hareketlerini ufak adımlarla yaparak dengeli bir savunma sağlar. Savunmada yapılan genel hata, büyük adımlarla hücum oyuncusu üzerine gitmektir.
Savunma bir boksörün ayak oyunlarının mükemmelliği oyuncularda da olmalıdır. Gerçek oyunda savunma oyuncusu genellikle hücum oyuncusunun önünde olmalıdır. Savunma yapan oyuncu top süren oyuncuya mümkün olduğu kadar topa müdahale edecekmiş gibi yakın ve baskılı bir savunma yapmalıdır. Bu savunma şekliyle top süren oyuncuyu arkası dönük bir şekilde top sürmeye zorlayabiliriz. Bu sayede rakibimizi , istediğimiz açıda hareket ettirmeye zorlayabiliriz. Eğer gerçekten iyi bir savunma yapıyorsak, rakibimiz için şut atmak ve içeri pas atmak çok zordur. Bu durumda pas ve şut atamayacağını anlayan rakibimizin yapabileceği tek şey savunma oyuncusunu geçmektir. Buna her an savunma oyuncusunun hazır olması gerekir.
Belli bir yöne bakmaksızın şut atmak, pas vermek veya top sürmek aşırı derecede zordur. Bu hiçbir zaman savunma oyuncusunun tek noktaya bakarak güç duruma düşmesi demek değildir. Hiçbir zaman rakibi ve aynı zamanda topu gözden kaybetmemek gerekir. Eğer toptan uzakta oynanıyorsa, bu durumda rakiple top arasında iyi bir pozisyon yaratmaya çalışılmalıdır. Ayrıca her iki tarafı görebilmek için yüzeysel bir görüş kullanılmalıdır. Böyle bir durumda rakibin sinsice hareket engel olunabilir ve kolaylıkla pas istenildiğinde top çalınabilir veya takıma yardımcı olunabilir.
Adam adama savunmada oyun kurucu rakibini devamlı kontrol altında bulundurmalıdır. Bazı antrenörler oyuncularına rakip takımın hücum oyuncularının ayaklarını seyretmelerini söylerler. Öteki antrenörlerde savunma oyuncusunun rakibinin gözlerine kendilerini konsantre etmelerinin daha iyi olduğuna inanırlar. Frank Mc Guire’ ın tercih ettiği oyuncunun gözlerini rakibin bel kısmına çevirmesidir, böylece diğer rakipleri de ve topu da başını herhangi bir şekilde çevirmeden kontrol edebilir.
Savunmada da konuşarak yardımlaşma çok önemlidir. Takım arkadaşımız kör bir pozisyona girdiğinde kendisine konuşarak içinde bulunduğu durum anlatılır. Savunma hiçbir zaman tek kişinin şahsi gayretiyle başarılamaz ve savunma yapan oyuncular bir makaranın ayrı ayrı birer parçaları gibidirler. Savunma oyuncuları devamlı surette birbirleriyle konuşarak yardımlaşma halinde olmalıdırlar.
Basketbol öyle bir oyundur ki akıl, beden, ve konuşma aynı derecede önem taşır.
ADAM ADAMA SAVUNMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
1-Avantajları:
* Sorumluluk duygusunu geliştirir ve her oyuncunun tutacağı rakibin belirlenmesini kolaylaştırır.
* Rakip oyuncuların boy, kuvvet, hız ve yapısına uyacak kendi oyuncularınızı bu oyunculara karşı görevlendirebilirsiniz.
* Rakip takım vakit geçiriyorsa veya siz geride iseniz rakibin işini zorlaştırmak için kullanılabilir.
* Etkili ikili sıkıştırmalara müsaittir.
* Genel olarak savunmada oyuncuları tuttuğu hücum oyuncusunun iç tarafında bulunacağından savunma ribaunt’ u için uygun pozisyonlar yaratır.
* Her oyuncunun tutacağı rakip oyuncunun kuvvetli ve zayıf taraflarını antrenör tarafından oyunculara anlatılabileceğinden, her oyuncunun kendisini daha iyi hazırlaması sağlar.
* Basketbolun savunmadaki temel tekniklerinin düzgün öğrenilmiş olması şartıyla iyi bir şekilde kullanılmasını sağlar.
* İyi kondisyona önem kazandırır.
* Baskılı adam adama savunma iyi fastbreak olanakları sağlar.
* Rakibin uyguladığı herhangi bir hücuma uydurulabilir.
* Oyunun temposunu yükseltmek için tam saha kullanılabilir.
* Sadece takımın sahadaki davranışının değiştirilmesiyle bir maç sırasında veya bir sezon boyunca meydana gelebilecek bütün durumlarda uygulanabilir.
* Her oyuncunun iyi savunma yapıp yapmadığının göze çarpmasını sağlar ve böylece iyi savunma yapanlar ödüllendirilebilir.
2-Dezavantajları:
* Oyuncularının iyi bir fizik kondisyona sahip olmalarını gerektirir ve onları kişisel olarak daha zorlar.
* Rakip oyuncuya uygun bir savunma oyuncusu bulunmadığı zamanlarda veya adam değiştirme sırasındaki boy farklılıklarının ortaya çıkması halinde takımın aleyhine işleyebilir.
* İyi perdeleme yapan ve iyi kat eden takımlara karşı etkisi azdır.
* Her oyuncunun mükemmel temel tekniğe ve zihinsel yapıya sahip olmasını gerektirir.
* Oyuncuların faul yapma olasılığı yüksektir.
* Takımdaki herhangi bir savunmadan rakip takımın yararlanmasını sağlar.
* Perdelemeler esnasında adam değişmek zorunda kalan oyuncuların esnek olmasını ve bu duruma uyum sağlayabilmelerini gerektirir.
* Savunma oyuncularının tuttukları oyuncular dışında, takım savunmasının gerektirdiği sorumlulukları da bilmelerini ve uygulamalarını gerektirir.
* Savunma temel tekniklerinin çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.
* Normal veya gömülü man to man iyi fastbreak olanakları yaratmayabilir.
* Bir hücum oyuncusunun üstüne gereğinden fazla konsantre olunması veya gerektiğinden fazla zayıf savunma yapılması takım savunmasını bozabilir.
* Uzun bir öğrenme süresi gerektirir.
Kaynak : Kemal başaran
__________________
7-8 Ağustos 2010 Tarihinde DİYARBAKIR'da yapılan Spor Tırmanış yarışmasını SİYASİ SEBEPLE protesto edip yarışmaya takım getirmeyen, aynı zamanda'da TDF Eğitmeni ve Spor kulübü BAŞKANI olan KİŞİ'yi ÖZEN'le kınıyorum.
binali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Popüler Sitelerde Paylaş

Etiketler
adam, adama, basketbolda, savunma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Basketbolda savunma-1 webkerem Basketbol Eğitim Videoları 0 26-11-2011 19:41
Basketbolda savunma webkerem Basketbol Eğitim Videoları 0 26-11-2011 15:02
Hentbolda Adama Dönük 3:2:1 Savunma Sistemi webmaster Hentbol 2 30-09-2009 02:57
Yardımlı Adam Adama Savunma / Sunu webceren Basketbol 4 11-08-2009 17:41
Basketbolda Savunma Drilleri-2 webmaster Basketbol Eğitim Videoları 2 18-09-2008 00:55

Reklam Alanı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2006 - 2024, Türkiye'nin Beden eğitimi ve Spor Portalı
2007-2024 Türkiye'nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122